Sportvereniging Herveld-Andelst

Sportieve prestaties en ontwikkeling
met plezier, respect en trots

Sportvereniging Herveld-Andelst streeft als kleine betrokken voetbalvereniging om sportief en maatschappelijk, binnen en buiten de regio een aanwinst te zijn

13 april 2015

Slijtageslag in Boven Leeuwen tussen SVHA 3 en DSZ

Vandaag de belangrijke kraker tussen DSZ en SVHA op het programma. 3 weken geleden gingen de Groen / Witte nog kansloos onderuit tegen het stugge DSZ. DSZ bleek een ploeg dat zich optimaal kan opladen voor wedstrijden als deze, het pakt doorgaans de punten tegen de ‘sterkere’ ploegen en heeft het doorgaans moeilijk tegen de ‘kleintjes’. Zo presteerde de Oranje mannen uit Boven Leeuwen na de winst in Herveld ondermaats. Het verloor uit bij Driel en kwam het niet verder dan een gelijkspel bij hekkensluiter RVW. Voor SVHA was het sowieso een wedstrijd erop of eronder. Nadat het tegen DSZ en Ewijk had verloren was het nog steeds niet uitgeschakeld om de titel, met de winst van vorige week tegen Victoria staat het er weer goed op, maar dan moet er wel gewonnen worden van DSZ.

Vandaag koos de technische staf voor een 4-3-3 opstelling. Waar we eigenlijk bijna het hele seizoen 4-4-2 spelen is vandaag gekozen voor een iets offensieve opstelling. Aanvoerder Mark de Ruijter raakte tijdens de  training geblesseerd en moest deze wedstrijd aan zich voorbij laten gaan. Topscorer Mark van Eldik blijkt ook nog niet helemaal fit maar neemt wel plaats op de bank. De volgende 11 krijgers vandaag, doelman Roy Kuiper, Backs Wieger van der Spek en Thomas de Bruijn. Terug kerende van absentie Paul de Ruijter is de laatste man van vandaag met als voorstopper Sander Spanbroek. Het 3 mans middenveld bestaat uit Bram Ariese, Wim Gerritsen en Martijn Markus. De aanvalslinie is bezet door Bas van Brandenburg, Egon den Hartogh en Roy Vermeulen.

Na het eerste flutsingaal van de scheidsrechter op het goede te bespelen hoofdveld in Boven Leeuwen vliegen de mannen van SVHA 3 er op. Door een goede pressie en een geweldig koningskoppel tussen Wim Gerritsen en Egon den Hartogh wordt SVHA  meermaals gevaarlijk. Zo stabiel als dat DSZ was in Herveld en zo weinig als dat het weg gaf was vandaag geen teken meer van de succesploeg te zien. SVHA heerst en domineert de wedstrijd. Ieder balbezit van DSZ  beland over de zijlijn of direct weer in bezit van SVHA.

Toch heeft SVHA een corner nodig om op voorsprong te komen. Inmiddels vaste trapper Thomas de Bruijn neemt voor de zoveelste keer een perfect afgemeten corner. De back geeft nadrukkelijk zijn visitekaartje af. De back verkeert in een goede vorm en besluit later zelfs zijn directe tegenstander te poorten tot uiterste enthousiasme van de bank. De corner dan, die beland perfect bij de 2e paal. Daar staan wel 3 spelers van SVHA om aan te dringen en de goal te maken. Het is uiteindelijk Roy Vermeulen die zijn 7e van het seizoen maakt. 0-1.

Het spelbeeld blijft na de 0-1 het zelfde. SVHA is heersend en dominant en DSZ kan er niks tegenover zetten. Als SVHA een vrije trap krijgt op een kleine 30(?) meter dan staan eerst Paul de Ruijter en Wim Gerritsen wat werkoverleg te houden. De 2 zijn het er over eens geworden dat Paul de bal gaat nemen. Paul rost de bal via de onderkant van de lat in een keer in de goal. De keeper staat er verslagen bij en de 0-2 is een feit.

