Sportvereniging Herveld-Andelst

Sportieve prestaties en ontwikkeling
met plezier, respect en trots

Sportvereniging Herveld-Andelst streeft als kleine betrokken voetbalvereniging om sportief en maatschappelijk, binnen en buiten de regio een aanwinst te zijn

15 februari 2016

SVHA 3 sloopt NEC met twee vingers in de neus

De 2e competitie wedstrijd van dit seizoen verliep niet helemaal zoals verwacht. De manschappen van Angelo Mulder werden geconfronteerd met het feit dat je een klasse hoger speelt en dat daar ook ploegen spelen die titel ambities hebben. Sterke ploegen die eigenlijk nog een klasse hoger zouden willen spelen. Ook werd de Herveldse ploeg met zichzelf geconfronteerd. Veel blessures en wat afzeggingen zorgde voor een zwak SVHA. Daarbij opgeteld dat SVHA die dag niet in goede doen is, en NEC gewoon een sterke ploeg bij elkaar heeft werd SVHA 3 compleet vernederd in Nijmegen. Het werd maarliefst 5-0 waar het bij rust al met 4-0 achter stond.

Het is dus een wedstrijd die vanaf dat moment al in de agenda’s staat van de manschappen van SVHA 3. Valentijnsdag, pfff. We zullen ze. ‘Sorry schat dit jaar met Valentijnsdag iets later, wij hebben namelijk nog wat recht te zetten’. En zo gingen de mannen met het tasje over de schouder, kusje aan de vrouw en gebrand naar het sportpark. Want NEC komt naar Herveld…

Vandaag koos trainer Angelo Mulder er voor om wel iets behoudender te spelen maar niet om ons in te graven zoals de trainer wel tegen mede titelkandidaat AWC er voor koos om dat zo te doen. We speelde een 4-4-1-1 formatie. Met startende in de goal. Roy Kuiper. In het centrum Ernst Henzen en Bram Ariese. De backs belopen door Wieger van de Spek en Thomas de Bruijn. Het middenveld in de as, Vincent Jansen en Mark de Ruijter. De linkerkant Edwin IJkhout en op  rechts (onthoud die naam) Thijmen van der Kolk. Egon den Hartogh speelt iets voor het middenveld en net achter spits Roy Vermeulen.

Nog voor dat de wedstrijd begint is het koud… brr.. heel koud.. er is natte sneeuw maar met de krijgers van SVHA 3 word zich daar snel over heen gezet. Het is al langer bekend dat SVHA 3 niet perse een mooi weer voetbal team heeft. Met een aantal militaire krijgsmachten in je team krijg je die kans ook niet om daarover te klagen. De motoren in dit soort wedstrijden zorgen ervoor dat je op voorhand al niks over het weer durft te zeggen. Daarentegen is het NEC wel een mooi voetbalweer elftal. Het is al te zien aan de samengeknepen gezichtjes van de Nijmegenaren, SVHA 3 ruikt bloed, kom maar op met die aftrap.

Als NEC de aftrap mag nemen (de oplettende lezer beseft nu dat aanvoerder Mark de Ruijter de tos heeft gewonnen) word er meteen druk gezet op de NEC helft. De bal word binnen enkele seconden al onderschept. Via Egon den Hartogh, Vincent Jansen en uiteindelijk Roy Vermeulen ontstaat de eerste kan binnen 30 seconden maar is er gevlagt voor buitenspel. Het is een signaal dat SVHA er zin in heeft. Ondertussen staat de nog geen bal aangeraakte NEC linksback in ze handen te klappen en loze kreten te uiten: ‘Kop op mannen, zijn we wakkerrr?’.

Dat NEC kon voetballen heb ik al vermeld. En zo een ploeg verleerd het voetballen ook niet. Een beetje slecht weer zorgt daar niet voor. En een kans afdwingen binnen 30 seconden brengt deze Nijmeegse ploeg echt niet aan het twijfelen. Zo zien we dat nog binnen 5 minuten hun rechtsbuiten (enorm handig en wendbaar) tweemaal Thomas de Bruijn helemaal het bos in stuurt. De buitenspeler poort de linksback met een hoogstandje waar menig Hervelder even van moet slikken. De aanvaller schiet van een meter of 17 op de goal en doelman Roy Kuiper heeft moeite met de bal en laat de bal los. Vervolgens in een duel om de bal tussen doelman en spits schiet de spits de bal over. Ernst Henzen besluit na deze individuele actie om extra rugdekking te verlenen aan de linkerzijde.

