Sportvereniging Herveld-Andelst

Sportieve prestaties en ontwikkeling
met plezier, respect en trots

Sportvereniging Herveld-Andelst streeft als kleine betrokken voetbalvereniging om sportief en maatschappelijk, binnen en buiten de regio een aanwinst te zijn

6 februari 2015

Maak kennis met: Aanvoerder Pieter ‘Binnen 5 jaar word SVHA 1 weer kampioen’

Half 4, de afgelopen weken bleef het stil. Want net als het voetbalseizoen had ook de rubriek een winterslaap. Daar zijn we vanaf vandaag weer uit. De competities beginnen langzaam weer en dus gaan wij weer op pad om informatie te vergaren.

We zijn weer de cirkel rond. Terug bij SVHA 1 en om maar meteen goed af te trappen beginnen we met de clubaanvoerder van SVHA. Deze jongen is vanaf dit seizoen boegbeeld van de club, zijn onervarenheid word vaak gauw vergeten door zijn goede uitstraling en voetballend vermogen. Deze jonge aanvoerder zal zich moeten weren tegen alle kritiek die de laatste jaren aanwezig is op de prestaties van de club. Deze aanvoerder heeft talent en een goede beleving, vandaag deelt hij deze beleving, met u, met mij en met de wereld. Maak kennis met: Pieter Mantel.

* Als ik de kantine binnen kom gelopen tref ik daar direct Pieter aan. We hebben niet veel tijd want Pieter moet zijn trein terug naar huis halen. *

 • Zullen we maar meteen beginnen?

Lijk mij een goed plan Pieter.

* Terwijl Ajax zojuist rood heeft geïncasseerd en een merendeel van de kantine chagrijnig naar het scherm zit te staren open ik zoals altijd…. *

Stel jezelf maar eens voor

 • Ik ben Pieter Mantel. 21 jaar. Mijn ouders wonen in Randwijk waar ik ook het grootste gedeelte van mijn jeugd ben opgegroeid. Ik heb 2 broers en een zus en woon tegenwoordig in Arnhem met één van deze broers. Ook Nelson Konu is één van mij huisgenootjes. Ik zit op school in Velp waar ik Land en Waterbouwkunde studeer aan het HBO.

Keurig, mooi verhaal. Vanaf welke leeftijd ben je begonnen met voetballen?

 • Ja dat zal vanaf mijn 4e of 5e zijn bij WAVV

Bij WAVV?

 • Ja we woonde toen in Wageningen en begon te voetballen bij WAVV. Toen heb ik nog een korte periode bij EMM gevoetbald omdat we naar Randwijk verhuisde. Toen ik op het HPC kwam zat ik in het welbekende sportgroepje van Kees de Kleijn. Hij vroeg me toen om naar SVHA te komen zodat ik een betere voetballer zou worden. Dit heb ik op advies van me vader toen gedaan. En zo kwam ik in de C bij SVHA terecht.

Vanaf wanneer voetbal je in het eerste?

 • Dis is pas het 2e volle seizoen. Dus je zou kunnen zeggen dat ik nu exact 2 jaar bij de selectie zit. Ik stapte na begin 2013 in, net na de winterstop toen voetbalde de vorige generatie ook nog in het eerste elftal.

En dan nu al aanvoerder?

 • Ja klopt, vorig jaar was me eerste volledige seizoen in het eerste. Dan is het nog vrijwel onmogelijk om aanvoerder te zijn. Met het vertrek van de ervaren spelers vind ik het niet eens heel gek dat ik nu op dit punt sta. Al vind ik dat lastig om over mezelf te vertellen.

Dus je had wel verwacht dat je aanvoerder zou worden?

 • Nou niet direct, en misschien niet zo snel maar ik ben in de jeugd ook altijd aanvoerder geweest. Daarbij kan ik goed om gaan met de leidinggevende rol.

Is het een eer om aanvoerder van het eerste te zijn?

