Sportvereniging Herveld-Andelst

Sportieve prestaties en ontwikkeling
met plezier, respect en trots

Sportvereniging Herveld-Andelst streeft als kleine betrokken voetbalvereniging om sportief en maatschappelijk, binnen en buiten de regio een aanwinst te zijn

9 maart 2015

SVHA 3 op titelkoers na winst op concurrent SDOO

Zondagochtend om 11 uur gaat de wekker. We voetballen vandaag op verzoek van SDOO later. We trappen om 13:00 af en dus hoefde we ons pas om 12:00 op de club te melden. Op het moment dat ik op sta en de gordijnen open schijnt het prachtige zonnetje mijn slaapkamer binnen. Ik bezit over een dosis gezonde spanning maar vooral over heel veel zin in aanloop naar de aankomende clash tussen SDOO en SVHA.  Ik ben wat gespannen maar vooral heel erg gefocust als ik beneden komt vraagt mijn vriendin of ze ontbijt moet maken voor me, ik heb geen behoefte aan ontbijt ik wil gewoon zo snel mogelijk naar de club. Ik pak me spullen en spring op de fiets.

Terwijl ik het viaduct overwin komt daar net onze trainer van de A15 afgecrost. Hij toetert naar me en tilt zichzelf een klein beetje van zijn stoel. Hij maakt een gebalde vuist terwijl ik hem zichtbaar een kreet door ze auto heen zie roepen. Als ik aankom bij de club staan daar al de verschillende krijgers klaar. De kopjes zijn vooral heel erg vrolijk. Aan alles en iedereen is af te lezen dat ze er zin in hebben. Als we verzamelen in de kleedkamer en DJ Sander Spanbroek vlamt er een paar lekker hits in komt iedereen lekker in de stemming, ik kijk om me heen en zie bepaalde jongens hun sokken net wat beter opvouwen, net wat zorgvuldiger de veters strikken, nog maar een teken dat de mannen er zin in hebben vandaag, voor vandaag ging de ”YELL” naar aanvoerder Mark de Ruijter. De aanvoerder nam in woorden het voortouw waar zoals altijd de hele groep afsluit met een bevestigende brul. Deze brul was anders dan normaal, vuur, pit en beleving zat er in. Op dat moment wist ik het, deze wedstrijd gaan wij nooit verliezen….

Als we om 13:00 aftrappen is het duidelijk dat de formatie van Angelo Mulder er fel op zit. Angelo was in tegenstelling tot de uitwedstrijd nu wel met de in zijn ogen op dat moment beste 11 begonnen. Roy Kuiper op het doel, Wim Gerritsen en Paul de Ruijter vormen samen het centrale duo. De backs zijn net als vorige week Edwin IJkhout en Wieger van de Spek. De centrale middenvelders zijn Egon den Hartogh en aanvoerder Mark de Ruijter. De flanken worden ditmaal belopen door Sander Spanbroek en Martijn Markus. De spitsen zijn ook net als vorige week Bas van Brandenburg en wie anders…. Mark van Eldik.

Als de wedstrijd op gang is dan is snel duidelijk dat ook SDOO geen zin dan wel capaciteit heeft om tegen SVHA tot voetballen te komen. Het is dan ook wel even schrikken als SDOO per direct hun kracht laat zien. Dat is namelijk standaard situaties. De ploeg heeft een aantal fantastische koppers, een aantal werkelijke reuze en een waar neusje voor dit soort situaties. Als we 2 minuten bezig zijn krijgt SDOO een hoekschop, de krijgers van SVHA komen er te laat achter dat ze een man te weinig hebben in de 16 meter. Er word op dat moment besloten om de verste SDOO speler maar vrij te laten, niet door te hebben dat het uitgerekend de voor ons inmiddels bekende Peter van der Berg is. De man staat bekend om zijn koppend vermogen en dit lezende raad u het al, de hoekschop komt voorbij de 2e paal (duidelijk ingestudeerd) op het hoofd van deze zelfde Peter. Hij legt de bal goed  terug en de SDOO spits kan dit kansje verzilveren. Na 2 minuten staat het dus 0-1 voor SDOO… * Slik..