Ondertussen krijgt SVHA enorm veel ruimte van NEC. De Nijmegenaren hebben geen antwoord op het spelsysteem van SVHA en zo komen de Hervelders er een paar keer gevaarlijk uit. Roy Vermeulen als aanspeelpunt maar ook zeker gastspeler en tevens A junior Thijmen van de Kolk breekt dan de wedstrijd open. De piepjongen middenvelder speelt tot dusver al een prima wedstrijd en legt zijn directe tegenstander de wil op. Wieger van de Spek speelt Thijmen in op de rechterkant van het veld ten hoogte van de middenlijn / zijlijn die op zijn beurt de bal aan neemt en zijn tegenstander in ze rug laat komen. Met een handige voetbeweging legt hij de bal klaar voor Mark de Ruijter en start zelf weg in de ruimte achter zijn tegenstander. Mark de Ruijter stuurt Thijmen perfect weg waarbij Thijmen perfect het overzicht behoud. Een snooker speler zou de bal niet beter raken want de voorzet van Thijmen is van absoluut grote klasse. Egon den Hartogh kan precies op het juiste moment binnen koppen tegendraads in de verre kruising. Een prachtige goal! 1-0.

NEC is zichtbaar verrast door SVHA. Nog eerder dit seizoen speelde ze SVHA helemaal weg en nu krijgen ze er geen enkele grip op. Aan de linkerkant van NEC loopt dus die wendbare jongen, het blijkt dat ze aan hun rechterkant nog zo een speler hebben. De wendbare buitenspelers zorgen voor veel dreiging maar komen niet echt tot grote kansen. De rugdekking is goed verzorgt door Ernst Henzen maar ook vanuit Mark de Ruijter en Vincent Jansen vanuit het middenveld die de weg naar binnen goed afschermen. Toch ontsnapt de buitenspeler één keer aan Wieger van de Spek. De aanvaller geeft hard en scherp voor. Daar komt een ingelopen NEC middenvelder die de bal snoeihard op de lat kopt. Via de onderkant van de lat stuitert de bal uit de goal en komt SVHA met de schrik vrij.

De ruimte blijft enorm voor SVHA. Daar weet SVHA doorgaans wel raad mee en zo vervelend als Wieger van de Spek zijn directe tegenstander kan zijn. Zo irritant moet die tegenstander Wieger ook vinden. Wieger komt op en de vleugelaanvaller moet daar achter aan. De rechtsback word in stelling gebracht voor een voorzet. Wieger snijdt deze aan en op moment dat die hem raakt hoor je ‘KUT!’ (sorry voor taalgebruik), gevolgd door ‘Ja die gaat, Ja die gaat’. en terwijl het hele Sportpark nog de bal door de lucht ziet vliegen valt inderdaad binnenkant paal de bal binnen. Gelukkig, maar 2-0!

Voor rust komt SVHA niet heel veel meer in problemen. Wat schoten uit de 2e lijn zijn voor doelman Roy Kuiper een prooi. In de rust zien we een trotse trainer Angelo Mulder staan. Een kleedkamer dat bulkt van het vertrouwen. Echter proberen ervaren spelers als Mark de Ruijter en Ernst Henzen de groep wat in te dimmen en te waken voor onderschatting de tweede helft. Helaas moeten we de tank en tevens motor in afjagen (bal bezit tegenstander) wisselen met een blessuren. Egon den Hartogh word vervangen door Martijn Markus. Martijn neemt de plek van Mark de Ruijter over en Mark gaat spelen voor het middenveld achter de spits.

Met Mark op deze positie is het onmogelijk om het afjagende spel te spelen. We zullen dus verder moeten inzakken om Mark niet op te offeren maar juist in zijn kracht te blijven gebruiken. Begin tweede helft is het een beetje afwachtend van SVHA kant. Even zien hoe NEC nu gaat spelen. Het blijft voornamelijk met schoten uit de 2e lijn. Die bijna allen makkelijk te pakken zijn door Roy Kuiper. Echter laar Roy toch één bal los. Die soort gelijk weer tussen spits en doelman valt. Wederom duelleren de 2 om de bal en de inzet word naast geschoten.

SVHA krijgt iets minder ruimte dan in de eerste helft en zoekt naar alternatieven om gevaarlijk te worden. Dat lukt wel. Voornamelijk via A junioren Thijmen van de Kolk. De jonge creatieve middenvelder is een nachtmerrie voor alles en iedereen dat NEC heet. De meeste individuele dreiging komt dan ook van de jonge Thijmen. Als Thijmen ontsnapt aan zijn tegenstanders plus wat mislukte tackles geeft hij wederom goed voor. Daar gaat aanvoerder Mark de Ruijter 100% voor de bal, waar de NEC doelman dit ook doet. Echter raken de twee elkaar (niet eens heel hard) tot absolute woede van de NEC goallie. De doelman gaat helemaal door het lint en schopt en slaat de aanvoerder van SVHA. Veel duw en trekwerk zorgt ervoor dat Roy Vermeulen een nieuw shirt nodig heeft. Letterlijk kwam de spits er niet zonder kleerscheuren vanaf. Bij NEC lopen een paar individuen die absoluut 0,0 tolerantie vermogen hebben. Dat zorgt voor een vervelende sfeer in de wedstrijd en voor de jonge scheidsrechter.

