20 april 2015

SVHA wint opnieuw van Oranje SC en kijkt omhoog

Zondag 19 april stond de competitiewedstrijd Oranje SC 1 – SVHA 1 op het programma. De wedstrijd begon om 14.30 uur in de middag. Oranje SC staat voorafgaand aan dit duel op een 10e plaats in de competitie met 18 punten uit 18 wedstrijden. Vorige week pakte de ploeg uit Arnhem knap een punt tegen Arnhemia. SVHA staat op een 11e plaats in de competitie. Het elftal heeft voorafgaand aan dit duel 17 punten uit 17 wedstrijden. Uit de laatste 4 wedstrijden pakte de ploeg van Henk Stuivenberg 7 punten. Het eerste duel tussen beide ploegen werd gespeeld op 4 april, en eindigde in een ruime 5-0 overwinning voor de ploeg uit Herveld, door o.a. 3 doelpunten van Ali Saleh.

De overige treffers werden gemaakt door Jules Merkus en Jesse Schreuders.

Bij SVHA ontbreken Jeroen Janssen, Jeroen van Boldrik en Leon Latta. Sjoerd Veldhorst en Harm Ariese zijn allebei voldoende hersteld van hun blessures om bij de selectie aan te sluiten. Doordat Jeroen Janssen zich op het laatste moment moest afmelden voor de wedstrijd, wordt Bart van Olderen toegevoegd aan de selectie. Ook Wesley Ebbeng zit voor het eerst dit seizoen bij de selectie. Omdat topscorer Ali Saleh 5 minuten te laat is, moet hij op zijn verjaardag op de bank beginnen. Hierdoor moet trainer Henk Stuivenberg het elftal weer op een paar plaatsen wijzigen. De opstelling is als volgt. Sjoerd Veldhorst is de doelman. Jelmer IJkhout staat linksback, Twan Aarnink staat rechtsback en het centrale duo achterin wordt gevormd door Harm Ariese en Elkjaer Rikken. Het middenveld wordt gevormd door Nelson Konu (links), Rogier Jansen (rechts) en aanvoerder Pieter Mantel (aanvallende middenvelder). De voorhoede bestaat uit Jesse Schreuders (links), Jules Merkus (spits) en Roy van de Vooren (rechts).

SVHA komt aardig uit de startblokken. Ondanks de matige warming-up, en het warme weer komt SVHA redelijk aan voetballen toe. Oranje SC laat SVHA voetballen, en hoopt er zelf met een lange bal uit te komen.

Na een kleine 10 minuten voetballen gooit Jelmer IJkhout de bal vanuit een ingooi slim op Elkjaer Rikken, die op zijn beurt met een lange bal Jesse Schreuders wegstuurt. Jesse Schreuders gaat het strafschopgebied binnen, en speelt de bal op Jules Merkus die vrij kan uithalen. Laatstgenoemde wordt opzichtig onderuit gehaald, waardoor de scheidsrechter niet anders kan dan de bal op de stip te leggen. Aanvoerder Pieter Mantel neemt de verantwoordelijkheid over de penalty die door de aanvoerder uitstekend in de hoek van het doel wordt geschoten, 0-1! Dit is voor SVHA alweer de 7e benutte penalty van het seizoen. Eerder dit seizoen schoten Ali Saleh (3x), Rogier Jansen (1x), Bart van Olderen (1x) en Pieter Mantel (1x), nu dus 2 keer, al raak uit een penalty.

Na deze vroege openingstreffer lijkt er geen vuiltje aan de lucht voor SVHA. De ploeg speelt aardig voetbal, het creëert mogelijkheden en van de tegenstander valt niet veel te duchten. Het eerste kwartier komt SVHA zonder kleerscheuren, en met een 1-0 voorsprong door.

Na de openingsfase, die duidelijk voor SVHA is, kruipt Oranje SC iets meer uit z’n schulp. De ploeg lijkt wakker, en krijgt na ongeveer 20 minuten voetballen uit het niets een penalty. De aanvaller van Oranje SC gaat gretig naar de grond na een duel met Nelson Konu. De middenvelder is zich van geen kwaad bewust, omdat het erop lijkt dat de middenvelder de bal speelt. Aanvoerder Pieter Mantel probeert nog in discussie te gaan met de scheidsrechter, maar tevergeefs. De beslissing is discutabel te noemen, maar de bal gaat op de stip. Sjoerd Veldhorst zit in de goede hoek, maar kan de bal niet keren. Hierdoor wordt het 1-1 na 20 minuten spelen.

Een kleine tegenslag voor de ploeg uit Herveld, maar de ploeg heeft vaker dit seizoen bewezen om over wilskracht te beschikken.

Het tweede gedeelte van de eerste helft is matig aan de kant van SVHA. De bal gaat moeizamer rond, er wordt minder gevochten voor elkaar en er worden verkeerde keuzes gemaakt. Er ligt veel ruimte, maar er wordt niet van geprofiteerd.