Na de 0-1 is er voor het gevoel niet veel aan de hand. SVHA blijft namelijk geduldig spelen. Niet geforceerd maar de bal rustig rond laten gaan. SDOO aan de andere kant speelt veel te ver naar achter en ieder momentje van balbezit doet zich ten einde met een lange bal. Opmerkelijk want de ploeg uit Heteren roemde zichzelf eerder dit seizoen om het voetballend vermogen. Ik citeer: ‘Waar SDOO het wat meer van het voetballen moet hebben wint SVHA zijn wedstrijden doorgaans door een combinatie van een werkelijk ongelooflijke dosis inzet, redelijk tot goed voetbal en een conditioneel uithoudingsvermogen waar menig marathonschaatser jaloers op is.’. Wat SDOO hier indirect zegt is dat ze voetballend beter zijn dan de Herveldse ploeg, iets wat zeker gedurende deze wedstrijd niet te zien was. Als SVHA dan door een goede aanval Egon den Hartogh weg stuurt door een steekpass kan de explosieve middenvelder middels een sliding de bal alsnog voor krijgen. Daar komt wie anders dan onze spits naar  de eerste paal, Mark van Eldik tikt als een echte spits zijn 20e van het seizoen binnen. 1-1.

SDOO lijkt het ook een beetje kwijt op dit moment, als de ploeg dan begint te mopperen op elkaar, de scheidsrechter en op ons(de tegenstander) dan blijkt dat SVHA hier handig gebruik van kan maken. Verschillende doelpogingen belanden naast de goal of worden gekeerd door de doelman. SDOO doet enkel wat terug met een bal op de buitenkant van de paal. Als de goed in vorm spelende Bas van Brandenburg zichzelf vrij speelt op 18 meter van de goal besluit hij te schieten. De spits wil tegendraads inschieten waar de keeper direct op reageert echter word de inzet van Bas aangeraakt door een SDOO verdediger en verschalkt daarmee zijn eigen doelman. 2-1.

Waar SDOO altijd al een ploeg is gebleken van pure opportunisme wisten we dat een marge van 1 niet genoeg was. Dus de ploeg bleef gretig op zoek naar doelpunten. Als Mark van Eldik ontsnapt aan de defensie van Heteren lijkt het een koud kunstje. De spits gaat 1 op 1 met de keeper, met een kanttekening dat de spits nadert vanuit een moeilijke hoek. De spits heeft de optie om de bal af te leggen maar een spits heeft altijd een vrijbrief om voor ze eigen kunnen te gaan. De spits passeert vanuit de lastige hoek de keeper maar raakt de binnenkant van de paal, de bal verdwijnt via de paal weer uit de goal.

Even later is het even slikken voor deze zelfde Mark van Eldik. Als SDOO een vrije trap krijgt op de 16 meter van SVHA heeft de ploeg uit Heteren de 2-2 op de voet. De aanvaller weet dat zijn keuze voor eigen succes duur kan komen te staan. Gelukkig pakt doelman Roy Kuiper de inzet van SDOO en blijft de stand op 2-1 waar we uiteindelijk ook mee gaan rusten.

In de tweede helft blijft het spelbeeld het zelfde. SDOO is nauwelijks gevaarlijk terwijl SVHA de wedstrijd controleert. Als een SDOO speler dan een oerdomme gele kaart krijgt komt SVHA in een overtal situatie. De speler van SDOO gooide eerste Egon den Hartogh over de knie. Een overtreding die op zichzelf al voor geel stond maar de scheidsrechter besloot de speler te sparen. De speler was echter al de hele wedstrijd oneens met de scheidsrechter en zelfs deze beslissing vocht hij aan. Waarop de arbiter besloot de speler met geel 10 minuten van het veld te verwijderen.

