Sportvereniging Herveld-Andelst

Sportieve prestaties en ontwikkeling
met plezier, respect en trots

Sportvereniging Herveld-Andelst streeft als kleine betrokken voetbalvereniging om sportief en maatschappelijk, binnen en buiten de regio een aanwinst te zijn

25 september 2015

Maak kennis met Sjoerd Veldhorst: ‘Ik wil mezelf op elk vlak blijven verbeteren’

BAM! Het is weer vrijdagmiddag en het weekend staat voor de deur.
De ‘maak kennis met’ rubriek is sinds vorige week weer terug. Waar Remco Hendriks uit de B2 vorige week zijn verhaal deed, vervolgen we vandaag onze rubriek met de doelman van SVHA 1 die voor mij een gaatje vrij kon maken in zijn drukbezette agenda. Het is een speler die sinds vorig seizoen weer actief is bij de club. Een speler die ondanks zijn jonge leeftijd al een heleboel heeft meegemaakt in zijn leven. Hij doet vandaag zijn verhaal.

Maak kennis met… Sjoerd Veldhorst!

Ik had van tevoren met Sjoerd afgesproken dat hij deze week de persoon was om de ‘maak kennis met’ rubriek te vervolgen en dat hij dit geheim moest houden.

Als ik de kantine binnen kom lopen zie ik Sjoerd aan de bar staan. Hij is net klaar met trainen en heeft een Fanta besteld. Het korte oogcontact is voldoende en samen lopen we naar de bestuurskamer om met het interview te beginnen.

Sjoerd, ben je klaar voor het interview?

– Ja, kom maar op!

Stel jezelf even voor.

– Ik ben Sjoerd Veldhorst en ik woon in Wely (Dodewaard). Ik ben 21 jaar en speel in SVHA 1. Ik werk als koerier en ik woon bij m’n vader, 2 broers… oja, en een hond.

Koerier dus. Is het werk als koerier leuk om te doen?

– Ja, het is prima werk om te doen.

Hoe ben je begonnen met voetballen?

– Dat is wel een leuk verhaal om te vertellen. Ik zat eerst op zwemles en ik was verplicht om mijn A, B en C diploma te halen. Maar tijdens de periode dat ik op zwemles zat, wilde ik altijd al voetballen en toen ben ik op een gegeven moment begonnen met voetballen.

Hoe oud was je toen?

– Ik was toen een jaar of 7.

Ben je bij SVHA begonnen met voetballen?

– Ja, ik ben bij SVHA begonnen met voetballen.

Direct als keeper of…?

– Ik ben begonnen als voetballer, maar als straf moest ik een keer keepen, omdat ik Zico Sangers op zijn vingers schoot die destijds keeper was. Ik heb toen een goede wedstrijd gekeept en sindsdien ben ik keeper gebleven.

Op welke leeftijd ben je dan in het doel terechtgekomen?

– Ik heb eerst 2,5 jaar gevoetbald en toen ik 9 a 10 jaar was ben ik verder gegaan als keeper.

Waarom ben je door gegaan met keepen destijds?

– Laten we het erop houden dat het eigenlijk een uit de hand gelopen verplichting was, haha. Uiteindelijk heeft het me wel geholpen bij mijn ontwikkeling als keeper.

Welke teams heb je doorlopen bij SVHA?

– In welk team ik precies ben begonnen weet ik niet meer. Wel weet ik dat ik t/m de C1 bij SVHA heb gespeeld. In het laatste jaar zijn we zelfs kampioen geworden in de 2e klasse met toenmalig trainer Kees de Kleijn.

Het laatste jaar was dus in de C1.

– Dat klopt.

Ben je daarna overgestapt naar een andere club?

– Ik ben na de C1 begonnen aan een nieuw avontuur bij Theole in Tiel. Ik begon in de B1 wat toen 3e divisie speelde.

Hoe oud was je toen?

– Ik was toen 15 jaar.

Ben je gevraagd voor Theole?

– Ja, ik ben gevraagd door Wouter van Voorthuizen. Die was keeperstrainer van Go Ahead Eagles. Hij trainde bijv. Remco Pasveer die toen bij Go Ahead Eagles zat en nu reservekeeper bij PSV is.

Tot wanneer heb je daar gespeeld?

– Tot en met mijn 20e heb ik daar gespeeld. Ik heb de B1 en A1 doorlopen. Daarna ben ik als 2e keeper ingestroomd bij het 1e elftal, maar keepte ik mijn wedstrijden vooral bij het 2e elftal. Ik werd als A1 speler al wel eens bij het 1e elftal betrokken. Ik was toen 1e jaars A. Ik heb toen veel op de bank gezeten, maar wel heel veel geleerd van de jongens uit het 1e elftal. Uiteindelijk heb ik mijn debuut gemaakt in het 1e elftal toen de keeper van het veld moest met een rode kaart. Helaas verloren we die wedstrijd met 3-1. Gelijk een penalty om mijn oren. Op mijn 20e keerde ik weer terug naar SVHA.

