Sportvereniging Herveld-Andelst

Sportieve prestaties en ontwikkeling
met plezier, respect en trots

Sportvereniging Herveld-Andelst streeft als kleine betrokken voetbalvereniging om sportief en maatschappelijk, binnen en buiten de regio een aanwinst te zijn

2 april 2019

SVHA JO13-1 komt tekort tegen Excelsior op teamdag!

Na het teleurstellende gelijkspel tegen Spero hadden we een weekend om bij te komen. Er was geen oefenwedstrijd en ook werd er wat rustiger getraind. Echter stond er deze week weer een nieuwe test op het programma. 2e klasser Excelsior Zetten was een horde opzich en gingen we dus weer vol met de trainingen aan de bak deze week.

Op een zon overgoten sportpark de Leijgraaf in Zetten trapte we op het net gemaaide gras af tegen onze leeftijdsgenoten uit Zetten. Leeftijdsgenoten bleek al snel relatief te zijn, want ondanks we allemaal in de JO13 uitkomen bleek al vrij snel dat Excelsior nagenoeg volledig bezet was met 2e jaar JO13 spelers waardoor de gemiddelde leeftijd bij de tegenstander een stuk hoger lag. Bij een gemiddelde leeftijd hoort ook een fysiek en dat bleek op een enkele Rood/Zwarte ook al zwaar in het voordeel van de Zettense formatie.

Als de aftrap genomen wordt, is het direct duidelijk dat we het lastig hebben. We komen lastig aan voetballen toe omdat Excelsior gewoon heel erg veel druk naar voren geeft. We speelde eerder nog tegen 2e klasser VDZ dit jaar, daar werd niet zoveel druk gegeven als vandaag. Het was ook iets waar we ons nauwelijks tot niet onderuit konden voetballen. De intentie was er zeker maar steeds wanneer wij onze spelverdeler Lev van Hulst aan de bal kregen kwam zijn 2,5 kop grotere tegenstander er bij om het duel te winnen.

De druk op onze opbouw is groot en aan de bal is Excelsior gevaarlijk met veel diepte. We verdedigen opzich goed maar kunnen niet voorkomen dat Excelsior in de openingsfase 2 maal gevaarlijk dreigt te worden maar een keer naast schiet en een keer Stijn van Bergen eenvoudig ziet redden.

Dan is het toch juist op het moment we dreigen wat verder van onze helft af te komen Excelsior dat toe slaat. De Zettense formatie is er snel uit en de aanvaller rond uiterst koelbloedig en nauwkeurig af en laat Stijn kansloos. 1-0.

Achterstanden zijn we over het algemeen niet snel gewend, maar meestal als dit toch voor komt weten we daar wel goed mee om te gaan. We blijven voetballen en de intentie behouden om zo onze spitsen aan de bal te krijgen, dat lukt maar sporadisch. We zien 1 keer Senne Pieters ontsnappen maar net niet gevaarlijk worden, we zien Mart Vink een goede individuele actie maken waardoor hij even zijn tegenstander kwijt is maar net op tijd weer wordt ingehaald en we zien Bart Winnemuller de enige echte kans voor ons creëren maar recht op de keeper afschieten.

Toch is het opnieuw Excelsior dat tot scoren komt. Zo een 8 minuten voor rust verdubbeld de pleog zijn voorsprong en doet het spelbeeld recht aan. 2-0.

In de rust hebben we een goede bespreking. Het is leuk om te zien dat de jongens mee denken in wat er fout gaat. Aangeven waar ze het moeilijk mee hebben. Ook proberen we iets meer toe te voegen aan het middenveld om zo de opbouw te bevorderen. De backs gaan verder naar voren staan, de centrale verdediging moet het veld breder maken en daardoor moet er meer ruimte ontstaan voor onze middenvelders. Bart zal Lev moeten ondersteunen op eigen helft. Het strijdplan is daar, we gaan terug het veld op.

Vlak na rust blijft het spelbeeld veelal het zelfde. We kunnen simpelweg de duels niet winnen. Daar hebben we wel vaker last van en kunnen dan vaak nog voetballend uit de duels blijven, maar Excelsior is vandaag een maatje te groot voor ons.

