Sportvereniging Herveld-Andelst

Sportieve prestaties en ontwikkeling
met plezier, respect en trots

Sportvereniging Herveld-Andelst streeft als kleine betrokken voetbalvereniging om sportief en maatschappelijk, binnen en buiten de regio een aanwinst te zijn

4 december 2015

Maak kennis met Ali Saleh: ‘Ik wil na de winterstop belangrijk zijn voor het team’

HOPPA! Het is weer vrijdag en dat betekent dat er weer een nieuwe persoonlijkheid de ‘maak kennis met’ rubriek een vervolg gaat geven. Drie weken geleden deed Wesley Ebbeng zijn verhaal, maar vandaag schakelen we over naar een nieuwe persoonlijkheid die de rubriek voortzet. Vandaag is het de beurt aan een speler uit het 1e elftal. Deze middenvelder is met veel pech aan het seizoen begonnen, maar is de laatste weken weer op de weg terug. Deze (jonge)man kon voor mij een gaatje vrij maken in zijn drukbezette agenda. Hij geeft vandaag uitgebreid antwoord op alle vragen. Ga er maar eens goed voor zitten, want het belooft een leuke editie te worden!

Ik loop richting de kantine en tref de speler in kwestie al aan. Hij vertelt me dat hij eerst een kort gesprekje heeft over een jeugdavond van SVHA en dat hij daarna de tijd heeft voor het interview. Ik ga rustig aan de bar zitten wachten op de middenvelder. Na een dik kwartier komt hij eraan gelopen en zegt dat hij klaar is voor het interview. We lopen de bestuurskamer binnen waar hoofdtrainer Henk Stuivenberg en Beau Willemsen nog even zitten te discussiëren over de jeugdavond. Niet veel later staan ze op, zodat wij met het interview kunnen beginnen.

Dames en heren, jongens en meisjes, maak kennis met… Ali Saleh!

Ali, goed dat je er bent. Stel jezelf even voor.

Ik ben Ali Saleh, ik ben 21 jaar en woon al mijn hele leven in Zetten. Ik zit op het Rijn IJssel in Arnhem, waar ik de opleiding onderwijsassistent volg. Volgend jaar ga ik op de HAN de opleiding ALO doen. Dat is een opleiding waarbij je wordt opgeleid tot sportleraar.

Netjes!

Direct door naar het voetbalgedeelte. Hoe oud was je toen je begon met voetballen?

Ik was denk ik een jaar of 6. Ik begon in de F-jes in ieder geval.

Ben je bij SVHA begonnen met voetballen?

Nee, ik ben begonnen bij Excelsior. Na het laatste seizoen in de D1 ben ik overgestapt naar SVHA, omdat Kees de Kleijn een selectieteam opstartte.

Welke elftallen heb je doorlopen?

Ali denkt even na en zegt: ‘‘Dat zou ik niet meer weten. Wel weet ik dat in de C1, B1 en A1 altijd 2e klasse heb gespeeld en dat we als team zijnde altijd een plek in de top drie behaalden. In de B heb ik mijn debuut gemaakt voor het 1e elftal, maar pas sinds het seizoen 2013/2014 voetbal ik standaard in de selectie.’’

We schakelen even over naar dit seizoen. Je bent het seizoen niet lekker begonnen. Je moest vaak terugkomen van blessures. Hoe ging je daarmee om?

Ik heb dit seizoen twee volledige wedstrijden gespeeld. Het is frustrerend als je voor de derde keer je hamstring scheurt en er dan weer zes tot zeven weken uit ligt. Sinds drie weken train ik weer volop mee.

Afgelopen zaterdag maakte je sinds lange tijd de 90 minuten vol tegen Krayenhoff. Gaf dat een goed gevoel?

Voor mij gaf het toch geen goed gevoel, omdat het middenveld vaak werd overgeslagen. Toch kon ik een mooie assist geven op Jordy van Gaalen. Tien minuten voor rust viel Roy van de Vooren geblesseerd uit, waardoor ik doorschoof naar de spitspositie. Daar heb ik op een eiland gestaan, waardoor ik niet goed kon functioneren. Ik was blij dat ik weer kon voetballen, maar het is jammer dat we die wedstrijd verloren.