 • Ja dat vind ik wel, als je kijkt wat nou het hoogst haalbare is binnen de club. Prestaties even buiten gelaten is voetballen voor het eerste elftal gewoon het hoogst haalbare. Als je dan ook nog aanvoerder bent dan geef je leiding aan het team waar mijn inziens het mooiste is om voor te voetballen. Daarbij kan er maar één aanvoerder zijn en dat ben ik nu, dat vind ik een eer.

Eis je nu meer van jezelf nu je aanvoerder bent?

 • Ja onbewust wel

Hoezo?

 • Vorig jaar kon je nog eens weg komen met een lolletje maken of een keer uit de maat lopen. Als je dat nu doet geef je de rest van de jongens een vrijbrief om je niet meer serieus te nemen. Ik ga graag voorop en geef daarbij meteen het goede voorbeeld.

Wat vind je van je eigen spel?

 • Nee niet goed, echt niet… Hele seizoen al niet

* Pieter lijkt wat geïrriteerd te worden als die het over ze eigen spel heeft *

Wat kan er vooral beter dan?

 • Te vaak ben ik gewoon onrustig. Zoek de moeilijke oplossing en maak daarin teveel de verkeerde keuze. Verdedigend en balbezit tegenstander gaat het prima, maar aanvallend moet het gewoon beter. Gewoon de rust behouden en wat ook ontbreekt is de lef. Op een training speel ik regelmatig een mannetje uit maar in de wedstrijd doe ik dat eigenlijk nooit. Meer lef tonen en rust behouden op de momenten zouden al zoveel schelen.

Kun je voor mij het eerste elftal beschrijven in jou woorden?

 • Een gemotiveerde en talentvolle groep. Helaas komt het er niet altijd even goed uit. De groep is gezellig en kan veel van elkaar hebben. Ook merk ik dat het steeds serieuzer word. We kunnen elkaar steeds beter corrigeren en in plaats van dat er maar lollig om gedaan word nemen jongens het advies vaak nu wel op.

Vraag je als aanvoerder meer van de groep nu?

 • Ja, ook dat sinds ik aanvoerder ben probeer ik echt de jongens mee te krijgen in mijn enthousiasme.

En wat vind je van het huidige spel van het eerste?

 • Nee daar ben ik echt niet tevreden over

Oh opmerkelijk?

 • Hoezo? Het is gewoon niet goed genoeg.

Nou dat zeg ik omdat het meeste van de spelers het spel wel goed vinden en enkel de doelpunten verwijten.. blijkbaar denkt de aanvoerder daar anders over?

 • Ja nou ja er zit wel een kern van waarheid in hoor, we maken de kansen ook te vaak niet af, maar dat is niet het enige probleem. We krijgen ook nog te vaak te makkelijk een doelpunt tegen. En we komen al helemaal nooit terug van een achterstand. Tegenstanders zijn daar vaak gewoon wat slimmer in, die krijgen niet een lullig doelpunt tegen. Als dat 3 á  4 keer in een half jaar gebeurd ben je ongelukkig. Als dat al een heel half jaar  lang gebeurd gaat er gewoon structureel iets mis

Waar ligt de oplossing dan?

 • Ja dat is een goeie, als ik dat zou weten zou ik het al doorgevoerd hebben.

Vind je visie op het huidige spel wel interessant. Dus scoren is niet de oplossing?

 • Scoren is wel een oplossing, uiteindelijk gaat het altijd om scoren maar als je zoals wij te veel moeite hebben met scoren dan moet je het op een andere manier zien te winnen. En daarbij als ik nou kijk hoeveel kansen wij nou echt creëren dan valt dat ook wel mee hoor. Vaak hebben we de bal wel en het betere veldspel maar tot grote kansen komt het niet heel vaak in een wedstrijd, en ja inderdaad als die kansen zich dan wel voordoen schieten we ze er niet in.