Welk niveau heb je daar gespeeld?

– In de B1 2 jaar lang 3e divisie. In de A1 speelde ik 4e divisie. In het 2e elftal speelde ik 2e klasse. In het 1e elftal speelde ik in het eerste jaar, toen ik daar reserve zat, 1e klasse. Toen zijn ze 3 jaar achter elkaar gedegradeerd. Mede doordat er een groot geldbedrag werd gestolen, waardoor de spelers van het 1e elftal niet betaald kregen en de club verlieten, omdat ze ambities hadden. Toen koos ik ervoor om een stapje terug te doen om aan speeltijd te komen in een leuk en goed elftal waar ik een aantal jongens al van kende.

Nu dus weer terug op het oude nest.

– Haha, dat klopt.

Wat doe je zoal voor de club?

– Ik ben keeperstrainer van de jeugd en ik help sinds 2 jaar mee bij het jaarlijks terugkerende G-toernooi.

Wat is het G-toernooi?

– Dat is een toernooi voor mensen met een handicap. Er is een ochtend en middag programma. Ter afsluiting is er een penaltybokaal te winnen. Deze is te winnen door penalty’s te scoren op de keepers, waaronder ik en Jan-Willem Jacobs a.k.a. Pumba, haha.

Haha, toch even Pumba vermelden?

– Haha, dat kan hij wel waarderen denk ik.

Zoals je net al aangaf geef je ook keeperstraining. Wat vind je er leuk aan om keeperstraining te geven?

– Ik vind het vooral leuk om de jongens mijn idee achter het keepen te laten zien en wat ik belangrijk vind om een goede keeper te worden.

Kan je hier een voorbeeld van geven?

– Soms is het belangrijker een bal te onderscheppen voordat de spits erbij is. Dat wil zeggen dat je voor je goal moet keepen en niet moet afwachten op wat de spits gaat doen.

Train je alle jeugdelftallen?

– Ik geef keeperstraining aan de F t/m de A, maar de keeper van de A (Stijn van der Linden) traint wel eens met de selectie mee.

Wat is jouw sterke punt?

– Sjoerd denkt even na en zegt: ‘‘pfooeee, ja mijn sterkste punt… Ik denk dat ik goed voor mijn goal kan keepen en goed vooruit kan denken. Ook ben ik een voetballende keeper wat in de opbouw handig meegenomen is.’’

En wat is jouw zwakke punt?

– Dat houd ik liever geheim, anders krijg ik dat 3 jaar lang te horen, haha!

Wat doe je naast het voetballen bij SVHA?

– Op maandagavond volleybal ik in competitieverband in Wageningen. Eigenlijk als invaller, maar ik mag vaak meedoen i.v.m. blessures. Ook train ik op maandag en woensdagavond de E1 van Dodewaard samen met Richard Roodbeen. Op woensdagavond doe ik naast het trainen van de E1 ook aan zaalvoetbal in Zetten, dit is in competitieverband. Vrijdag geef ik keeperstraining aan de jeugd. Zaterdagochtend moet ik met de E1 van Dodewaard mee. Zondag moet ik zelf voetballen en ’s avonds speel ik af en toe een vriendschappelijk potje zaalvoetbal.

En daarbij werk je dus nog overdag. Je bent druk bezig zoals ik hoor.

– Ik heb wel een druk programma, maar ik vind het leuk om te doen.

Heb je nog een bepaald bijgeloof voor de wedstrijd?

– Uuuhm, nee eigenlijk niet…… Ja eigenlijk wel!

Haha, toch wel een bijgeloof?

– Ja, ik tik vaak de lat aan voordat ik aan de wedstrijd begin.

Zie jij nog verbeterpunten bij jezelf als keeper?

– Jazeker. Ik moet duidelijker worden met hoge ballen en meer durven. Daarin wil ik beter worden, maar dat is ook een stukje ervaring.

Nog meer verbeterpunten?

– Ik wil veel blijven trainen en mezelf op elk vlak verbeteren. Je moet nooit tevreden zijn. Ook tijdens de wedstrijd moet je nooit tevreden zijn, pas na afloop mag je tevreden zijn.

Ben je ooit kampioen geworden?

– Jazeker! In de E jeugd ben ik 1x kampioen geworden. Toen moesten we wachten op de uitslag van een ander team. Toen we hoorden dat we kampioen waren, mochten we op de platte kar. Daarnaast ben ik zoals eerder gezegd in de C1 kampioen geworden met toenmalig trainer Kees de Kleijn. Ik zat toen in een elftal met o.a. Ali Saleh, Jelmer IJkhout, Jesse Schreuders, Pieter Mantel, Bart van Olderen en Jordi Lemmens. Daarnaast hadden we nog een aantal prima voetballers.

Wat is je mooiste wedstrijd ooit geweest?

