11 februari 2019

SVHA JO13-1 werkt een 2-0 achterstand bij rust weg tegen HAVO

De competitie start. Helaas hebben we door de weeromstandigheden niet de beoogde voorbereiding gehad die we zochten. Veel wedstrijden werden afgelast en dat is jammer. Want daardoor hebben we niet alleen ons niveau kunnen vinden maar ons ook niet echt kunnen meten met een 3e klasser. Voor de winter speelde we tegen DVOL waar we gelijk speelde tegen een titel kandidaat in de 3e klasse (nu dus 2e klasser) en enkele weken geleden gingen we nipt onderuit tegen 2e klasser VDZ.

Daardoor stond vandaag de eerste echte test met een 3e klasser op het programma. Tegenstander HAVO uit Haalderen. Vooraf bleken we al de nodige problemen te hebben. Zo was niet alleen de staf maar met 1 man, ook waren we onze topscorer Senne Pieters vandaag kwijt. Voor de wedstrijd begint doet dan ook nog aanvoerder Jay Daniel zijn aanvoerderband af en gaat met maagklachten langs de kant zitten. Waarmee we het totaal aantal spelers op 11 brengen voor deze wedstrijd. Een flinke aderlating voor de start van de competitie.

Door het weg vallen van Jay, is er gekozen om Dries Vonk van Noordegraaf naar achter te halen. Dat brengt Teun Wittenberg op de half positie. Verder vervangt Mart Vink de afwezige Senne op rechts terwijl Tim Berends de positie van Mart op links over neemt. We gaan beginnen.

Als we starten op het natuurgras van HAVO met windkracht 5 is het direct te zien dat SVHA niet de aanloop heeft gehad waar het op hoopte. Het is welliswaar veel rustiger dan HAVO aan de bal en heeft wel de intentie om te voetballen. Tot onze verbazing heeft HAVO deze intentie nauwelijks en is het vooral heel snel de bal vooruit schieten en sterk in de duels zijn. Dat laatste laten we dan ook teveel gebeuren. Wij zijn een ploeg die moet voetballen en zoveel mogelijk uit de duels moeten blijven. Concentratie op de passing en vooruit komen, maar juist die concentratie op de passing is niet goed. We kunnen te weinig onze middenvelders bereiken en al helemaal niet onze spitsen.

De eerste grote kans voor HAVO verdwijnt rakelings naast waarna het al snel opnieuw fout gaat. Een foute inspeelpass van achteruit beland zo in de voeten bij een tegenstander. Die steekt direct zijn spits weg en zet de HAVO aanvaller vrij in onze 16. De spits zoekt goed en slim de verre hoek en laat Stijn van Bergen kansloos. 1-0.

HAVO krijgt de kansen en we worden steeds slordiger in de passing. Zelf komen we nauwelijks tot echte kansen. Tim Berends is een keer gevaarlijk en ook een schot van Raoul Siefkes moet de keeper in actie komen. Verder lijken we te weinig bij machten om de tegenstander echt pijn te doen tot nu toe. Jay gaat dan toch proberen te voetballen. Wanneer Jay er in komt, gaat Dries opnieuw naar het middenveld. Dit zorgt voor iets meer voetbal, maar door het gebrek aan vertrouwen de voorgaande 20 minuten is het moeilijk echt voetballen. Bart kan een keer gevaarlijk worden maar niet genoeg kracht achter de bal krijgen. Opnieuw krijgt Tim een kans maar zijn schietkans gaat rakelings naast. Aan de andere kant ontsnapt de HAVO aanvaller uit een counter waarna Jay met een uiterste kracht inspanning en inhaalrace de HAVO aanvaller kan stoppen en tenauwernood binnen onze 16 een sliding maakt op de bal.

Niet veel later zijn we opnieuw slordig. Ditmaal stopt Roan Gaal op de bal die zijn alerte tegenstander ziet ontsnappen met de bal. Jay probeert dit te herstellen en werkt zijn tegenstander binnen de 16 meter naar de grond. Op het oog van een afstand een terrechte beslissing toch is de boosheid van veel SVHA jongens, die beweren dat de speler op de bal ging staan, groot. De inzet van 11 meter wordt niet goed genomen maar tot geluk van de HAVO speler stuitert de bal net voor Stijn op, ik ben er van overtuigd dat Stijn deze (zelfs klemvast) had gepakt als het veld niet de bal deed op stuiteren. 2-0.