Echter komen we in de 2e helft wel vaker aan voetballen toe. Of dat te maken heeft met Excelsior die gas terug neemt, het tactisch plan dat we samen bedacht hebben of gewoon de intentie van de jongens om nog meer te brengen laat ik even in het midden, maar feit bleift dat we voetballend langer aan de bal blijven en Excelsior vaker achteruit moet.

Toch is het Excelsior die vlak na rust de 3-0 binnen schiet. De wedstrijd lijkt beslist, echter doordat we iets beter aan de bal zijn kunnen we opnieuw Senne lanceren over de flank. Ditmaal heeft de achterhoede geen antwoord op Senne en verzilverd Senne zijn kans. 3-1!

Het is niet zo dat Excelsior nu onder grote druk komt te staan, maar het feit blijft dat we iets beter aan de bal zijn. En opnieuw Senne weten te lanceren, wederom uit de omschakeling, dat wel maar ook daar moet je zuinig aan de bal zijn, dat doen we en Senne kan zichzelf opnieuw met een fraaie voetbeweging vrij spelen. Ditmaal gaat Senne op de goal af en lijkt de hoek makkelijker dan de zojuist verzilverde kans. Echter blijft Senne deze keer niet rustig en schiet zijn inzet niet goed genoeg in. Een aansluitingstreffer was voor ons wel lekker geweest.

Excelsior krijgt wat kansjes maar de pogingen verdwijnen veelal naast en testen Stijn nauwelijks. Wij krijgen nog wat mogelijkheden. Tim Berends doet het keurig aan de linkerkant samen met Teun Witteberg. We komen nog een paar keer door maar tot echte grote kansen komen we niet.

In de slotfase doet het opbouwen ons de das om. Een verkeerde terugspeel naar Stijn brengt Stijn in teveel problemen en Excelsior snoept dit buitenkansje op en maakt de 1-4. Niet veel later maken we in de opbouw vanuit achteruit opnieuw een fout waardoor het ook 1-5 wordt. Toch kiezen we er voor om de opbouw te blijven zoeken, wij hebben niet de spelers die de lange bal kunnen spelen, wij hebben niet het fysiek om te vechten voor de 2e bal. Het enige wat we kunnen doen is vertrouwen op wat we zo goed kunnen. Voetballen. Helaas won de ploeg die dat net even iets beter kon vandaag maar was het bovenal een leerzame les voor ons.

En dat is nog wel eens moeilijk om de jongens te laten begrijpen. 1-5 verliezen. Dat is iets wat misschien wel meer dan 2 jaar geleden is gebeurd. Ondanks dat we in de 2e klasse speelde, ondanks de beker avonturen en ondanks oefenen tegen hogere klassen verliezen we niet snel met dit soort cijfers. Dus vooral de teleurstelling overheerst, maar we hebben de jongens vooral duidelijk gemaakt dat we het vandaag gewoon goed hebben gedaan. Dat we moeten kijken naar de momenten dat we ons wel onder de enorme druk die Excelsior gaf konden uitspelen. Excelsior deed dat helaas ook gewoon goed. En dat we die fouten moeten blijven durven maken en dat vanaf nu Excelsior de meetlat is. Daar moeten we naar toe.

Volgend weekend spelen we tegen BVC. Concurrenten Spero en Eldenia speelde dit weekend tegen elkaar. De ploegen kwamen niet verder dan een gelijkspel.

Na de wedstrijd gingen we met ze alle naar Jan(bovenstaande foto), oftewel Jian, van de Posthoorn in Andelst. Hier hebben we een lekker hapje gegeten, gedronken en speelde we een leuke quiz. Dit was de aftrap voor onze teamdag waar we vervolgens zijn gaan kijken bij onze trainer Coen van der Linden die met de JO17 tegen SDOO JO17 in de halve finale van de beker stond. We zagen Coen eenvoudig winnen en door bekeren. Gefeliciteerd en succes in de finale Coen, misschien komen we wel met ze alle kijken! De dag werd vervolgd en afgesloten met de hele middag gamen. Van Fifa, Rocket League, Fortnite, Counter Strike, Golf with your Friend tot Rainbow Six. Het was een fanatieke dag met opnieuw de zelfde winnaar als vorig jaar. Aanvoerder Jay Daniel. Chapeau, tot volgende week thuis tegen BVC om 13:00!