Wat vind je van de nieuwe trainer?

 • Erg fijn. Deze trainer zit er kort bovenop wat ik persoonlijk heel fijn vind en ik denk dat onze groep nodig heeft. De trainer draait er ook niet omheen als hem iets dwars zit zal hij dit meteen kenbaar maken aan de groep. Die wisselwerking is er wel want als je zelf iets dwars zit mag je hem dat ook gewoon zeggen. Daardoor is communicatie spelersgroep en trainer heel goed en duidelijk.

In deze rubriek kwamen eerder oud eerste spelers Ernst Henzen en Mark de Ruijter aan het woord. Beide mannen met een geweldige staat van dienst in het eerste elftal. In beide gevallen werd jij geprezen om je kwaliteiten en inzet. Ondanks dat je pas 21 bent werd jij benoemd als de man die SVHA de komende jaren op sleeptouw moet nemen, doen deze opmerkingen je wat?

 • Ja natuurlijk doet dat je wat. Ik heb ook een ego. En als zij het zeggen zal er vast wel een kern van waarheid in zitten toch * Zegt Pieter met een grote lach en een knipoog *

Vaak in gesprek met oudere spelers. Spelers die vroeger in het eerste zaten verwijten de huidige generatie dat er te weinig word opgegeven voor voetbal, hoe reageer je daar op?

 • Ja dat is helemaal waar. Vroeger was het inderdaad helemaal anders, maar dat is niet meer vergelijkbaar. Deze oud-spelers zien zelf ook dat de maatschappij en generaties veranderen. Geen enkel team op ons niveau gaat nog op die manier met het voetballen om. Het is daarom wel waar maar niet relevant, het is niet een ‘probleem’ van SVHA maar een ‘probleem’ van de huidige generatie. Als we al over een probleem situatie mogen praten. En ja als ik moet voetballen de volgende dag denk ik daar altijd aan. Het zit altijd in me hoofd en als ik weet dat ik moet voetballen houd ik daar rekening mee in het verloop van de avond of nacht. Toch ben ik niet bereid alles op te geven, je bent jong en heb buiten voetbal ook nog andere interesses.

Oke versnelde ronde, succes!
Wij pakken met SVHA 1 na de winterstop nog minimaal 10 punten

 • Ja

Niet alleen scoren is het probleem, wij geven doelpunten ook te makkelijk weg

 • Ja

Wij missen ervaring in ons team

 • Ja

Kunstgras en een jaar verder als team maakt ons minimaal een subtopper

 • Ja * Lacht Pieter *

Wij mogen elkaar best wat vaker corrigeren

 • Ja, sommige mensen wel ja

Met deze groep worden wij binnen 5 jaar een keer kampioen

 • Ja

Wie is de meest onderschatte speler?

 • Harm Ariese

Wie is de meest vaardige speler?

 • Ali Saleh

Welke speler zou jij graag bij het eerste elftal zien?

 • Egon den Hartogh, heb 2 jaar geleden toen met hem gevoetbald zijn power en drive is ongelooflijk.

Wat vond je er van?

 • Ja, erg leuk!

En we sluiten altijd af met dezelfde vraag

 • Wat wil je mee geven aan de jeugd?

Juist

 • Nou daar heb ik wel goed over nagedacht. Als je plezier heb in het voetbal, en je krijgt een kans om dit hoger op verder te ontwikkelen moet je dat altijd doen. Behoud vertrouwen in je eigen kunnen en ga voor het maximale. Ik zeg niet dat SVHA mijn maximale is geweest maar ik heb destijds wel de stap gemaakt tussen EMM en SVHA wat voor mij heel goed uit pakte. Als je jezelf kunt ontwikkelen op wat voor manier dan ook, doe dit altijd. Kies altijd voor je persoonlijke ontwikkeling, zowel als mens als speler.

Prachtig, dank!

Volgende week gaan we naar Zondag 2!