In de rust is er eigenlijk geen boze trainer te horen maar vooral een sturende trainer. Zichtbaar zijn de jongens nog strijdbaar, het ziet er niet goed uit maar iedereen voelt gewoon simpelweg dat er meer in zit vandaag. Met name Lev van Hulst en Bart krijgen nieuwe opdrachten. Team taken worden iets bijgesteld en we moeten het vooral simpel houden en de spelers in de as zoeken. Zoeken we de diepte gaat dit via de zijkant en er wordt nogmaals aangehaald dat we meer vanuit de posities moeten gaan voetballen. Ook geven de jongens uit zichzelf aan het moeilijk te vinden hoe HAVO speelt. HAVO speelt voornamelijk zonder organisatie en veel mensen in het centrum, de jongens geven aan het moeilijk te vinden hier mee om te gaan. Samen bedenken we een strijdplan als HAVO de bal heeft, hebben we hem zelf, maken we het veld groot en spelen we vanuit de posities.

Na rust is het helemaal anders. Binnen 1 minuut raakt Mart Vink al met zijn hoofd de paal via een voorzet van de uitstekend spelende Tim. Die was na 15 minuten in de wedstrijd al naar rechts verhuisd en gewisseld met Mart. Tim speelde een uitstekende wedstrijd en bleek meermaals dreigend.

Zichtbaar is SVHA ineens heel dominant, HAVO komt nauwelijks in de buurt van Stijn, het is zelfs zo dat HAVO nauwelijks nog van de eigen helft af komt. Veel druk naar voren en we geven de ploeg uit Haalderen nauwelijks tijd om een oplossing te zoeken. Ook blijven we veel meer uit de duels en doet met name Bart het fantastisch in zijn nieuwe opdracht. Verder de bal komen halen in balbezit rond de middenlijn, de diepte zoeken wanneer we de bal op de flanken hebben. Zo komt ook de 1-0 tot stand. Bart rond de bal koelbloedig af en na 8 minuten in de 2e helft is de aansluiting gevonden. 2-1.

Ondanks dat de aanlsuiting is gevonden. We veel beter zijn, lijkt de gelijkmaker nog even uit te blijven. Aan alles is te merken dat HAVO het kwijt is. De trainers van HAVO staan tevergeefs de jongens te coachen. De gelijkmaker is een goed lopende aanval via Chris de Wit en Tim, een goede aanval over de rechterkant zorgt er voor dat Chris de achterlijn haalt, Chris geeft voor maar lijkt net te scherp. Met een gelukje raakt de bal de lat en valt deze vervolgens voor de voeten van Mart die afrond. 2-2.

De weerstand lijkt gebroken. Ongeacht dit pas de gelijkmaker is. Is het enkele minuten later opnieuw Mart die op de juiste plek staat en binnen mag werken voor de voorsprong. Het leek al eerder te lukken via Jay uit een corner, Tim met een goede kans of Bart die zijn inzet recht op de keeper schoot. Gelukkig was er dan toch de voorsprong. 2-3!!

In de slotminuten ontsnapt Bart 1 op 1 naar de doelman van HAVO. Bart loopt heel ver door en de achtervolgende HAVO veredediger probeert er met alles wat hij heeft bij te komen. Wanner Bart tot op een paar meter van de doelman nadert besluit de HAVO verdediger een snoekduik te maken en Bart met 2 handen in de rug te duwen en de scoringskans te ontnemen. Dit lukt en Bart krijgt de penalty van de scheidsrechter.

In afwezigheid van Senne is Mart de eerste penalty nemer. Mart legt de bal neer en krijgt van de doelman nog even te horen dat hij geen kans maakt. De keeper probeert de druk op te voeren bij Mart wat ik met een glimlach mag aanzien. Mart is echter niet gek te krijgen en schiet de penalty fantastisch binnen en laat de doelman kansloos. Mart laat nog heel even de doelman weten dat hij zojuist wel een kans maakte en juicht richting de doelman. 2-4.

De wedstrijd komt tot een einde. De teleustelling bij HAVO is zichtbaar groot. De ploeg had de wedstrijd volledig in handen en werd de 2e helft compleet overdondert door SVHA. Volgende week wacht de thuiswedstrijd tegen Arnhemse Boys. De ploeg uit Arnhem kwam ook voor de winter uit de 3e klasse en werd toen zelfs 4e. Een lastige tegenstander dus die zijn eerste wedstrijd ook wist te winnen. Kom ons steunen om 09:00.