Sportvereniging Herveld-Andelst

Sportieve prestaties en ontwikkeling
met plezier, respect en trots

Sportvereniging Herveld-Andelst streeft als kleine betrokken voetbalvereniging om sportief en maatschappelijk, binnen en buiten de regio een aanwinst te zijn

25 december 2017

SVHA JO11-1 sluit eerste seizoenshelft fantastisch af, maar in tranen tegen Bennekom

Voetbal is de allermooiste sport en zeker in Nederland de meest beoefende sport. Uiteenlopende redenen zul je vinden voor ieder. Plezier, prestatie, een klein biertje of gewoon omdat je in beweging wil blijven. Voor de jongste jeugd is het vaak gewoon plezier. Heel veel lol hebben in wat je doet en vaak nog met je beste vrienden ook, maar wat nou als het plezier omslaat in verdriet?

Na de 3-2 verloren wedstrijd tegen Bennekom (hun werden kampioen) zag ik veel verdriet, tranen en emoties. We sluiten de wedstrijd heel even af met een momentje voor onszelf, onze wel bekende rondo die we vormen normaal voor de wedstrijd, nu aan het einde, als trainer kijk ik in dit rondje langs alle gezichten. Ik zie rode ogen, tranende ogen en zelfs huilende jongens, er zijn niet veel momenten waar ik zelf emotioneel van wordt, maar 8 kinderen om je heen die oprecht verdrietig zijn dat test je mannelijkheid wel even, het maakt de trainer ook een beetje verdrietig maar vooral maakt het al heel snel plaats voor heel veel trots, want het feit dat we het verdriet mogen delen betekend ook gewoon dat we het heel goed hebben gedaan, we hebben het fantastisch gedaan en ik ben enorm trots op jullie allemaal, we gaan die 2e klasse in, die verdienen we ook, en daar gaan we weer enorm goed presteren, dat week ik, want jullie kunnen het, allemaal!

Als de wedstrijd begint is het duidelijk dat er 2 ploegen vol spanning zitten. Veel foute passes van 2 kanten in de eerste minuten. Goed voetbal zit er even niet in de eerste 10 minuten, maar na de 10 minuten gooit SVHA de schroom van zich af en begint het de wedstrijd in handen te nemen. Eerder nog dwong Bennekom de eerste kans af door de bovenkant van de lat te raken maar dit was het enige wapenfeit van Bennekom in de eerste helft.

SVHA speelt na de eerste 10 minuten heel prima voetbal, komt net als vorige week veelvuldig over de zijkanten op en zoekt de spits op opkomende middenvelders. Helaas krijgt onze topscorer Bart Winnemuller meermaals de bal voor links in plaats van rechts. De inzetten van Bart zijn wel oke maar niet genoeg om de goede doelman van Bennekom te verschalken. Tim van Lent krijgt ook nog een fantastische kans, schiet hard en goed in naar de verre hoek maar opnieuw komt de Bennekom doelman als winnaar te boven.

De kansen stappelen zich op voor SVHA, maar we weten ook dat we wel moeten gaan scoren. Als Bart opnieuw voorlangs schiet met links en rakelings zijn inzet naast ziet gaan lijkt het erop dat we gaan rusten met een 0-0 rust stand. Jay en Dries geven samen helemaal niks meer weg achterin. En ondanks dat de aanvoerder tevens laatste man van Bennekom een fantastische speler is krijgt SVHA wel zijn kansen. Toch komt de dik verdiende voorsprong er na rust. De bal komt voor en Bart schiet zijn inzet richting de goal die gekraakt word, voordat Bart zijn 2e keer kan aanhalen komt de Bennekom met een uiterste krachtinspanning om de bal te verdedigen, echter verdwijnt de bal in de eigen goal en staan we wel dik verdiend 0-1 voor, maar wel typerend door onze tegenstander. We kregen hem er zelf gewoon niet in.

Na rust komen onze leeftijdsgenoten van Bennekom furieus uit de rust, duidelijk is er gecoacht op de lange bal spelen. Doordat wij duidelijk de betere voetballende ploeg zijn ontstaat er ook veel ruimte in onze rug. De Bennekomse trainers hebben dat goed gezien en hebben er voor gekozen om sneller de lange bal te spelen op de reuze spits van hen. Eerst schiet hij zijn vrije kans al richting de weilanden achter het sportpark gelegen maar even later is het wel raak, opnieuw een onderschepping en direct de lange bal zorgen voor een 1 op 1 situatie bij ons achterin, de spits speelt zich vrij en schiet hard en laag in de verre hoek de 1-1.