– Ik heb de finale van de KNVB beker gekeept bij het 2e elftal van Theole, tegen een team dat 3 niveaus hoger speelde(!) In de halve finale daarvoor heb ik een goede wedstrijd gekeept waarin ik 3 penalty’s stopte en daardoor naar de finale gingen. Uiteindelijk hebben we in de finale na een 1-1 stand met penalty’s verloren.

Welke positie hoop je dit jaar met SVHA 1 te kunnen halen?

– Uuuhm, ik denk niet dat je een positie moet uitspreken. We hebben een jong team met veel potentie. Je moet het per wedstrijd bekijken vind ik.

Wellicht strijden om een periodetitel?

– Periodetitel zou heel mooi meegenomen zijn, maar daarvoor moeten we als team allemaal wel een stapje erbij doen.

Waar zie jij jezelf over 5 jaar binnen SVHA?

– Sjoerd kijkt me bedenkend aan en vraagt: ‘‘Op wat voor vlak bedoel je, het 1e elftal?’’

In het algemeen, maar je mag het 1e elftal zeker noemen.

– Als ik nog bij SVHA zou zitten zou ik nog steeds voor het 1e elftal willen gaan.

Wat vind je van de huidige trainer?

– Ik vind het een goede, duidelijke trainer die als verbeterpunt heeft dat hij als trainer misschien teveel van de groep verwacht.

Kan je daar een voorbeeld van geven?

– Ja, toen hij begon over het kantelen. Voor een aantal mensen was het onduidelijk wat het kantelen inhield en waar ze moesten gaan staan.
De trainer kan daarin misschien iets meer in details treden.

Het seizoen is nog kort, maar wat vind je van je eigen spel tot nu toe?

– Ik heb zeker stappen gemaakt t.o.v. vorig seizoen. Tegen Batavia heb ik een goede wedstrijd gekeept. Tegen WVW heb ik die lijn doorgetrokken. Ik heb zelfs een penalty gestopt, maar helaas ben ik afgelopen zondag tegen een onterechte rode kaart aangelopen. Ik snap de beslissing van de scheids wel, want het was een moeilijke hoek om te zien wat er gebeurde. Ik had trouwens nog geen penalty gestopt bij SVHA en Stefan van Elk uit de selectie noemde mij al Jasper Cillessen, omdat hij ook moeite heeft om strafschoppen tegen te houden, haha!

Haha, dan hoef je dat verhaal ook niet meer aan te horen tijdens trainingen.

– Haha, precies.

Wat is de selectie voor een groep?

– Ik vind de selectie een prima groep, maar ik vind wel dat je voor resultaat moet gaan. Dat wil zeggen: De jongens die het beste trainen moeten in de basis. Ik bedoel er niet mee dat je elke week een andere opstelling moet hebben, maar je hebt vastigheid nodig.

Wat vind je goed gaan binnen de selectie van SVHA?

– Trainingsopkomst vind ik goed gaan. De motivatie tijdens de training is ook aanwezig.

Waar zie jij verbeterpunten binnen SVHA 1?

– Poe, dat is een lastige…

Een dingetje?

– Ja, ik weet al wat. Dat je binnen het team meer commentaar mag geven op een positieve manier, zodat er meer duidelijkheid komt.

Wat vind je goed gaan binnen SVHA zelf?

– SVHA vind ik een georganiseerde club met een mooie accommodatie en duidelijke regels binnen de club.

Wie vind jij momenteel de beste speler van SVHA 1?

– We hebben wel een aantal belangrijke spelers. Bijv. Nelson Konu die heel veel ballen afpakt op het middenveld, Pieter Mantel die altijd door blijft lopen en nooit opgeeft en Jeroen Janssen die zijn verdedigende taak goed uitvoert. Zo heeft iedereen wel zijn positieve punten en kan ik niet één speler opnoemen.

Dan zijn we aangekomen bij de korte versnelde ronde. Ben je er klaar voor?

– Kom maar op!

Favoriete voetbalclub?

– Ajax

Wie vind jij momenteel de beste keeper?

– Manuel Neuer

Wie is de meest onderschatte speler van SVHA 1?

– Nelson Konu

Met deze selectie halen we dit seizoen een periodetitel.

– Nee, maar het zit er wel aan te komen.

Favoriete bier(merk)?

– Heineken

Kunstgras of echt gras?

– Ligt aan de grasmat, haha.

Maar als je zou moeten kiezen?

– Dan liever een goede grasmat met echt gras.

Adidas of Nike?

– Nike

Aanstaande zondag ben je helaas geschorst, maar pakt SVHA 1 de 3 punten tegen DBV?

– Ja

Tot slot: Wat wil je meegeven aan de jeugd?

– Dat je altijd moet doen wat je leuk vindt en altijd voor het hoogst haalbare moet gaan, maar dat je wel reëel moet blijven.

Wat vond je van het interview?

– Ik vond het leuk om te doen!

Bedankt Sjoerd!

Volgende week een nieuwe speler uit een ander team die zijn verhaal doet. Wie doet volgende week zijn verhaal…?

Voor nu, bedankt voor het lezen. Ik wens iedereen een prettig (voetbal)weekend!