Sportvereniging Herveld-Andelst

Sportieve prestaties en ontwikkeling
met plezier, respect en trots

Sportvereniging Herveld-Andelst streeft als kleine betrokken voetbalvereniging om sportief en maatschappelijk, binnen en buiten de regio een aanwinst te zijn

18 maart 2019

SVHA JO13-1 stuit op stug Spero in beladen wedstrijd

We mogen niet klagen. Na 3 wedstrijden spelen staan we op een mooie 1e plek. Het seizoen duurt nog wel even en ondanks dat we kunnen concluderen dat we wel een bovenste plek speler worden is het kampioenschap iets waar we nog niet over praten. Simpel omdat het gewoon nog wel even duurt en je te maken heb met allerlei hobbel op de weg.

Een van die voornaamste hobbels dook vandaag op. En het klinkt heel arrogant en wellicht doe ik onze tegenstander er tekort mee, enkele zullen me zelfs een slechte verliezer bestempelen. Die voornaamste hobbel vandaag was mijn inziens toch de wind.

Het voetballen was vandaag enorm lastig, natuurlijk verdiend Spero een compliment in deze, zij gingen immers beter met de wind om, maar het voetballen wordt niet beloond in zo een wedstrijd. Het is heel simpel onze tegenstander Spero wilde de bal bij ieder contact de bal zo een lang mogelijke peer geven. Iets wat we wel gewend zijn, maar door de wind bleek alles verraderlijk te worden. We moesten teveel duels uitvechten en tegen het altijd grote Spero is dat gewoon een type spel waar wij niet in terecht willen komen.

Toch belemmerd de wind veelal het voetbal. En dat is voor ons enorm vervelend. Wanneer de wedstrijd begint zet Spero veel druk op onze opbouw. Het is geen beste wedstrijd. Er is veel balverlies van beide kanten. Uiteindelijk is het SVHA dat door komt met Dries Vonk Noordegraaf in de 16 meter van Spero. De middenvelder wordt gevloerd en ontvangt de strafschop. Senne Pieters miste er dit jaar nog geen 1 en ook deze wordt koelbloedig, ondanks de enorme last van de wind, binnengeschoten. 1-0.

Het is en blijft slordig op het veld. Heel veel inworpen door de wind die steeds de bal van het veld blaast. Veel slechte aannamen omdat de bal net verspringt wederom door de wind. Beide ploegen hebben er zichtbaar last van en zo besluit de Spero middenvelder uit het niets maar is te schieten en geholpen door de wind zwaait de bal zo via de binnenkant van de paal binnen. 1-1.

De wind staat schuin over het veld. Wat niet ins ons voordeel werkt. We spelen tegen de wind in en eigenlijk hoop ik gewoon op een gelijke rust stand zodat wij de 2e helft kunnen profiteren van het voordeel met de wind. Echter maakt Roan Gaal een foutje waardoor de Spero aanvaller naar de goal oprukt en binnen schiet. 1-2.

De schade wordt nog groter als we ook nog uit een hoekschop de 1-3 moeten verwerken. De ploeg uit Elst voetbalt echt niet beter maar het gaat gewoon net wat beter met de kansen om. Zo zagen wij enorme kansen voor Senne en Tim Berends maar wordt het uiteindelijk toch gewoon 1-3. Rust.

In de rust sturen we op de dingen die we beter moeten doen. We hebben het vooral lastig met hun 4-4-2 opstelling. Lev komt nauwelijks tot voetballen en onze defensie weet niet wie ze moeten dekken. We bespreken en plan en geven nogmaals aan dat hoe veel de wind ook vervelend is, dat we blijven voetballen.

Na de rust zijn we gedreven en op zoek naar een beter resultaat. Veel kansen zien we niet verzilverd worden. Opnieuw Senne mist, Bart Winnemuller zien zijn schot recht op de keeper stuiten en Lev van Hulst schiet rakelings naast. Uiteindelijk komen we dan toch via Bart met de aansluitingstreffer. Een ingooi die eigenlijk voor Spero bleek valt onze kant op. De aanval gaat razend snel en we staan op 2-3 tot woede van heel de Spero staf.

Het is dit punt dat de wedstrijd wat vervelender wordt. Helemaal als we via Senne ook nog op 3-3 komen vlak voor tijd lijkt de wedstrijd definitief onze kant op te vallen. Spero word nauwelijks nog gevaarlijk maar de grote kansen voor SVHA stapelen zich op. Iedere beslissing van de scheidsrechter wordt door het kamp uit Elst heftig aangevochten.

De spelers van Spero gaan mee in het “”enthousiasme”” van de trainers van Spero. Ik blijf er bij. Je bent altijd het voorbeeld voor de spelers. Als je als staf veel je mond open trekt naar de scheidsrechter gaan de jongens daar vanzelf in mee. Spero is dan ook veel bezig met de verkeerde dingen. Een tijdstraf wordt aangewezen voor de Spero aanvaller na een handgemeen tegen onze aanvoerder Jay Daniel.

De grootste kans in de slotfase is voor Mart Vink, Mart lijkt alles goed te doen en plaatst zijn bal naar de verre hoek, de bal stuitert precies waar de paal de grond raakt waardoor er een enorm rare stuiter plaats vind. De bal waait en zweeft over de lijn heen. De keeper kan alsnog redden net voor de lijn volgens de scheidsrechter, iets later wanneer de speler mag terug komen slaat een Spero verdediger een veel belovende pass weg voordat Bart alleen op de keeper af kan gaan. De scheidsrechter kan niet anders dan de Spero verdediger van het veld te sturen. De Spero verdediger weigert dit en de wedstrijd wordt enkele minute voor het einde gestaakt.

De club besluit zelf dat de wedstrijd zo niet tot een einde kan komen. Spelers die weigeren van het veld te gaan na een overtreding waar een straf op staat horen niet beloond te worden. Dus ondanks dat de sfeer grimmig is, willen we toch doorgaan met voetballen. Na de afkoel periode gaan we opnieuw het veld op.

Eerst krijgt Spero een vrije trap in deze periode maar die wordt snel onschadelijk gemaakt, enkele minuut later is het Senne die de winnende op zijn schoen heeft maar zijn inzet maar rakelings voorlangs ziet gaan. De wedstrijd eindigt zonder winnaar in 3-3.

Na afloop heb ik de jongens toch een compliment gegeven. Ondanks dat we zat kansen hebben gehad en uiteindelijk toch nog de winst hadden kunnen pakken is het vooral knap dat we niet alleen een achterstand konden ombuigen en veerkracht toonde, het is ook knap dat juist wij onze kop wel koel hielden in een grimmige wedstrijd waar veel agressie in zat. Wij bleven bij onszelf, richten ons niet tot nauwelijks op de scheidsrechters en wilde vooral niet bezig zijn met onze tegenstanders. Iets wat ik na afloop ook verteld heb aan de Spero leiding, de grootste verandering begint bij jezelf op het veld. Wat je als trainers doet, slaat door op je groep. Stop daar mee, succes verder.