SVHA lijkt het even helemaal kwijt te zijn in deze fasé. We hebben het moeilijk met kansen creëren en we kunnen moeilijk omgaan met de lange bal van Bennekom. De 2e treffer van Bennekom valt snel na de gelijkmaker. De bal valt tussen Dries en de grote spits in, Dries gaat vol overgave in het duel en trapt de bal tegelijk met de spits. De grote kerel van Bennekom heeft simpelweg meer kracht en onze eerstejaars is daar niet tegen op gewassen, met een enigszins gelukje valt de bal opnieuw voor zijn voeten en schiet hij knap de voorsprong binnen. Helaas voor ons niet onverdiend te noemen in die periode. 2-1.

We lijken er een beetje doorheen te zitten nu, via een corner komen we dan toch ineens helemaal terug in de wedstrijd. Een knappe corner komt goed voor waar uiteindelijk Isa van Anrooij (alweer) de meeste alerte is bij een afvallende bal en binnen schiet. De jonge dame heeft daar absoluut een patent en neusje voor. 2-2! Precies wat we nodig hadden.

Na de gelijkmaker is er virtueel geen van de 2 ploegen kampioen. DTS Ede zou in dit geval gewoon kampioen worden. Het is dan ook mooi om te zien dat er in de slotfase 2 ploegen zijn die vol voor de winst spelen. De wedstrijd kan ook 2 kanten op vallen. SVHA krijgt net als in de eerste helft de betere van het spel, Bennekom blijft enorm gevaarlijk in de omschakeling. Het betere spel voor SVHA loont ook als er een goede aanval, Bart naar de rechter kant stuurt, die heeft een prachtige strakke voorzet in huis voor de instormende Isa, die had zichzelf hier onsterfelijk kunnen maken maar voor open goal schiet Isa met links recht op de keeper die daarmee de wedstrijd red voor zijn ploeg en wij niet de 3-2 voorsprong pakken.

Binnen een minuut is er opnieuw een omschakel moment waar de grote spits ditmaal naar de zijkant trekt en daar een werkelijk prachtige voorzet klaar heeft, hij legt de bal perfect bij de 2e paal neer waar de afronding van de Bennekom speler minstens zo fraai is. Hij volleerd de bal het goal in en tekent wel voor de beslissing. 3-2, Bennekom wint en is kampioen.

Wat rest daar ben ik mee begonnen, veel tranen en ongeloof.

Toch ben ik enorm tevreden met onze eerste seizoenshelft, en natuurlijk kunnen we kritisch zijn. We hebben veel kwaliteit en toch 2 keer verloren, een keer gelijk gespeeld en sluiten uiteindelijk op plek 4 af. Is dat ondermaats? Ik laat het antwoord aan andere. Toch zaten we met DTS Ede, Ede/Victoria en Bennekom gewoon in een goede competitie en zijn dit absoluut 2e klasse waardige ploegen. Ook Kesteren en Lienden zijn prima ploegen waarmee we dus gewoon in een zware 3e klasse hebben gezeten, zeker als ik naar de klasse om ons heen kijk.

Verder doet voor mij als trainer de prestaties er helemaal niet zo toe, ik kijk naar het (bah, eng woord) proces, de ontwikkeling, zijn de jongens in een half jaar tijd beter geworden door mij? Gezien naar onze opdrachten, hoe we die uitvoeren en de manier van aanvallen die echt veranderd is ben ik zeer tevreden. Iedere speler heeft zijn ontwikkeling gemaakt en ik weet zeker dat we de 2e seizoenshelft niks cadeau gaan krijg, maar zeker niet teleur gaan stellen, maar eerst even ontspannen….

Ik wil via deze route alle ouders enorm bedanken, jullie waren geweldig, mee denken, altijd aanwezig en geweldige supporters. Ook de opa’s, oma’s, vrienden en bekenden die altijd kwamen kijken is mijn dank groot, de mensen die wekelijks deze stukjes met veel plezier lezen bedankt, maar bovenal wil ik mijn jongens (en meisje) bedanken voor een fantastisch eerste half jaar, jullie zijn toppers en enorm fijn om training aan te geven, fijne kerstdagen en een fantastische (maar veilige!) jaarwisseling!

Tot snel!