Sportvereniging Herveld-Andelst

Sportieve prestaties en ontwikkeling
met plezier, respect en trots

Sportvereniging Herveld-Andelst streeft als kleine betrokken voetbalvereniging om sportief en maatschappelijk, binnen en buiten de regio een aanwinst te zijn

24 december 2014

Leen Verwoert namens en over SVHA: Kunstgras, Beleid, Teams en Dankwoord

Hallo Leen, kun je jezelf even voorstellen voor alle lezers? Je heb een belangrijke rol binnen SVHA maar niet iedereen zal jou kennen.

Klopt ik kom hier niet uit het dorp. Ik kom uit Opheusden. Ben begonnen bij Sparta ’59 die zijn inmiddels gefuseerd met Opheusden wat nu DFS is. Heb daar 9 jaar in het eerste gespeeld en na een meningsverschil met de trainer daar besloot ik naar SVHA te gaan. Toen heb ik hier 2 jaar in het eerste gevoetbald. Met mannen als Eric van der Linden en Jootje Fransen. Toen ik mijn eerste wedstrijd voor SVHA  speelde dacht ik meteen van: ‘Yes dit is een fantastische club!’.

Kun je je hoofdfunctie bij SVHA een beschrijven? Het technische beleid.

Ja ik ben bezig met het technische gedeelte van SVHA, bezig met betere doorstroming, goede begeleiding in de commissies en toch proberen het niveau van de club omhoog te brengen. Iets meer structuur. Op dit moment is het dan ook lekker rustig. Vorig jaar was het echt altijd wat, maar we hebben nu rust gevonden dat is een verdienste van de huidige organisatie. Want als ik terug kijk, ik ben 1 januari 2013 begonnen, toen was het echt een moeilijk verhaal. Veel moeilijke keuze’s moeten maken, maar door bepaalde keuzes te maken, waardoor je je niet altijd bij iedereen populair maakt, behoud je wel de algemene rust. En dat is gewoon belangrijk. Helaas word het je niet altijd in dank afgenomen.

Waarom heb je gekozen voor deze functie?

Ik hou van voetbal. Ik heb twee passies. Dat zijn muziek en voetbal. Voetbal is me lust en me leven. En als ik zaterdag ochtend over de velden loop dan zie ik blije gezichten. De jeugd, de ouders en natuurlijk de vrijwilligers. Nouja daar doe je het allemaal voor en dat is precies waarom ik deze functie doe. Ik ben hartstikke trots om dit te doen.

Hoeveel tijd ben je wekelijks gemiddeld kwijt?

Het valt niet mee. De maand mei is echt hectisch met indelingen en dergelijke. In de maand mei ben ik naast het werk nog makkelijk 20 á 30 uur kwijt aan SVHA. En buiten de maand mei heb ik wekelijks een overleg met Leon Menning over de stand van zaken. Ik denk dat in een doorsnee week wel 10 á 15 uur er in zitten. Al moet ik zeggen dat vorig jaar er veel meer tijd in zat, toen was het voornamelijk repareren, maar nogmaals dat is een verdienste van de organisatie die nu staat.

Oke over technische zaken. Een indeling. Waarom speelt de E1, waar 3 spelers gescout zijn en vervolgens de ploeg ongeslagen kampioen word, niet gewoon in de 2e klasse? Het lijkt voor deze jongens een beetje een verloren jaar.

Vorig jaar eindigde de E1 bijna onderaan. Ze hadden het gewoon heel erg moeilijk en iedere wedstrijd was dan ook weer aftasten of er überhaupt wel punten gepakt zouden worden. Nu zijn er een paar kleine aanpassingen gedaan en wat blijkt nu spelen ze ineens de sterren van de hemel. Ik denk achteraf ook wel eens van ja misschien hadden die jongens wel 2e klasse moeten spelen, maar op moment dat je de keuze moet maken als je de feiten naast elkaar neerlegde was 2e klasse een onmogelijke keuze geweest.

Veel mensen verwijten het wel eens als een trainer de vader is van één van de spelers, omdat hij dan niet objectief zou kunnen oordelen. Heb jij dat nooit voor jezelf bedacht? Misschien moet ik helemaal niet willen om én technische zaken te doen, én trainer van de E1 te zijn waar mijn beide zoons in spelen.

