Sportvereniging Herveld-Andelst

Sportieve prestaties en ontwikkeling
met plezier, respect en trots

Sportvereniging Herveld-Andelst streeft als kleine betrokken voetbalvereniging om sportief en maatschappelijk, binnen en buiten de regio een aanwinst te zijn

10 oktober 2014

Maak kennis met: Rudie ‘Ik voetbal dankzij Jan van Baal’

Hoppaaaaaa!! Lach je op dit moment? Wel.. Niet..? Toe maar zet die big smile maar op. Want.. het is weekend, en wat voor weekend! Naast het sportieve geweld is dit weekend ook ‘De nacht van 2014’. Buiten dat de organisatie uit een SVHA hart bestaat zal ook een groot deel van de club daar aanwezig zijn. Ik vernam dat de kaarten bijna op zijn, wees er dus snel bij als je er nog bij wilt zijn! Nou is ‘De nacht van 2014’ op aanstaande zaterdag avond en komen op de zondag nog 4 senioren elftallen in actie. Ik heb begrepen dat het traditie is dat er na de Nacht van gewoon gewonnen wordt ondanks de fysieke staat van de groep. Alvast veel succes!

Het is weer vrijdag dus, de Vrij-Mi-Bo, er kan maar één reden zijn waarom wij een bericht publiceren rond dit tijdstip. Juist de ‘Maak kennis met’ rubriek. Waar we al 2 selectiespelers aan het woord hebben gehad, de aanvoerder van SVHA 3 en speler maar ook bestuurslid  van SVHA 4 schakelen we deze week over naar de  zaterdag tak van onze club. Hier komen 2 senioren elftallen in actie. We beginnen met zaterdag 2. Deze week hebben we een speler uitgekozen die ook trainer is. We hebben nog geen trainers aan het woord gehad en daarom lijkt het ons leuk om deze speler eens uit te lichten, we hebben het natuurlijk over jeugdtrainer Rudie Doeze Jager.

Rudie leuk dat je er bent jongen, ben je er klaar voor?

 • Yep, laten we beginnen!

Je weet inmiddels hoe het werkt denk ik? Trap maar af, wie ben je?

 • Ik ben Rudie Doeze Jager. Ik ben 23 jaar. Geboren en getogen in Andelst. Naast het voetballen, is het trainen en coachen van een team mijn grootste hobby. Ik heb vorig jaar mijn diploma behaald voor de opleiding Medewerker Maatschappelijke Zorg. Momenteel ben ik op zoek naar vast werk, maar dat is nogal lastig in deze tijd. Ik werk nu in ieder geval regelmatig op een buitenschoolse opvang voor kinderen. Zo af en toe ga ik ook een dagje mee met mijn broers, die loodgieterswerk doen. Verder oppas ik ook bij verschillende gezinnen in de buurt.

En wat zou je dan uiteindelijk willen doen?

 • Ik zou graag een begeleider willen worden op een dagbesteding voor verstandelijk beperkten en/of autisten. Deze mensen verschillende activiteiten aanbieden. Ik denk dan ook werkzaamheden, sporten en spellen.

Je heb niet het normale pad bewandeld als voetballer he? Kun je is uitleggen hoe jou voetbal carrière begon?

 • Ik ben sinds mijn vijftiende jaar lid bij SVHA, dankzij Jan van Baal. Ik mocht namelijk niet op voetbal van mijn ouders. Maar na een goed gesprek tussen mijn vader en Jan van Baal ben ik zo snel mogelijk lid geworden. Voor die tijd was ik al trouw supporter bij verschillende wedstrijden of traningen bij SVHA. Ik ben in de A2 begonnen, waar Jan van Muijen de leider was. Dankzij Jan van Muijen heb ik veel plezier in het spelletje gekregen. Na één seizoen in de A2 te hebben gevoetbald, heb ik vervolgens drie seizoen in de A1 gevoetbald. Elke week keek ik uit naar de wedstrijd op de zaterdag. We speelden altijd tweede klasse en natuurlijk wilde ik elke wedstrijd winnen. Mede dankzij Daan van Ooijen (trainer) en Edwin van Brandenburg (leider) hebben we in die drie seizoenen ook veel gewonnen.

Daan wordt wel vaak bedankt in deze rubriek, binnenkort is babbelen Daan?
Welke positie voetbalde je toen?

 • Ik was bij de A-junioren altijd één van de vaste aanvallers. Het was natuurlijk het mooiste wanneer je belangrijk kon zijn voor het team door het maken van doelpunten. De spits is dan ook mijn favoriete positie en op die positie speel ik dan het vaakst.

Kun je is een mooie jeugdherinnering ophalen? Wat was nou een mooie wedstrijd?

