Sportvereniging Herveld-Andelst

Sportieve prestaties en ontwikkeling
met plezier, respect en trots

Sportvereniging Herveld-Andelst streeft als kleine betrokken voetbalvereniging om sportief en maatschappelijk, binnen en buiten de regio een aanwinst te zijn

14 november 2014

Maak kennis met: Ernst Henzen ‘Als je verzaakte kreeg je meteen op je donder’

Zo we zijn er weer. Hoe doe jij dat nou zo een VrijMiBo? Sta je al stuiterend aan de halve liters te hijsen? VrijMiBo, wat is dat? Wij werken gewoon tot 5 uur of werk je gewoon nooit op vrijdag? Mijn VrijMiBo begint zo rond 4 uur. We moeten nog wel een uur doorwerken maar het laatste uur mag dat onder het genot van een goud gele rakker. Dan bekijk ik even rustig de statistieken van SVHA.nl en lees de zelf geschreven rubriek nog één maal na. Dan ga ik rustig uurtjes in voeren, mail verwerken en knal ik een lekkere muziekale weekend knaller op. Ik pak nog een biertje en het weekend kan beginnen, ik wens u alle, een sportief en goed weekend!

Goed. Vorige week was zondag 2 aan het woord met Harm Ariese. Deze week schakelen we door op de sterrenensemble van zondag 3. De mannen die sinds 1,5 jaar geleden besloten een vriendenteam op te richten en daarmee het selectievoetbal te laten voor wat het is zijn beter bekend als het Klavertje 3. De groep bestaande uit voornamelijk oud eerste voetballers brengt veel variatie mee. Zo hebben zij jongens die nog nooit een knikker geraakt hebben, jongens die jaren lang in het eerste hebben gevoetbalt, jongens die op bestuurlijk niveau een hoop doen voor de club, jongens die alles al mee gemaakt hebben. En vandaag hebben we gekozen voor een persoon dat alles al meegemaakt heeft op het gebied van  voetballen. Mag ik u respect voor: Ernst Henzen.

Ernst ben je er klaar voor?

 • Ik altijd.

Wie ben je?

 • Ik ben Ernst Henzen, 40 jaar, woonachtig in Herveld. Geboren in Andelst.. Ja wat wil je nog meer weten?

Wat voor werk doe je?

 • Ik werk in de bloemenexport

Vrouw, kinderen?

 • Ik woon nu zo een 7 jaar samen en nee geen kinderen *lacht Ernst*

Wanneer ben je begonnen met voetballen?

 • Nou ik heb het speciaal even uitgeteld. Ik ben begonnen.. en schrik niet. In 1979..

Zo haha..

 • Sterker nog van ons elftal was alleen Egon den Hartog geboren toen ik begon met voetballen.

Haha bizar hé. Ben je begonnen in de F?

 • Nee toen ik begon met voetballen was er geen F, ik starten dus direct in de E waar we speelde met een middenlat.

Een watte?

 • Een middenlat *kijkt Ernst me vragend aan*

Wat is dat dan?

 • Dat is een lat die ze aan de originele lat hingen. En zo had je dus een minder hoog goal. Dat was het goal voor de E’tjes destijds. Het bovenste deel van het  goal telde dan niet.

En het andere goal dan?

 • Ja daar deden ze dat ook

Wat heel veld?

 • Ja jongen, *grijnst Ernst nogmaals* toen speelde we op een heel veld.

Bizar, andere tijden zeg.

 • Ja het was dan in de E al gewoon 11 tegen 11.

Mooiste voetbal jeugdherinnering?

 • Kampioenschap in de A, maar dat heeft wel wat aanvulling nodig.

Vertel?

 • Wij waren het jaar in de B daarvoor ook al kampioen geworden. Toen kregen we een trainer Henk van de Kreeft. Die man was bikkelhard. Maakte van de spelers echte mannen op een jonge leeftijd al. En was ook echt spijkerhard in zijn oordeel. Als je verzaakte kreeg je meteen op je donder en werd je gewisseld. Uiteindelijk starten we dat seizoen met 18 man, en eindigde het met 12 man. Ik denk de jongens die overbleven wel konden omgaan met deze behandeling. Ik denk ook dat juist die jongens die overbleven ontzettend veel geleerd hebben van deze tijd. Uiteindelijk kampioen worden was natuurlijk heerlijk.