Zo nadert het einde van de eerste helft, en op een paar schoten van beide kanten na, valt er (behalve het mooie weer), niet veel te genieten.

Als de scheidsrechter fluit voor het einde van de eerste helft, zijn er balende gezichten aan de kant van SVHA. Er is teveel negativiteit in het veld, en dit komt het spel van SVHA niet ten goede.

In de rust wordt er een wissel toegepast. Topscorer Ali Saleh vervangt Jesse Schreuders aan het begin van de tweede helft. De doorgaans aanvallende middenvelder komt in de spits te voetballen. Hierdoor komt Roy van de Vooren linksbuiten te voetballen, en komt Jules Merkus rechtsbuiten te voetballen.

Na de rust is er snel een wissel aan de kant van SVHA. Roy van de Vooren kan niet verder, en wordt vervangen door Bart van Olderen, die 40 minuten de tijd heeft om te laten zien wat hij kan.

Oranje SC speelt hetzelfde spel als in de eerste helft. Het wacht SVHA op, en hanteert de lange bal, omdat het voetballend de mindere is.

Het eerste wapenfeit van de tweede helft komt uit een vrije trap van Oranje SC. De bal belandt via de vingertoppen van Sjoerd Veldhorst op de bovenkant van de lat.

Niet veel later krijgt SVHA kansen via Bart van Olderen en Harm Ariese. Laatstgenoemde kopt de bal via een corner op de lat.

De klokt tikt door, en na ruim een uur spelen staat het nog steeds 1-1, ondanks het veldoverwicht van SVHA.

Met nog 25 minuten te spelen komt Wesley Ebbeng in het veld voor Rogier Jansen. De speler die doorgaans in het tweede elftal voetbalt, maakt zijn debuut voor het eerste elftal. De ‘tiener’ die over een maandje 20 jaar wordt, komt rechtsback te voetballen, waardoor Twan Aarnink naar het centrum verhuisd.

Met nog ruim 20 minuten te spelen gaat SVHA op zoek naar de winst. Er komen kansen voor de ploeg uit Herveld, maar hierdoor komt er ook meer ruimte voor Oranje SC.

SVHA krijgt een kleine 20 minuten voor tijd een corner. De corner wordt genomen door Jules Merkus. Oranje SC krijgt de bal niet goed weg, waardoor Harm Ariese de bal voor het doel kan koppen op de vrijstaande Pieter Mantel die met een raak schot zijn tweede goal van de middag mag aantekenen, 1-2! De opluchting is groot bij de aanvoerder van SVHA, net als bij de rest van het team.

Er is nog even discussie tussen grensrechter en scheidsrechter, omdat de grensrechter vlagt voor buitenspel.

Niet veel later lijkt SVHA het duel te kunnen beslissen. Door een overtal situatie (3 tegen 1), belandt de bal uiteindelijk via een voorzet van Ali Saleh bij Bart van Olderen die de bal behendig in het doel schiet. Helaas vlagt de grensrechter opnieuw, en deze keer kiest de scheidsrechter ervoor om de goal af te keuren.

Pech voor Bart van Olderen en SVHA.

In deze hectische slotfase gebeurt er van alles. Met nog een kleine 10 minuten te spelen geeft SVHA een corner weg. De genomen corner van Oranje SC belandt via het hoofd van de verdediger op de lat en gaat over het doel van SVHA.

Oranje SC gaat het welbekende ‘alles of niets’ spelen, en dit levert SVHA nog meer ruimte op. SVHA profiteert hier optimaal van. Via een snelle, slimme ingooi van Jules Merkus belandt de bal bij Ali Saleh. De aanvaller passt de bal op Pieter Mantel die op zijn beurt met een bekeken pass Bart van Olderen bedient in het strafschopgebied. De aanvaller schuift de bal kalmpjes onder de doelman van Oranje SC door, 1-3!

Hiermee is het duel definitief beslist. De scheidsrechter fluit niet veel later voor het einde van de wedstrijd. Door deze overwinning klimt SVHA een plaatsje op de ranglijst. Op basis van wilskracht in de tweede helft is de overwinning dik verdiend te noemen.

Volgende week wacht SDOO. Zij komen dan naar Sportpark Jan van Baal. SVHA begon de competitie eerder dit voetbalseizoen tegen SDOO. Het verloor toen met 1-0 maar deed zichzelf wel te kort in die wedstrijd. SDOO won afgelopen weekend met 5-1 van Arnhemia en veegde de week daarvoor al de vloer aan met koploper Eendracht Arnhem. Echter verloor de ploeg de week daarvoor dan weer van Krayenhoff. Een ploeg die 1 punt boven SVHA staat. We benoemde het al eerder. In deze competitie ben je nooit kansloos. De mannen gaan voor het maximale en rekenen op uw steun. We  trappen om 14:00 af op Sportpark Jan van Baal.

Fotografie: Niet wedstrijd gerelateerd.