Was je niet bang om weer geblesseerd te raken?

Jawel, want soms gaf ik tegengas. Ik durfde nog geen volle sprintjes te trekken en voluit te schieten, maar ik ben er hard mee bezig. Ik ga vier dagen per week naar de sportschool en ik train twee keer per week bij SVHA.

Vorig seizoen was je ondanks een aantal gemiste wedstrijden toch topscorer van het 1e elftal met acht doelpunten, toch knap als middenvelder zijnde. Sommige mensen zullen zeggen dat er een paar penalty’s tussenzaten, maar die moeten ook binnen worden geschoten. Waar liggen jouw kwaliteiten als speler?

Ik heb een prima overzicht, een goede techniek en ik kan iemand vrijzetten voor het doel.

Waar zie jij verbeterpunten bij jezelf als speler?

Het functioneren zonder bal. Daarmee bedoel ik het omschakelen en verdedigen. Dat komt misschien ook omdat mijn conditie nog niet optimaal is.

Durf je voor jezelf een doelstelling uit te spreken?

Ik hoop na de winterstop helemaal fit te zijn en veel minuten te kunnen maken. Verder wil ik elke wedstrijd winnen en belangrijk zijn voor het team.

Even naar de competitie. 11 gespeeld, 9 punten. Met dit puntenaantal staat het 1e elftal momenteel op een 11e plaats in de competitie. Waar ligt dit aan denk je?

Het ligt aan teveel geblesseerde spelers en geen vaste basiself kunnen hebben. Verder vind ik dat we zonder bal nog niet op de juiste manier handelen, waardoor we vaak fouten maken. Als de verdediging een fout maakt, dan ligt het niet alleen aan de verdediging maar ook aan het middenveld en de aanval. Vaak op het moment dat we druk moeten zetten op de bal bezittende speler staan er vaak een aantal stil. Kijk eens naar Bayern München of FC Barcelona. Als die de bal verliezen, hebben ze die binnen vijf seconden weer herovert. Dat komt omdat het hele team druk zet. Dat missen wij.

Kun je wat vertellen over de huidige selectie?

Hele leuk groep om mee te voetballen. Het trainen gaat goed en er wordt inzet getoond. Alleen de taken per positie worden niet goed uitgevoerd, waardoor we elke zondag drie punten mislopen. Voor de rest is het een groep waarmee ik nog jaren kan voetballen.

Ligt het alleen aan de taken die niet goed worden uitgevoerd?

Het ligt denk ik ook aan de zaterdagen waarop sommigen te laat naar bed gaan, waardoor ze zondag niet optimaal kunnen presteren.

Welke eindklassering haalt het 1e elftal dit seizoen?

Mijn doel is altijd om in de top drie eindigen, maar nu we de winterstop naderen vrees ik dat we genoegen moeten nemen met een plek in de middenmoot. Dat is op dit moment het hoogst haalbare. Ik baal daar best van, omdat je elk seizoen met goede bedoelingen begint en het er toch niet uitkomt.

Wie vind jij persoonlijk de beste speler uit het 1e elftal op dit moment?

Nelson Konu

Waarom Nelson?

Omdat hij in vergelijking met andere spelers drie keer zoveel meters maakt in de wedstrijd. Hij toont 100% inzet en weet precies wanneer hij moet instappen, waardoor hij elke keer de bal van zijn tegenstander afpakt.

Wie vind jij persoonlijk de meest onderschatte speler uit het 1e elftal op dit moment?

Yosry Hassan

Waarom Yosry?

Ik vind het fijn voetballen met Yosry. Hij wordt op sommige momenten toch uit de basis gelaten, terwijl hij belangrijk is voor het team dit seizoen.

Even naar de trainer. Dit is het tweede seizoen voor jou onder hoofdtrainer Henk Stuivenberg. Wat vind je van Henk als trainer?

