Sportvereniging Herveld-Andelst

Sportieve prestaties en ontwikkeling
met plezier, respect en trots

Sportvereniging Herveld-Andelst streeft als kleine betrokken voetbalvereniging om sportief en maatschappelijk, binnen en buiten de regio een aanwinst te zijn

23 december 2020

Voetbalclub SVHA: opgericht vlak na de oorlog, zonder bal

HERVELD – SVHA viert in coronatijd het 75-jarig jubileum in stilte. Dat was bij het 40-jarig bestaan wel anders.

In de donkerste week van het jaar brandt er licht in de kantine van SVHA. Binnen zitten erelid John Verploegen en oud-voorzitter Jan van Baal, voormalig wethouder en naamgever van het sportpark aan De Zandakkers. Met een bak koffie in een verder lege kantine. Niet het jubileumsfeertje dat de mannen hadden gewenst voor hun 75-jarige Sportvereniging Herveld-Andelst.

Dat was in 1985 wel anders bij het 40-jarig bestaan, herinnert Verploegen (60) zich handenwrijvend. Vanaf 1976 is de Hervelder de grote aanjager van onder meer de oud-papier-ploeg van de club. ,,Dat feest duurde meer dan een week en werd besloten met de Nacht van Herveld-Andelst: we feestten die nacht tot het licht werd.”

Warme herinneringen in koude dagen. ,,Het thema was western. We hadden een enorme tent opgezet en daarin hadden alle elftallen hun eigen deel dat ze inrichtten als saloon. Complete stallen werden erin gebouwd. Als de brandweer daar nú langs zou komen, zouden ze wel een en ander aan te merken hebben gehad.”

Verbouwing

Van Baal lacht. De 72-jarige voormalig wethouder van de gemeente Overbetuwe was SVHA-voorzitter van 1984 tot 2010 en maakte verschillende jubileumvieringen mee. Ook de opening van de compleet vernieuwde kantine in 2005 was een feest.

,,Die verbouwing was nog een hele onderneming”, vertelt Van Baal. ,,Iedereen heeft zijn steentje bijgedragen. Ik heb zelf maar de rol van voorman en uitvoerder op me genomen, dat bespaarde 60 tot 80.000 euro. Het was lachen met geweldige vaklui, zo fanatiek dat ik gewoon op moest letten. Eentje metselde zo enthousiast door dat ik moest roepen ‘stoppen, joh! Daar moet een raam komen.’”

Massale knokpartij en waarschuwingsschoten

Van ‘Gunsmoke in de Betuwe’ – waarbij een beslissingsduel tegen Krayenhoff in Oosterhout uitliep op een massale knokpartij en een politieagent met zijn dienstwapen waarschuwingsschoten loste – tot hoofdklassevoetbal in de jaren tachtig. SVHA heeft een rijke historie. Voorafgegaan door voetbalvereniging O.N.A (Ontspanning Na Arbeid) die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd opgeheven. Van Baal: ,,De nog aanwezige gelden werden onder de leden verdeeld. Eenieder ontving het vorstelijke bedrag van 18 vooroorlogse centen.”

In het bevrijdingsjaar 1945 werd RKSV Eendracht opgericht, voorloper van SVHA. ,,De club had in dat eerste jaar niet eens een bal, het was net na de oorlog en er was niks”, vertelt Verploegen. ,,Jo Veens, een van de eerste leden, had verkering in Stokkum, op 53 kilometer fietsen. Bij de voetbalclub daar haalde hij op zondag de bal, zo’n bruine met een veter erin. Aan het einde van de dag fietste hij hetzelfde stuk nog een keer en bracht hij hem terug. Tijdens het 50-jarig jubileum hebben we met een aantal leden dezelfde route gefietst.”

Familiebanden

In 1977 werd de naam Eendracht op last van de KNVB veranderd. De naamgenoot uit Mook was ouder en mocht de naam blijven voeren. De voetbalclub in Herveld-Andelst werd SVHA. Zeven jaar later pakte Van Baal de voorzittershamer op en trad daarmee in de voetsporen van zijn vader Herman die tussen 1958 en 1960 voorzitter was.

,,Dat vind ik het mooie aan SVHA: de familiebanden”, zegt Van Baal. ,,Opa’s kwamen hier als eersten bij de club, hun zonen daarna ook. En nu zijn het de kleinkinderen die hier rondhuppelen.”