Sportvereniging Herveld-Andelst

Sportieve prestaties en ontwikkeling
met plezier, respect en trots

Sportvereniging Herveld-Andelst streeft als kleine betrokken voetbalvereniging om sportief en maatschappelijk, binnen en buiten de regio een aanwinst te zijn

9 oktober 2015

Maak kennis met Loay Saleh: ‘Ik wil in de toekomst met mijn broer in het 1e elftal spelen’

HOPPA! Het is weer vrijdagmiddag en dat betekent dat er weer een nieuwe persoonlijkheid de ‘maak kennis met’ rubriek een vervolg gaat geven. Remco Hendriks, Sjoerd Veldhorst en Nienke Latta passeerden inmiddels de revue. Vandaag is het de beurt aan een speler uit de A1. Deze jonge aanvaller is goed aan het seizoen begonnen en scoort makkelijk in de tot nu toe gespeelde wedstrijden. Ik vraag hem vandaag de hemd van het lijf en kom veel over deze (jonge)man te weten.

Wanneer ik in de kantine zit te wachten, komt de jonge aanvaller net binnen lopen. Loay is net klaar met trainen, maar heeft enorm veel zin in het interview. Hij overlegt nog even met zijn broer Ali en daarna lopen we samen richting de bestuurskamer om met het interview van start te gaan.

Dames en heren, jongens en meisjes, maak kennis met… Loay Saleh!

Loay, leuk dat je er bent. Lekker getraind?

– Ja, het ging lekker.

Stel jezelf eens voor.

– Ik ben Loay Saleh, ik ben 17 jaar en woon in Zetten. Ik zit op het Rijnijssel in Arnhem. Daar volg ik de opleiding beveiliging. Als ik de opleiding heb afgerond wil ik naar de politieacademie. Ik heb een vader, moeder en een broer genaamd Ali.

Ben je in Nederland geboren?

– Ja, ik ben in Nederland geboren, maar mijn ouders komen uit Libanon.

Hoe oud was je toen je begon met voetballen?

– Pffff, ik ben in de F begonnen. Ik was toen een jaar of 6 denk ik.

Ben je bij SVHA begonnen met voetballen?

– Ik ben bij Excelsior begonnen.

Welke elftallen heb je daar doorlopen?

– Ik ben in de F begonnen en vervolgens naar de E. In de E werd ik gescout door de KNVB.

Oh, interessant. Kan je daar iets meer over vertellen? Hoe ging dat in z’n werk destijds?

– Toen ik 11 jaar oud was werd ik gescout. Ik zat toen ook gewoon op school, in groep 8. Soms moest ik van school weg voor trainingen. Dat was wel apart, omdat dat (soms) tijdens de les was. Bij de KNVB moest je wedstrijden spelen. Van de 250 kinderen gingen er maar 14 door. Ik ben de eerste 4 rondes doorgekomen, maar na de 4e kwam ik niet verder, omdat het niveau iets te hoog lag.

Wat het een teleurstelling toen je hoorde dat je niet door mocht?

– Toen ik hoorde dat ik niet door mocht, was dat een grote teleurstelling. Mijn droom was om bij een topclub te kunnen voetballen. Ik hield me destijds veel bezig met voetbal.

Uiteindelijk is het je dus niet gelukt. Ben je daarna teruggegaan naar Excelsior?

– Ik ben in de D overgestapt naar SVHA. Ik zat toen in een selectieteam dat werd gecoacht door Kees de Kleijn.

Momenteel zit je in de A1. Op welke positie voetbal je daar?

– Ik sta in de spits.

Wat zijn jouw kwaliteiten als voetballer?

– Afmaken, overzicht houden en ik heb een goede balcontrole.

Waar zie jij verbeterpunten bij jezelf?

– Hmmmm, misschien mijn gedrag. Minder snel m’n kop laten hangen en minder snel op m’n teentjes getrapt zijn.

Wat doe je als je een wedstrijd hebt verloren? Hoe ga je daarmee om?

– Dat ligt eraan. Als we hebben verloren en ik heb zelf niet goed gevoetbald, dan baal ik enorm.

Het seizoen is nog kort, maar wat vind je van je eigen spel tot nu toe?

– In het begin verwachtte ik dat het niveau hoog zou liggen, vanwege de selectie. Ik verwachtte dat ik m’n best moest doen voor een basisplek. Toen de eerste wedstrijden begonnen, had ik moeite om erin te komen, omdat ik lange tijd niet meer had gevoetbald. Op een gegeven moment zei onze trainer Joey Smits tegen mij: Maak je geen zorgen, vertrouw me, het komt goed. Dat gaf mij een enorme boost. Daarna liep het steeds beter en nu zit ik er lekker in.

Hoeveel doelpunten heb je tot nu toe gemaakt in de competitie?

– Joey komt toevallig net binnenlopen. Loay vraagt meteen: ‘Joey, hoeveel doelpunten heb ik tot nu toe gemaakt in de competitie?’ Joey komt er even bij staan en noemt de wedstrijden: ‘ESA thuis: 2 doelpunten, ORION uit: geen doelpunten, Aquila thuis: geen doelpunten en Dodewaard uit: 3 doelpunten. Dat zijn er 5 in totaal.’

5 doelpunten in 4 wedstrijden is geen slecht gemiddelde. Durf je voor jezelf een doelstelling uit te spreken? Hoeveel doelpunten ga je maken dit seizoen?

– Ik heb nu 5 doelpunten gemaakt. We spelen nog 7 wedstrijden deze competitiehelft. Ik hoop nog 10 doelpunten te kunnen maken.

Daar houd ik je aan!

Kun je wat vertellen over de A1? Wat voor een groep is het?