 • De kampioenswedstrijd Excelsior A1 – SVHA A1, in het seizoen 2008/2009. Wij moesten winnen dan waren we kampioen. Rondom het veld stonden overal mensen, twee rijen dik. Ik weet nog goed hoe we als team hebben gestreden voor elke overwinning in dat seizoen. Ook in deze kampioenswedstrijd, maar helaas verloren we. Ondanks dat was het toch een prachtig seizoen. DVOL A1 werd toen kampioen.

Vertel eens kort over Zaterdag 2?

 • Natuurlijk willen we elke wedstrijd winnen, maar plezier vinden we belangrijker. Met name in de derde helft in de kantine gaat ons dat goed af.

Zaterdag 2 staat wel bekend om hun resultaten voetbal, doe is een voorspelling voor dit jaar?

 • Ik verwacht een top 5 klassering.

Heb je nog een iets wat je doet voor de wedstrijd?

 • Wanneer ik zelf moet voetballen, heb ik drie dingen die ik in ieder geval doe. Ik neem altijd een aantal slokken water. Ik ga naar de wc en doe daar een schietgebedje. Vervolgens kan de wedstrijd beginnen.

Rudie, je bent ook trainer, zullen we het daar eens over hebben?

 • Graag. *Rudie begint op dit moment helemaal te stralen*

Je heb het graag over deze rol hé?

 • Ja ik heb meer plezier in het trainer / coachen dan mijn eigen spel. Begrijp me niet verkeerd ik heb veel lol in het voetballen maar de C1 maakt wat los bij me. Ik geniet daar gewoon volop van.

Kun je is wat vertellen over de C1?

 • Het begon als een lieve groep. Het zijn fantastische jongens maar begonnen te lief. Ze worden nu mede door de leeftijd wat brutaler, maar het heeft ook te maken met de spelopvatting die Erwin, Bas en ik proberen mee te geven. Als team is dit elftal echt geweldig. Ook de mindere spelers krijgen het gevoel echt van waarde te zijn. Neem nou in de passing waar spelers nooit overgeslagen worden omdat ze wat minder kunnen voetballen. Als team echt een groot compliment.

Hoe wil je graag voetballen met de C1?

 • Wij voetballen tegenwoordig 3-4-3 waar de essentie altijd ligt op voetballen.

Wat vind je van het feit dat iedereen een andere formatie speelt binnen de club? We begonnen vorig jaar met Bertho veelbelovend met 3-4-3 die later terug viel op 4-3-3. Ook de nieuwe hoofdtrainer speelt nu weer leuk voetbal met 3-4-3. In de jeugd is helemaal geen pijl op vast te trekken. Meeste spelen 4-3-3 maar een enkele zelfs 4-4-2.

 • Nouja formatie is één. Dat zou je kunnen afspreken, maar ik ben nog altijd van mening bij een kleine club als SVHA dat de formatie die je speelt afhankelijk is van de spelers die je tot je beschikking heb. Wat wel bij SVHA een vooruitgang zou kunnen zijn. En daar zou de club op in kunnen spelen is dat we een zelfde soort spelopvatting gaan hanteren.

Ik wil even één speler eruit lichten. Dat is Tom Mulder, je aanvoerder. Kun je is wat meer over hem vertellen?

 • Ik vind Tom echt geweldig. De grootste kracht die Tom heeft is dat hij heel volwassen indruk maakt. Ik vind Tom echt een voorbeeld voor iedere voetballer. Dat klinkt gek voor een jongen van zijn leeftijd, maar zijn instelling is zo top, hij kan daarbij ook nog is fantastisch voetballen. Toch zitten er voor Tom ook nog genoeg verbeter punten. Neem nou zijn verbale aanwezigheid. Zijn kracht, volwassenheid en spelopvatting zou hij meer aan de groep moeten overbrengen maar daar werken we aan. Tom is mijn beste aanvoerder die ik als trainer heb gehad.

Heb je zelf nog spelers die je speciaal wilt uitlichten?

 • Als trainer blijft dat natuurlijk een oneerlijke vraag want iedere speler in mijn C1 ben ik trots op, maar als je me toch vraagt om een speler uit te lichten begin ik met onze keeper Bas Gerritsen. Toen ik net met Bas begon stond hij op de training en durfde hij nog niet in een plas water te duiken, maar die angst heeft hij inmiddels helemaal van zich af gegooid. Bas pakt regelmatig punten voor ons en ook zijn rol in het 3-4-3 systeem is natuurlijk veel belangrijker geworden. Ook merk je gewoon dat Bas veel heeft aan de trainingen van Sjoerd Veldhorst. Een tweede speler die ik wil uitlichten is Tom Veens. Tom Veens is een apart verhaal. Toen ik Tom als voetballer leerde kennen was die nog C1 onwaardig, maar er kwam ineens een moment waar de knop voor zichzelf om ging en ineens een stuk beter ging voetballen. Met Tom ben ik dan ook altijd druk bezig. Waar hij vroeger nog veel ontzag had voor een speler als Tom Mulder op de trainingen knalt hij er tegenwoordig volop in. Dat is gewoon winst en dat vind ik leuk, maar deze verhalen kan ik bijna wel voor iedere speler in het team benoemen hoor.