Jawel, ieder jaar vraag ik het me af. Ieder jaar informeren we daarom ook bij de ouders of dit nog acceptabel is. En zolang wij niet de geluiden krijgen vanuit ouders, bestuur of natuurlijk mijn technische mensen dan zie ik zelf het probleem nog niet in. Volgend jaar is weer een heel ander verhaal. Tijn en Sem gaan dan uit elkaar, Sem gaat naar D en Tijn moet nog in de E blijven. Al weet ik niet wat er met Tijn gaat gebeuren met al zijn voetbalstages.

Over voetbalstages gesproken, hoe gaat het met zijn mede stagiair Daan van der Linden?

Nou daar waren ze helemaal weg van. En daar ben ik ook zo trots op want ik heb Daan er eigenlijk doorheen gedrukt. Want ik weet zeker Daan word profvoetballer. Die jongen heeft alles in zich om de top te halen.

Dus volgend jaar gewoon trainer van een elftal?

Ja zeker, een eigen team is mijn passie, maar Leon Menning doet de indeling. Daar bemoei ik mij verder niet mee mede omdat ik daar belangen bij zou kunnen hebben en die discussie willen we afvangen. Zo doe ik de D en de C want Leon heeft daar hetzelfde probleem met zijn zoon.

We zijn nu 3 kwartjaar verder sinds het vertrek van Angelo en Wim bij de D en C junioren, waarom is daar nog geen vervanger voor?

Ja we zijn laatst bezig geweest met een ondersteuning voor de Mini’s tot en met de E, maar dat werd helaas niks door gebrek aan tijd.

Maar mijn zorg ligt bij de D en de C, er werd net aangegeven dat Leon in een lastig pakket zit en met het wegvallen van het tweetal zou een vervanger op die plek meer dan logisch zijn

Dat klopt maar voor nu doet Leon de Mini’s tot aan de C, het valt ook niet mee om mensen te vinden. Ik ben nog steeds op zoek naar 2 leden.

Hoe ben je dan op zoek naar nieuwe leden?

Ja gewoon rondkijken.

Oke. We doen het helemaal niet zo slecht. De onderstaande tabel toont dat wij als SVHA het helemaal niet slecht doen. En vaak wekt men de illusie dat Excelsior er veel beter voor staat, maar als je de eerste elftallen in de jeugd naast elkaar legt. Valt dat enorm mee, of vanuit Excelsior oogpunt misschien wel tegen. Wat zegt dat?

Nouja we hebben op dit moment gewoon hele goeie lichtingen. De E, D en C zijn echt fantastische lichtingen en wellicht kunnen we in de toekomst met deze elftallen nog hoger gaan spelen.

Het had niet veel gescheeld of we hadden geen A1 gehad. Dat wilt zeggen dat Excelsior ook geen A1 had gehad. Van alle verenigingen uit de buurt kan blijkbaar alleen SDOO zelfstandig een A1 op de been brengen. Zegt dat genoeg over de toestand van de A junioren?

We kregen laatst nog een mail van de KNVB. Daar zat een onderzoek in waarom de A zo uitgedund is. En dat had puur te maken met studie en werk. Alles is duurder geworden ook voor die jongens. Neem nou de A1 zijn jongens van 17 – 18 soms zelfs 19 jaar. Die jongens moeten hun eigen studie betalen en werken doorgaans in de avonduren. Als dat niet genoeg is of ze kunnen geen werk in de avonduren vinden ja dan moet je wel op zaterdag. Als je dan om half 3 voetbalt word het lastig om beide te doen. Ja dan word die keuze voor die jongens snel gemaakt.

We hebben weinig, tot geen jeugdtrainers met papieren op zak, is dat een verbeterpunt?

Ja, sterker nog vanaf januari gaan Bas Peperkamp en Wijnand Gerritsen op de cursus. De reden dat we er maar 2 doen is dat 1) De prijs voor zo een dergelijke cursus ligt gewoon heel hoog, en 2) er kwamen de afgelopen jaren heel veel verschillende verhalen binnen van mensen die de cursus hadden gevolgd. Zo waren er die er dolenthousiast over waren maar eigenlijk nog meer die het niks vonden. Nou hebben we dus een tijdjes niks gedaan bij SVHA maar willen we nu door nieuwe verhalen toch wel weer gaan proberen de cursussen op te pakken. Nou sturen we dit tweetal als proefpersonen. Mocht dit nou bevallen dan gaan we kijken of we nog meer jongens kunnen wegsturen naar de cursus.

De hoofdtrainer (Lees: Henk Stuivenberg) zijn contract word verlengt tot aan de zomer van 2016. Op basis waarvan word zijn contract verlengt?