Zonder kaarten gaan we verder. Niet veel later ontsnapt identiek Thijmen aan de rechter kant. En geeft hij opnieuw voor. Ditmaal wat lager en Roy Vermeulen en de keeper gaan beide voor de bal. Nou heeft de doelman eerder kennis gemaakt met Mark de Ruijter wat een lieve jongen is. Die zijn been eerder terug zal trekken dan deze te laten staan. Roy Vermeulen is niet zo een type speler. Roy is een bikkelharde aanvaller. Als het moet loopt Roy door 7 gipswanden, 2 betonnen muren en tenslotte 1 glaswand heen om een goal te maken. Op kracht zal het Roy nooit te verwijten zijn dat hij geen goal maakt. Dus Roy en de keeper. De keeper komt ditmaal als een idioot uit maar zoals gezegd Roy boeit dat niks en haalt gewoon uit. 3-0.

De NEC ploeg heeft er echt een twee of drietal tussen zitten met een steek los. In plaats van afvragen waarom ze er totaal niet aan de pas komen reageren deze vooral op de scheidsrechter en ook op elkaar. Zo krijgen de Nijmegenaren totaal geen grip meer op het duel. De wedstrijd word wat gemener maar de beste manier om dit tot stilte te brengen is om te scoren. Dit gebeurd een goede individuele actie van Martijn Markus speelt zichzelf kundig vrij op de rand van de 16. De aanvaller haalt gecontroleerd aan en schuift de bal in de hoek buiten bereik van de NEC-goalie. 4-0! Tot vreugde van alles en iedereen!!

Nouja iedereen… de aanvoerder van NEC kan er niet mee leven en besluit een aantal scheldwoorden te gooien naar de scheidsrechter. De arbiter besluit de aanvoerder geel te geven en van het veld te sturen met 10 minuten. In het verloop van de wedstrijd controleert SVHA voornamelijk. SVHA krijgt nog een grote kans via een ingevallen middenvelder die eerst nog probeert voor te geven en zijn 2e inzet op de keeper lanceert. Ook NEC krijgt nog een tweetal kansen. Zo kom de handige rechtsbuiten van NEC nog tweemaal één op één met doelman Roy Kuiper. Vanuit een moeilijke hoek ziet hij zijn eerste inzet in de verre hoek gekeerd worden door de doelman. Zijn 2e poging is in de korte hoek waar hij vernietigend hard de buitenkant paal treft.

Niet veel later fluit de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd. Tot vreugde in het SVHA kamp. Want hier word toch even een stukje revanche gehaald. Veel lachende gezichten want de nul is behouden en NEC sturen we met de staart tussen hun benen terug naar huis. Ook een reden tot lachen is dat NEC op 2 punten word genaderd en SVHA een 5e plek in neemt op slechts 4 punten van nummer 2 SCE. Ook scoorde SVHA in deze en de vorige wedstrijd al 10 doelpunten. Dat is al 2/3 van de hele productie in de vorige seizoenshelft.

Al met al was het vandaag een eenvoudige overwinning, we kunnen wel stellen. Met twee vingers in de neus langs NEC 😉 Wellicht dat onze DSZ vriend die ook weer bij NEC mee speelde volgend jaar een transfer wil maken naar Herveld?

Volgende week staat Brakkenstein op de planning. Eén van de weinige ploegen die ons in eigen huis weg voetbalde. Dat had vooral met personele problemen te maken want gedurende de oktober festen van vorig jaar konden wij slechts 8 SVHA mannen op de been brengen zonder keeper. Een ploeg waar we ook nog wat recht tegen te zetten hebben dus. Brakkenstein staat 3 punten boven SVHA en scoorde 30 keer en kreeg er 13 tegen. Voor vandaag was er één man of the match. Zonder twijfel, in absolute meerderheid. Thijmen van der Kolk. Ook voor jou hebben we een plekje volgend jaar Thijmen 😉

Stemmer #1 Stemmer #2 Stemmer #3 Stemmer #4 Stemmer #5 Totaal punten
Thijmen van der Kolk 3 3 2 3  3 14
Roy Vermeulen 1 1 3  1 6
Mark de Ruijter 2 2 4
Roy Kuiper 1  2 3
Ernst Henzen 2 2
Egon den Hartogh 1 1

Martijn Markus kreeg nog voor de wedstrijd een masterclass inschieten van de keeper. Martijn had na eigen zeggen hier niet veel ervaring mee en werd in een spoedcursus inschieten ineens heel erg goed in deze rol. We weten allemaal waarom Martijn in deze rol begon. Met zijn treffer die de 4-0 neer zetten denk ik dat Martijn een heel eind richting zijn schuld afbetalen zit, maar dat laat ik aan de staf over want ik moet zeggen het inschieten zag er wel heel goed uit 😉

20160215051308