Ik vind het fijn voetballen onder Henk. Hij heeft op de juiste manier een relatie met de jongens, waardoor hij boven de groep blijft staan en laat zien dat hij elke wedstrijd wilt winnen. Bij ons is het belangrijk dat we inzet tonen tijdens de wedstrijd, maar de trainer moet dat ook doen en hij doet dat perfect.

Je broertje Loay sprak lovende woorden over je tijdens zijn interview. Wat doet dat met jou als je ‘kleine’ broertje zo over je praat? Zijn jullie hecht met elkaar?

Ja, dat doet me goed. Ik heb hem naar SVHA ‘gehaald’ zodat hij in de toekomst bij mij in het 1e elftal kan voetballen. Ook omdat we nog een spits zoeken. Er lopen nu twee goede spitsen in de A, mijn broertje Loay en Stijn Teunissen. Die hebben met elkaar ongeveer vijftig doelpunten gescoord denk ik. Dat missen wij in het 1e elftal, scorend vermogen.

Ligt dat niet aan het niveauverschil, aangezien de A1 3e klasse voetbalt?

Daar ben ik het deels mee eens, maar ik zie ook wat voor een kwaliteiten ze hebben en dat is wel onze toekomst.

Heb je een bepaald bijgeloof voor de wedstrijd?

Goed eten, haha.

Haha, prima bijgeloof Ali!

Wat is je beste herinnering aan het voetballen?

Het voetballen onder Kees de Kleijn.

Kees de Kleijn is al vaker genoemd. Waarom het voetballen onder Kees?

Hij was naast een hele goede vriend van mij, ook de trainer die mij het voetballen heeft geleerd.

Ben je ooit kampioen geworden?

Jazeker. In de C1 onder Kees de Kleijn. Verder elke keer een 2e of 3e plek als eindklassering.

Waar zie jij jezelf over 5 jaar binnen SVHA?

Ik zie me over 5 jaar nog steeds voetballen in het 1e elftal van SVHA.

Wat vind je goed gaan binnen SVHA zelf?

Ik vind het netjes dat er sinds dit seizoen kunstgras ligt.

Waar zie jij verbeterpunten binnen SVHA zelf?

Trainers in de jeugd. Ik vind dat de jeugd heel veel aandacht moet hebben en er worden in mijn ogen verkeerde trainingen gegeven. Alle trainers die in de jeugd een training geven horen een bepaalde oefening te geven die wordt opgedragen door de club, waardoor ze later goede voetballers worden voor in de selectie. In de jeugd leer je het meest. Als je rond de B of de A zit, ben je eigenlijk al te laat.

We zijn inmiddels aangekomen bij de versnelde ronde! Ben je er klaar voor?

Jazeker!

Favoriete club?

Vitesse #vitessenec1-0

Aan welke club heb je de grootste hekel?

Er is een of andere club in Nijmegen die ik haat.

Favoriete voetballer van Vitesse op dit moment?

Valeri Qazaishvili

Favoriete voetballer aller tijden binnen Vitesse?

Wilfried Bony

Favoriete voetballer in het algemeen?

Cristiano Ronaldo

Kunstgras of echt gras?

Echt gras

Favoriete sportmerk?

Nike

Zondag de altijd lastige uitwedstrijd bij Unitas’28. Pakken jullie de 3 punten?

Ja!

Tot slot: Wat wil je meegeven aan de jeugd?

Ga buiten de trainingen om ook veel voetballen op het mooie kunstgrasveld, waardoor je beter leert voetballen. Hoe meer tijd je stopt in voetballen, hoe beter je wordt.

Wat vond je van het interview?

Ik vond het leuk om te doen en ik vind het leuk dat je dit doet. Niet alleen met de selectiespelers, maar ook spelers uit andere elftallen. Zo leer je de spelers beter kennen binnen SVHA.

Bedankt Ali!

Over drie weken een nieuwe persoonlijkheid uit een ander team die zijn/haar verhaal doet. Wie wordt het over drie weken…?

Voor nu, bedankt voor het lezen. Ik wens iedereen een prettig (voetbal)weekend!