– Het is een vriendengroep met goede voetballers, maar er spelen veel emoties in het team

Kan je daar een voorbeeld van geven?

– Buiten het veld zijn we meer een team dan binnen het veld.

Hoe kan dat?

– Toch de emoties van het voetballen, maar we hebben daar goede gesprekken over. Zowel buiten als binnen het team hoort het eigenlijk goed te gaan.

Ik heb een aantal wedstrijden bij de A1 bekeken. De laatste wedstrijden was er altijd wel iets aan de hand wat niet met voetbal te maken had, ‘randzaken’ noem ik het. Waar ligt dit aan denk je?

– We hebben een paar spelers die snel geïrriteerd zijn, waardoor het spel soms stil wordt gelegd. Maar zoals ik zei hebben we daar goede gesprekken over.

Wat verwacht je van dit seizoen?

– Ik verwacht dat het een leuk seizoen wordt, ook omdat ik in een team zit waar ik veel mensen van ken. We hebben met elkaar afgesproken dat we voor de 1e plek willen gaan, maar dat wordt hard werken nu. Ik wil graag kampioen worden met dit elftal.

Waarom wordt dat hard werken nu?

– Tot nu toe hebben we alleen verloren van Aquila. Die wedstrijd konden we eigenlijk winnen. Er zit echt voetbal in bij ons, alleen laten we het niet altijd zien. Na de verloren wedstrijd tegen Aquila zijn we meer op onze hoede. Ik hoop nu niet dat we alles gaan verliezen, omdat ik net heb gezegd dat ik graag kampioen wil worden, haha.

Haha, dat zal vast niet gebeuren.

Even naar jullie trainers Joey Smits en Leon Latta, sinds dit seizoen jullie nieuwe trainers. Wat zijn de kwaliteiten van deze twee trainers?

– Met Joey heb ik een goede band. Het is een leuke trainer waar ik m’n best voor wil doen. Het evalueren van wedstrijden doet hij goed. Dit passen we toe tijdens de trainingen. Hij heeft altijd opbouwende kritiek. Leon coacht prima bij als Joey iets vergeet. Dit doet hij heel goed.

Wat zijn de mindere punten van deze trainers?

– Soms schreeuwt Leon te snel, wat niet nodig is vind ik. Bij Joey heb ik een voorbeeld met vrije trappen. Met vrije trappen heeft hij 3 spelers uitgekozen die de vrije trap kunnen nemen. Tijmen, Stijn of ik zijn degene die de vrije trappen mogen nemen. Meestal willen we alle 3 graag de vrije trap nemen, en dan zegt hij: vecht het maar uit. Daardoor ontstaan soms irritaties, omdat iedereen de vrije trap wil nemen. Hij moet dan duidelijk zeggen wie de vrije trap neemt vind ik.

Wie vind jij momenteel de beste speler uit de A1?

– Stijn Teunissen

Waarom Stijn?

– Het is de eerste keer dat ik met iemand voetbal waarbij het goed klikt voorin. Hij is balvast en hij maakt bijna elke kans af. Ook heeft Stijn al de nodige ervaring. Hij voetbalde in het 1e elftal van Driel.

Even naar je broer Ali. Heb je veel van hem geleerd of moet jij hem dingen bijbrengen?

– Vroeger toen ik de F en E zat, was ik op m’n best en was Ali iets minder. Ali is inmiddels enorm gegroeid als voetballer. Ik kan nu een voorbeeld aan hem nemen. In de toekomst zou ik graag samen met hem in het 1e elftal willen spelen.

Ben je trots op hem als hij een goede wedstrijd speelt en is hij ook trots op jou als jij een goede wedstrijd speelt?

– Ja, zeker weten. Als ik een wedstrijd bij Ali ga kijken en hij speelt goed of hij scoort, geeft het mij een goed gevoel. Datzelfde geldt voor Ali, omdat we een goede band hebben met elkaar.

Heb je een bepaald bijgeloof voor de wedstrijd?

– Ik kom meestal als laatste het veld op. Dat vind ik wel een bijgeloof.

Wat is je beste voetbalherinnering?

– Mijn 1e doelpunt voor SVHA C1.

Oh, waarom je 1e doelpunt in de C1?

– Toen ik in de C1 zat bij SVHA onder leiding van Kees de Kleijn, was ik pas 12 jaar (bijna 13). Ik moest voetballen tegen jongens die 1 of 2 jaar ouder waren dan ik. Toen ik mijn 1e doelpunt maakte, gaf dat een goed gevoel.

Mooi antwoord.

We zijn inmiddels aangekomen bij de versnelde ronde!

Favoriete club?

– Vitesse

Favoriete voetballer?

– Cristiano Ronaldo

Resultaatvoetbal of mooi voetbal?

– Mooi voetbal

Kunstgras of echt gras?

– Kunstgras

Favoriete sportmerk?

– Adidas

Gaat Nederland het EK in Frankrijk halen?

– Ja

Morgen spelen jullie thuis tegen Wageningen. Pakken jullie de 3 punten?

– Ja

Hoeveel doelpunten ga je morgen maken?

– 2 doelpunten

Tot slot: Wat wil je meegeven aan de jeugd?

– Je moet er zelf in geloven als je hoger wilt gaan voetballen. Dat begint al bij de jeugd. Hoe meer je je best doet, hoe verder je kan komen.

Wat vond je van het interview?

– Ik vond het leuk dat er aandacht aan mij werd besteed!

Bedankt Loay!

Over twee weken een nieuwe persoonlijkheid uit een ander team die zijn/haar verhaal doet. Wie wordt het over twee weken…?

Voor nu, bedankt voor het lezen. Ik wens iedereen een prettig (voetbal)weekend!