Enkele minuten later is het Bas van Brandenburg die met een bijna identieke actie als vorige week zichzelf vrij speelt op de 16 meter. De spits zoekt de verre hoek en scoort wederom. De aanvaller lijkt met deze acties ongrijpbaar voor de defensies. 0-3.

Een ongekende luxe en een stormachtig half uur van de mannen van SVHA 3. Op verzoek van aanvoerder Martijn Markus gaat er dan een versnelling terug gespeeld worden. Met name aan Wim Gerritsen is te zien dat dit eerste half uur zwaar is geweest. De middenvelder was non stop het sein voor druk zetten en de aanjager van het elftal. Dit kosten de nodige krachten wat Martijn goed inschatten. De eerste helft word dan  rustig uitgespeeld. In de slotfase van de eerste helft krijgt DSZ de enige kans van de eerste helft, een schot van 20 meter lijkt goed naar de hoek te gaan maar doelman Roy Kuiper verwerkt de inzet goed tot een corner.

In de rust worden de nodige omzettingen gedaan. Wim Gerritsen heeft hulp nodig in de 2e helft en naar alle verwachtingen zal de meest technische speler van DSZ(de nummer 10) doorschuiven van de laatste man positie naar het middenveld. Dit zullen we dan afvangen met Egon den Hartogh die het middenveld zal versterken. Thomas de Bruijn en Wieger van de Spek maken ruimte voor Edwin IJkhout en Ernst Henzen.

Als de 2e helft begint is inderdaad de verwachten omzetting gedaan. De kundige middenvelder van DSZ speelt nu op het middenveld. Ook heeft DSZ de tactiek moeten aanpassen. Het gaat nu druk zetten in plaats van afwachten tot aan de middenlijn. Dat er nu meer voetballende vermogen is op het middenveld is duidelijk te merken. De ploeg krijgt geen grip op de middenvelder en deze strooit met de pasjes van links naar rechts. DSZ word hier nog niet echt gevaarlijk uit.

Als Egon den Hartogh dan goed een bal onderschept word hij ongelukkig vol op de enkel geraakt door een speler van DSZ. De boomachtige middenvelder gaat naar het gras terwijl DSZ de bal over neemt. Terwijl verschillende SVHA jongens roepen dat de bal uit gespeeld moet worden hoeft DSZ hier geen gehoor aan te geven. De nummer 10 van DSZ twijfelt wel een moment want hij lijkt heel even in loop pas te gaan waarna hij de bal uit zou spelen. Echter door het fanatisme van de overige spelers van DSZ die roepen doorgaan laat de middenvelder van DSZ zich ompraten hij besluit aan te zetten en de bal hoog in de verre hoek te mikken. Een ietswat ongelukkig doelpunt en wellicht niet de schoonheidsprijs door de situatie maar begrijpelijk, Het vertrouwen is terug bij DSZ. 1-3.

SVHA heeft het in deze periode heel moeilijk. Egon den Hartogh viel overigens bij deze actie uit. Egon wordt vervangen door Mark van Eldik. SVHA lijkt geen grip te kunnen krijgen op de middenvelder van DSZ. Deze man die toch één van de beter en misschien wel de beste voetballer uit onze competitie blijkt is niet af te stoppen. Zelfs de nodige overtredingen die worden gemaakt op de nummer 10 weerhouden hem niet van het strooien van passen en verdelen van het spel. Als de grote spits van DSZ dan ontsnapt aan de aandacht van de verdediging gaat hij 1 op 1 met de keeper. De spits schiet de bal naar de verre hoek en Roy Kuiper krijgt er nog wel een hand tegen aan, echter stuitert de bal tergend langzaam net langs de paal toch over de doellijn. 2-3.