En toen door naar het 1e?

 • Ja op me 16e al. Kwam daar denk ik onder de trainer Piet Elbers, maar dat weet ik niet meer zeker.

Welke spelers waren toen actief?

 • Hans Hasselback, Eric van de Linde, Joo Franssen, Mart van de Kolk, Marco Latta, Marco Roos.. man ik zal best mensen vergeten nu

Maakt verder niet uit denk dat mensen wel een idee hebben zo.
Wat is het mooiste moment geweest in het eerste?

 • Oh dat is makkelijk. Uit bij Valburg promoveren. Helemaal in euforie en dan ja met ze alle stoere praat hebben hé: ‘Als we promoveren in Valburg op de platte kar naar Herveld, heujj!’. Wat denk je?

Platte kar kwam niet opdagen?

 • Nee was dat het maar, wij met ze alle die kar op, regenen jongen, stormen en koud joh.. Haha dat was echt drama.

En toen gestopt op het hoogtepunt?

 • Nou wel op een hoogtepunt, maar niet dat hoogtepunt. Ik heb mezelf op gegeven moment beloofd dat ik zou stoppen als ik scoorde. Dat gebeurde in de allerlaatste wedstrijd van het seizoen. Alsof het zo moest zijn. Dus dat was een mooi moment, daarbij kwam toen Zondag 3.

Wat is het grote verschil van toen en nu?

 • Mentaliteit, zonder twijfel. En dat is niet eens zo zeer aan een individu te wijten hoor. Het hele voetbal is veranderd. Ik ging destijds studeren in Den Bosch. Dus ik ga naar de trainer toe en zeg: ‘Moet je luisteren ik ga  studeren in Den Bosch en daar ook wonen dus kan niet meer trainen, dan ga ik maar naar het 2e hé’. 2 dagen later belt de trainer mij op. Hij had een voetbalclub in Den Bosch voor me gevonden waar ik 2x in de week kon mee trainen en op vrijdag belde die dan met die trainer daar om te vragen hoe ik had gedaan. In het weekend sloot ik dan gewoon aan bij het eerste.

Maar ligt daar dan het mentaliteitsverschil?

 • Nouja het is wel zo dat men er alles voor over had om te voetballen. Ook als we lekker met ze alle in de kroeg stonden op zaterdag avond dan kwam de aanvoerder om 12 uur naar ons toe. Jongens het is 12 uur we gaan naar huis. En niemand die dan bleef he. Nou dat heeft wel met een stukje mentaliteit te maken en respect. Alles over hebben voor het voetbal.

Nog één voorbeeld en ik ben overtuigd

 • Nouja als we het dan puur over het één van toen en nu hebben. Toen werd er echt gestreden voor de punten. En dan bedoel ik niet hard werken. Want ik weet zeker dat deze jongens ook alles geven. Alleen toen ging je net even tot het gaatje en af en toe over het streepje. Er vol op klappen en laten merken dat er niks te halen viel. Het klinkt misschien raar maar een jaar of 10 geleden was SVHA thuis een onneembare vesting. Tegenstanders kwamen hier dan ook helemaal niet graag naartoe.

Wat vind je dan van het huidige eerste?

 • Ja is een leuk elftal maar ik mis een beetje dat gif wat ik net benoem. Elkjear Rikken en Pieter Mantel vind ik 2 fantastische voetballers, maar deze jongens zullen nooit een keer de beuk erin gooien. Dat hebben creatieve jongens als deze nodig. Jongens om hen heen die het vuile werk op knappen. Neem nou dat bij Elsweide. Ze hebben zich keurig en correct gedragen, maar ik mis dan net even het gif dat er één zegt jongens tot hier en niet verder we klappen er op.

Dus de oplossing?

