7 september 2015

SVHA opent fantastisch met winst op Batavia

Zondag 6 september stond de eerste competitiewedstrijd voor SVHA 1 op het programma. De uitwedstrijd tegen Batavia 1 begon om 14.00 uur in de middag. Vorig seizoen speelde Batavia 1 tegen SDOO 1 om promotie naar de 4e klasse, maar was het over 2 wedstrijden niet opgewassen tegen de ploeg uit Heteren.

Voor de wedstrijd tegen Batavia sluiten de volgende 15 spelers aan bij de selectie: Sjoerd Veldhorst, Mustaba Mieri, Yosry Hassan, Noud Spaan, Twan Aarnink, Jeroen Janssen, Jeroen van Boldrik, Jelmer IJkhout, Pieter Mantel, Elkjaer Rikken, Bart van Olderen, Luc Dekker, Pim Mantel, Nelson Konu en Jules Merkus.

De opstelling ziet er als volgt uit: Sjoerd Veldhorst is de doelman. Twan Aarnink staat rechtsback, Noud Spaan staat linksback en het centrale duo achterin wordt gevormd door Jeroen Janssen en Jeroen van Boldrik. Het middenveld bestaat uit Nelson Konu, Jelmer IJkhout en aanvoerder Pieter Mantel. De voorhoede bestaat uit Jules Merkus (links), Pim Mantel (spits) en Luc Dekker (rechts).

SVHA wordt in de openingsminuten van de wedstrijd direct onder druk gezet. Dit levert dreiging op van Batavia, maar tot echte kansen komt de ploeg niet. Na ongeveer 10 minuten voetballen komt SVHA beter in de wedstrijd en krijgt het een goede mogelijkheid via Pieter Mantel. Hij ziet zijn schot op de buitenkant van de paal belanden.

Aan de andere kant komt Batavia er een aantal keer snel uit, waardoor het mogelijkheden krijgt om de score te openen. Het lukt de thuisploeg alleen niet om de score te openen door het goede verdedigende werk van SVHA en het uitstekende keeperswerk van Sjoerd Veldhorst, die tot tweemaal toe een bal uit de hoek haalt.

Na 20 minuten staat het nog 0-0 in een gelijkwaardige wedstrijd. Een aantal minuten krijgt SVHA een vrije trap op de eigen helft. Jeroen Janssen neemt de vrije trap snel en passt de bal op Twan Aarnink. Twan Aarnink geeft de bal aan Luc Dekker die zijn tegenstander kwijt is en het strafschopgebied binnen kan lopen. Met een prima pass bedient hij Pim Mantel die zich niet bedenkt en uithaalt. Met een prima schot in de hoek laat hij de doelman van Batavia kansloos, 0-1!

Na de openingstreffer wordt Batavia feller en wordt er nog meer druk gezet op SVHA. SVHA is na de openingstreffer meer bezig met het verdedigen van de voorsprong en dit levert soms een paar hachelijke momenten op voor het doel van Sjoerd Veldhorst, maar het loopt steeds goed af.

De ploeg van trainer Henk Stuivenberg komt zelf niet meer aan voetballen toe in de slotfase van de eerste helft en probeert met een 0-1 voorsprong de rust te halen. SVHA komt goed weg aan het einde van de eerste helft, omdat een vrije schietkans niet goed wordt ingeschoten door een speler van Batavia waardoor Sjoerd Veldhorst de bal vrij makkelijk kan pakken.

Niet veel later fluit de scheidsrechter voor het einde van de eerste helft. Met een 0-1 tussenstand gaan beide ploegen rusten. In de rust worden er geen wissels toegepast. Aan het begin van de tweede helft probeert Batavia de gelijkmaker te forceren. Het krijgt wel een aantal kansjes, maar verder dan een paar schoten van afstand en een paar kopballetjes komt de ploeg niet.

SVHA probeert er aan de andere kant via de buitenspelers snel uit te komen. Het wordt hierdoor wel een paar keer gevaarlijk, maar de precisie ontbreekt om het goed uit te spelen. Elkjaer Rikken en Bart van Olderen zijn inmiddels binnen de lijnen gekomen voor Pim Mantel en Jules Merkus.  Batavia blijft het tempo opvoeren, maar na 55 minuten staat het nog steeds 0-1 in het voordeel van SVHA.

Het stugge verdedigen van SVHA leidt tot irritatie bij de spelers van Batavia die er maar niet doorheen komen. Met nog een klein halfuur te spelen komt Yosry Hassan in het veld voor de lichtgeblesseerde Twan Aarnink. Yosry Hassan komt in het centrum van de verdediging te voetballen en Jeroen van Boldrik wordt rechtsback. SVHA wordt verder naar achteren toe gedrukt, maar houdt redelijk eenvoudig stand.

Met nog 15 minuten op de klok wordt door Batavia voornamelijk de lange bal gehanteerd wat vrij makkelijk kan worden verdedigd door SVHA. SVHA komt er zelf een paar keer goed uit, maar vergeet om het slim uit te spelen en de wedstrijd definitief te beslissen. De vermoeidheid slaat enigszins toe bij beide ploegen, maar Batavia gaat volop voor de gelijkmaker en SVHA probeert de voorsprong te verdedigen. Vlak voor tijd krijgt Batavia vlak voor het strafschopgebied een vrije trap.

De vrije trap wordt buiten bereik van doelman Sjoerd Veldhorst in de kruising geschoten, 1-1… Dolle vreugde bij de ploeg bij de thuisploeg die hiermee in ieder geval een punt lijken te pakken. De voorstopper van Batavia schreeuwt zijn ploeg naar voren om ook nog de 2-1 te maken. SVHA probeert stand te houden en niet ook nog de 2-1 tegen te krijgen.

Diep in blessuretijd gebeurt het onwerkelijke voor SVHA. Batavia valt aan, maar laat achterin ook wat steken vallen. Hierdoor komt Jelmer IJkhout in balbezit die Pieter Mantel inspeelt. Pieter Mantel gaat een combinatie aan met Elkjaer Rikken. Pieter Mantel krijgt de bal voor zijn voeten en haalt uit. De keeper verwerkt het schot moeizaam en de bal komt in de voeten van Elkjaer Rikken terecht die bal het doel in schiet en SVHA hiermee de overwinning lijkt te bezorgen, 1-2!

Er is dolle blijdschap bij de ploeg van trainer Henk Stuivenberg, maar de ploeg moet nog even volhouden, want er zijn nog een paar minuutjes te gaan. Batavia probeert het nog wel, maar SVHA houdt stand. Als de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd fluit is er grote vreugde bij alles en iedereen van SVHA op sportpark ‘de Hoppenhof’. De eerste 3 punten van het nieuwe seizoen kunnen worden meegenomen richting Herveld.

Nog even dit: Op de onderstaande foto zijn de voetbalschoenen van Elkjaer Rikken zichtbaar waarmee hij SVHA in extremis de eerste 3 punten bezorgd.