DSZ is de ploeg die het spel maakt en dirigeert nu(niet omdat wij zo slecht zijn, maar vooral omdat hun zo goed zijn *knipoog*). Zonder dollen. SVHA krijgt de bal voetballend niet meer voorin en het hanteert enkel de lange bal. Het pakt nu ook veel tijd bij het nemen van de doeltrappen want het is een periode van overleven geworden. Gezien het slordige balbezit in deze periode van DSZ ontstaan er ook veel doeltrappen waardoor steeds het tempo uit de DSZ aanval word gehaald. Het is een mooi voetbal moment als de nummer 10 van DSZ als de man van SVHA vandaag Wim Gerritsen allebei met kramp naar de grond gaan. De 2 zijn bepalend geweest in deze wedstrijd en met afstand aan beide zijde de beste man van het team. Beide mannen lijken niet echt verder te kunnen. Wim Gerritsen word gewisseld voor Vincent Jansen terwijl de nummer 10 van DSZ noodgedwongen door moet.

Buiten dat het razend spannend blijft door de vele balbezit wisselingen kan de ploeg uit Boven Leeuwen niet echt meer gevaarlijk worden. De grootste mogelijkheid in de eindfase is voor SVHA. De keeper verkijkt zich op de bal en lijkt op de rand van zijn 16 helemaal uit positie te zijn. De bal ligt aan de voet van de inmiddels ingebrachte Thibault Zegers. Thibault verving Bas van Brandenburg die met een blessure uit viel. Thibault heeft een open goal en met een terug sprintende keeper mag hij eigenlijk niet missen, echter mist de poging kracht en kan de keeper uiteindelijk makkelijk vangen.

Het slot van de wedstrijd zegt veel over de fysieke inspanning van de 2 teams, aan beide kanten vallen veel spelers uit. En terwijl de DSZ spits vooral worstelt met nadorst vallen er mensen met kramp en spierverrekkingen aan alle kanten uit. De wedstrijd blijkt een slijtageslag en na een flinke dosis blessuretijd fluit de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd. Al was DSZ in de 2e helft de bovenliggende partij konden zij niet heel erg gevaarlijk meer worden. Gezien de kansen over de hele wedstrijd lijkt me dit dan ook een uiteindelijk terechte uitslag, bij DSZ zullen ze nog vaak terug denken aan de manier waarop zij tactisch zijn begonnen.

IMG-20150412-WA0029

Het bleef daarna nog lang gezellig bij DSZ. De kantine schenkt uitstekend bier in prachtige kannetjes. Met een heerlijk terras dat zij hebben voor het clubgebouw en het heerlijk zonnetje op de snoetjes maakte dit een leuke middag. De DJ’s Edwin IJkhout en Remco IJkhout hebben een nieuw speeltje gekocht. De grote geluidsbox zorgde met verschillende knallers voor de verhoogde sfeer. Na een kannetje of 30 en wat schaaltjes hapjes werd het tijd om huiswaarts te keren.

Donderdag wacht de volgende krachtmeting. Dan ontvangen we op papier angstgegner Woezik. In werkelijkheid spelen we in Wijchen. Met het aanstaande Newcastle tripje wilde SVHA graag de wedstrijd verplaatsen. De voorwaarden van Woezik was dat deze wedstrijd dan gespeeld word op het terrein in Wijchen. Woezik is net als SVHA volop in de kampioen strijd. Woezik blijkt ook een behoorlijk obstakel voor SVHA. De ploeg van Angelo Mulder wist namelijk nog NOOIT te winnen van Woezik. Aanstaande donderdag de uiterst belangrijke wedstrijd met een aandachtige toeschouwer. Woezik, SDOO en SVHA zullen na donderdag veel wijzer zijn. Hopen dat iedereen op tijd hersteld van deze loodzware wedstrijd bij DSZ.

Stand

Screenshot_2015-04-13-10-30-07

Competitie doelpunten

Naam Doelpunten
Mark van Eldik 21
Roy Vermeulen 7 (+1)
Egon den Hartogh 6
Mark de Ruijter 5
Bas van Brandenburg 5 (+1)
Sebastiaan Markus 4
Paul de Ruijter 3 (+1)
Wieger van de Spek 2
Sander Spanbroek 1
Leon Latta (Gastspeler) 1
Bram Ariese 1
Martijn Markus 1

Fotografie: Martin Markus