Hoe schat je jullie kansen in, in de 3e klasse?

 • Ik verwacht dat we 2e of 3e worden. We spelen een halve competitie en hebben het tegen Lienden laten liggen. Dat was onnodig maar verwacht daarom dat we geen kampioen worden.

Zou dit team zelfs mee kunnen in de 2e klasse?

 • Nouja ik denk het wel, toch vind ik dat moeilijk om te bepalen. Ik heb het er vaak met Daan van Ooijen over en die denkt wel dat we mee zouden kunnen in een 2e klasse.

Wat vind je van het vertrek van Angelo en Wim?

 • Dat vind ik nou echt heel erg jammer. Ik vind dat SVHA een goede weg heeft ingeslagen met de verdeling van taken in commissies en dergelijke. Hun inbreng was van groot belang altijd en je mening over een speler telde net wat meer. Simpele voorbeelden als spelersbeoordelingen die met Wim en Angelo werden doorgenomen vond ik erg fijn en teken van respect. Wim en Angelo stonden ook regelmatig langs de lijn waardoor je een objectieve mening met sturend advies kon verwachten. Dat vond ik echt heel fijn.

En nu?

 • Nu doen Leen en Leon het, maar die jongens hebben het zo ontzettend druk. Die doen veel te veel waardoor je simpelweg weinig tot geen tijd meer heb om even een hele zaterdagmiddag bij de C1 te gaan staan kijken. Het is jammer maar het is even niet anders.

Je bent een veelbelovend trainers talent binnen SVHA, wat zijn je ambities als trainer?

 • Pfoehh… Heel erg lastig.. Ik heb meerdere keren getwijfeld over een cursus maar besluit dit toch iedere keer niet te doen. Ik heb voldoende basis kennis en voetbal visie om op dit niveau nog mee te kunnen. Zou het zelf wel fijn vinden als de club hier op in zou spelen door middel van een jeugdtrainer cursus voor alle jeugdtrainers. Zo breng je ook duidelijk zoals eerder benoemd je spelopvatting over en daar profiteert uiteindelijk alleen maar het eerste van. En daar gaat het toch om.

Hoofdtrainer van SVHA?

 • Ik zal nooit wat op zondag gaan doen, dus dat zal er niet in zitten.

Je assistent Bas Peperkamp, kun je nog is kort over hem wat vertellen?

 • Vind het echt fantastisch om met Bas te werken. En respect ook hoor. Dit is de eerste keer dat hij een team doet dat op een groot veld speelt. Bas is heel leergierig en pakt dingen heel  erg snel op. Bas heeft zich echt ontwikkeld zoals ik dat ook blijf doen natuurlijk. Want ik heb het ook niet uitgevonden ik leer ook nog wekelijks van Bas en Erwin.

Zou Bas klaar zijn als hoofdtrainer van een eigen jeugd elftal?

 • Dat denk ik wel, en het verbaasd me ook nog steeds dat de Technische Commissie hier nog niet op in heeft gespeeld. Bas heeft een goede voetbalvisie, doet het graag en zoals ik net eerder zei blijft hij zich ontwikkelen. Op gegeven moment ben je als assistent wel klaar en moet je zelf gaan beginnen, daar moet SVHA al  een stap voor zijn. Het zou voor Bas goed zijn om te beginnen met een D1 bijvoorbeeld, ik vind echt dat de club dit soort jongens moet koesteren, maar dat vind ik trouwens ook van Roy Kuiper die ook al jaren balanceert op randje wel of geen trainer worden.

Tot slot, zijn we iets vergeten?

 • Nouja we hebben het niet veel gehad over Zaterdag 2, ik vind als je het daar echt over wilt hebben zou je André of Heino moeten pakken, mijn jongens zijn toch de C, en als we het daar over hebben dan wil ik toch nog even Erwin aan halen. Vind het fantastisch wat hij doet en ondanks dat ik denk dat ze zoon volgend jaar over moet zou ik hem er graag bij houden.

Zoals altijd sluiten we af met een bericht aan de jeugd van SVHA, toe maar

 • Drie woorden: plezier, respect en teamgeest.

Zo kort heb je het in geen enkel ander antwoord gehouden

 • Haha

Vond je het leuk?

 • Fantastisch, dit zou je echt meer moeten doen!

Bedankt!

Volgende week nemen we het andere zaterdag team onder de loep. Dit is zaterdag 3. Voor een hoop clubleden is dit een vergeten elftal en weet niemand echt hoe deze jongens bij elkaar zijn gekomen of wie ze zijn. Ik heb iemand van Zaterdag 3 gevonden die volgende week zijn woordje gaat doen over dit team, beloofd weer een top verhaal te worden! Heb je één van de voorgaande edities gemist, lees ze hier terug!

Succes dit weekend mannen!