 • Er zal aanvulling moeten blijven komen van onderuit. Zo zul je nieuwe spelers moeten proberen in te brengen waardoor er weer hirachie gaat ontstaan in het elftal. Pionetje A die weet dat die moet werken voor Pionetje B, en als Pionetje B wat zegt dan moet A maar gewoon luisteren en dat op zich nemen. Daardoor gaan meestal de betere en ervaren spelers beter voetballen. Terwijl het voor de net toegevoegde jongens een enorme leerles kan zijn als je daar maar voor open staat. Maar deze groep word samen ouder en het is uitzitten en dan gaat deze groep echt nog wel presteren. En het zit dan ook niet helemaal mee met scorend vermogen. Wij hadden vroeger een spits die er 30 in legde. Ja dat voetbalt toch wel lekker natuurlijk. Deze groep moet gewoon samen blijven en wat smeden aan de mentaliteit en deze jongens gaan nog wat moois neer zetten.

Nu over je huidige team, kun je is wat vertellen over Zondag 3?

 • Een vriendenteam die bij elkaar is gekomen. Bestaande uit een goede mix van buitenaf als oud eerste spelers. Wat dit elftal uniek maakt is denk dat iedereen een goede band heeft met elkaar. Normaal gesproken heb je er altijd een aantal waar je wat minder mee heb of niet moet. Hier is iedereen goed met elkaar en dat is mooi.

Wat is voetballend de kracht van dit elftal?

 • Stuk of 7 jongens die er gewoon echt bovenuit steken. Jongens die met goed voetbal het verschil kunnen maken. Vorig jaar voetbalde we ook goed alleen dan merk je als je het niet afmaakt dat het lastig kan worden. En juist dan komt het nadeel van die 7 jongens naar boven. Iedereen voelt zich geroepen om de ploeg bij de hand de pakken en het om te draaien. Al hebben we dit seizoen gelukkig meer scorend vermogen.

Nou even kritisch, jullie verliezen van SDOO en staan weer op achterstand

 • Ja maar SDOO heeft ook al verlies punten geleden, we hebben het nog steeds in eigen hand.

Niet bang voor het AWC scenario als vorig jaar, eenmaal aan kop en nooit meer een grip op kunnen krijgen?

 • Nee daar is SDOO niet stabiel genoeg voor denk ik. We horen al van veel tegenstanders dat ze daar met veel geluk weg komen, zo ook tegen ons.

Waar ligt de valkuil voor jullie dit seizoen?

 • Constant blijven. We hebben door de grote groep die we hebben heel veel wisselingen in het elftal. Ook tijdens de wedstrijd. Soms heb je 5 jongens op de bank zitten. Dan veranderd je hele elftal daar komt het nooit ten goede van. Daarbij komt nog de afwezigheid van de defensieheren of vakantie uitjes die er voor gaan zorgen dat je soms niet beschikt over belangrijke spelers.

Wie is de beste speler op dit moment?

 • Paul de Ruijter. Paul speelt echt fenomenaal goed op dit moment. Het is alleen te hopen dat Paul fit blijft. Ik heb Paul ook al een keertje op een brancard zien liggen met een kapotte enkel.

Zou je nog ooit trainer willen worden?

 • Ja maar dan wel van de A junioren. Ik ben trainer geweest van de C bij jongens als Bram Ariese, Remco IJkhout, Roy Vermuelen en Sebastiaan Markus. Dat was heel leuk maar ik denk dat ik dat nu niet meer zou kunnen. Ik zou gewoon graag dan de A junioren gaan trainen.

Eén na laatste vraag, wanneer is het goed geweest als voetballer?

 • Als ik zelf merk, of mensen om mij heen merken dat ik geen meerwaarde meer kan zijn op het veld dan stop ik. Vooralsnog voel ik me goed en ga ik lekker door. Overigens alleen als ik stop met voetballen zou ik weer wat als trainer gaan doen. Daarvoor niet.

De slotvraag, zoals iedere week. Wat geven we de jeugd mee?

 • Als je iets wilt bereiken, als je wilt presteren moet je er echt voor werken. Je moet er dingen voor opgeven en dingen voor laten. Alleen dan behaal je het maximale.

Dank Ernst!

Dat was hem voor deze week, volgende week gaan we door naar Zondag 4. Bedankt weer voor het lezen, jullie zijn zoals altijd. Een fantastisch publiek!