Een stukje powerplay van de Hervelders zorgt voor veel schoten. Eigenlijk best teleurstellende schoten. Buiten 1 schot op goal, 2 die het vangnet raken gingen er maarliefst 3 over het vangnet. Wellicht kunnen we aanstaande training een level 1, 2 en 3 maken voor het afwerken in plaats van de passing. Als we dan toch Mark van Eldik aan de linkerkant van de 16 aan de bal kunnen krijgen, draait de spits zich handig weg en schiet de bal in de verre hoek waarmee de zo veel gewilde marge van 2 ontstond. 3-1.

Na deze goal brengt SDOO eindelijk hun spits. Voor ons compleet een raadsel waarom hij niet eerder speelde laten we het houden op een blessure. Ook schuift de eerder benoemde nummer  6 beter bekend als Peter door naar voren. Het bekende opportunisme spel van SDOO gaat nu beginnen. Veel lange ballen in de hoop dat deze een keer goed valt. Door zorgvuldig verdedigen en vooral heel erg volwassen spel blijft SVHA makkelijk op de been. Buiten een volley van SDOO en een bal op de bovenkant van de lat word de ploeg uit Heteren niet meer gevaarlijk.

SVHA scoort nog één keer maar deze treffer wordt onterecht afgekeurd. De immers uitstekend vlaggende dame van SDOO schatte de situatie net verkeerd in waardoor de treffer van Roy Vermeulen werd afgekeurd. Roy Vermeulen was in de ploeg gekomen voor Mark van Eldik. Thomas de Bruijn verving Edwin IJkhout. Later verving Ernst Henzen nog Wim Geritssen. Buiten deze treffer werd nog een 1 op 1 situatie tussen Martijn en de SDOO keeper gewonnen door de SDOO doelman(bovenstaande foto). Nog even terug naar het vlaggen. Vandaag was Angelo Mulder zijn eerste wissel de grensrechter.. Sven Oppel was duidelijk in de war hoe het vlaggen nu exact werkte en waar zijn vrouwelijke collega mocht blijven staan werd Sven gewisseld door Thibault Zegers. Thibault vlagde de gehele wedstrijd. De van een blessure terug kerende aanvaller heeft de hele wedstrijd gevlagd en geen gebrom hebben we gehoord van onze Thibault, even een speciale shout-out en bedankje naar Thibault. Klasse jongen!

Al met al een belangrijke en vooral erg verdiende zege voor SVHA. Iets wat de heren van SDOO zich na afloop ook realiseerde. SVHA staat nog 5 punten achter op koploper ONA’53. ONA heeft echter 4 wedstrijden meer gespeeld dan SVHA. Aankomend weekend wacht DSZ. DSZ is een lastige fysieke tegenstander die graag in de duels komen. Met een dosis ervaring is dit een gevaarlijke outsider. Buiten ONA, Woezik, SDOO en SVHA zijn zij de enige ploeg die nog kan aanhaken aan de bovenste plekken. Kortom een ploeg om voor uit te kijken. DSZ won vandaag met 4-2 van DIOSA en heeft met 13 wedstrijden gespeeld één punt minder dan SVHA(23).

Volgende week 12:15 aftrap op sportpark Jan van Baal.

Stand

Screenshot_2015-03-09-10-19-37

Competitie doelpunten

Naam Doelpunten
Mark van Eldik 21 (+2)
Egon den Hartogh 6
Sebastiaan Markus 4
Roy Vermeulen 4
Mark de Ruijter 3
Bas van Brandenburg 3 (+1)
Wieger van de Spek 2
Paul de Ruijter 2
Sander Spanbroek 1
Leon Latta (Gastspeler) 1
Bram Ariese 1

Fotografie: Martin Markus