Sportvereniging Herveld-Andelst

Sportieve prestaties en ontwikkeling
met plezier, respect en trots

Sportvereniging Herveld-Andelst streeft als kleine betrokken voetbalvereniging om sportief en maatschappelijk, binnen en buiten de regio een aanwinst te zijn

17 februari 2018

Voetbalclub is tweede thuis voor ‘Ome Cor’

Er zijn vrijwilligers die onmisbaar zijn voor een club. Mensen die doen wat nodig is, zonder daarvoor ooit een cent te ontvangen.

Voor voetbalvereniging SVHA is Cor van Vlaanderen (62) zo’n persoon. Hij werkt er ruim 25 jaar en is onder meer begeleider van het eerste elftal. Gasten ontvangen, tassen inpakken, maar ook klussen en koffie schenken op de kaartavonden in de voetbalkantine: Van Vlaanderen doet dat ook allemaal. Dat is belangrijk, weet hij. “Zonder vrijwilligers kan de club morgen stoppen.”

In de genen
Helpen op de club zit hem in de genen: zijn vader was als leider actief bij het Zettense Excelsior, zoon Wilco is de huidige secretaris van SVHA. Ook zijn vrouw Gerda (65) draait bardienst en bakt frietjes.

Van Vlaanderen: “Iedereen zou iets voor een vereniging moeten doen. Dat is goed voor het dorp en het geeft voldoening.”

Hoeveel tijd ‘Ome Cor’, zoals hij op de club genoemd wordt, zich wekelijks voor SVHA inzet weet hij niet. “Ik tel de uren niet, maar ik zou het bijna bij de Belastingdienst op kunnen geven als tweede huis.”

Kwart eeuw
Na een kwart eeuw doet van Vlaanderen uit Andelst het werk – naast zijn baan bij stalen-ramenfabriek MHB in Herveld – nog met veel plezier. Hij is goed met mensen, heeft snel door hoe iemand in elkaar zit. Het contact met de jeugd op de club gaat hem goed af. “Natuurlijk is er wel eens eentje boos: om een beslissing van de scheids, of omdat hij gewisseld wordt. Ik laat ze altijd even uitrazen. Mensen hebben vaak kritiek op de jeugd van tegenwoordig, maar het zijn fijne jongens. Als ik ze vraag ergens bij te helpen, staan ze altijd voor me klaar.”

Handige jongen
Laatst moesten de leidingen in het clubgebouw worden vervangen. Van Vlaanderen belde wat mensen, waaronder een oud-speler uit Den Haag, een handige jongen.
Het hele weekend werkten ze door. Nu kunnen de leidingen er weer jaren tegen. “Dat kostte alleen wat kratjes bier en een paar dozen frikadellen. Zo blijft SVHA in leven.”

Cor van Vlaanderen 2018-1

Bron: De Gelderlander, Foto’s: Erik van ’t Hullenaar