Omdat Henk maakt ze mentaal beter, laat ze beter voetballen. Neem nou Valburg uit het team blijft er altijd voor gaan. Waar voorheen de mentale weerbaarheid vrij laag lag, word er nu altijd nog voor gevochten. Een wedstrijd als Valburg sloopt een hoop ploegen. Goed tot degelijk voetbal spelen de eerste helft met echt 100% kansen in een beladen derby. Dan met 1-0 achter komen en later zelfs met 2-0. Als je dan nog zoveel strijd en werklust kan opbrengen dan ben je mentaal gewoon stappen aan het maken.

Daarbij kun je aan alles zien dat Henk met goede voetballers heeft gewerkt en op hoog niveau bezig is geweest. En wat ik vooral de sterkste kant van Henk vind is dat hij op voorhand al ziet waar het fout kan gaan. En dan is hij ook niet bang om zelf in te grijpen. Gewoon meteen de problemen tackelen en een oplossing zoeken.

Is er al duidelijkheid over de toekomst van het tweede elftal? Er gaan zelfs geruchten van een opheffen van het tweede?

Dat gaat echt niet gebeuren.

Duidelijk, wat verwacht je van het eerste na de winterstop?

Ik denk zeker dat het eerste meer punten gaat pakken. Er gaan een paar mooie overwinningen aan komen al zal je af en toe ook gewoon weer je meerdere moeten erkennen, maar het kan niet anders met hoe de groep nu bezig is dat je onderin de middenmotor gaat eindigen. Daar heb ik alle vertrouwen in. Het kan niet tegen blijven zitten.

Hoe komt het tweede uit hun vorm dip?

Blessures. Jongens moeten fit worden, en snel ook weer. Het tweede heeft gewoon een goed basis niveau alleen dan moet je wel alle jongens er bij hebben. Als dat niet gebeurd en alles wat ze over hebben moet ook nog het eerste ondersteunen omdat daar ook blessures, pijntjes of schorsingen zijn, ja dan blijft er niks meer over voor die jongens. Dan is het voetballen tegen beter weten in.

Wat nou als het derde elftal zou promoveren? 

Ja dat zou ik ook echt toejuichen. Als 2 elftallen in de 4e klasse kunnen gaan voetballen is dat fantastisch voor onze zondag tak. Alleen houd je natuurlijk altijd de hoop dat er een aantal van die jongens uit 3 de stap zouden maken naar de selectie. Dat zou voor de club het aller aller beste zijn. Al weet ik dat dat niet realistisch is.

Wat brengt de zaterdagtak van SVHA?

Oh dat zijn gewoon gezellige team. Leuke vriendenteams al moet je je afvragen of je op die leeftijd dat al moet doen. Er lopen daar jongens van 18 a 19 jaar in. Die jongens hadden nog in de A kunnen spelen op bij de selectie aan kunnen sluiten. Mijn inziens krijg je daar later altijd spijt van, maar al met al. Die jongens hebben er met ze alle onwijs veel plezier is. Zowel zaterdag 2 als 3. Zijn echte sfeer elftallen die voor de club bepalend zijn.

De huidige A1, zit er iemand bij voor de selectie denk je?

Ik denk dat er één bij zit die misschien wel volgend jaar aan zou kunnen sluiten. Dat is echt de verdienste van Roy Swartjes.

De C1, vind je van het elftal?

Goed. Erg goed. Heb laatst nog eens staan kijken toen wonnen ze net met 12-0, dat is dan eigenlijk jammer want kreeg daar geen goede graadmeter, maar je ziet aan alles dat de hand van de trainer in dat elftal zit.

Wat vind je van de prestatie van het meidenvoetbal?

Ja ongelofelijk knap. Kijkend naar deze meiden A1. Het is echt ontzettend knap. Ik noem Daan van Ooijen ook wel eens onze ‘Special One’. Natuurlijk samen met Kees Jan Schreuders, maar het is echt een top prestatie en zeker voor deze club.

Wat vind je van het functioneren van het bestuur?

Ja dat gaat goed. We zijn het steeds vaker niet met elkaar eens. En dat is juist goed. Je gaat namelijk niet in het bestuur zitten om elkaar gelijk te geven. En daarom ben ik blij dat mensen ook echt voor hun mening op staan.

Wat is vooral goed gegaan?

Communicatie. Zeker weten. Ik ben van alles wel een beetje op de hoogte. Ik weet van alles wel wat af. En dat is echt erg fijn, we houden elkaar altijd op de hoogte.

Wat kan vooral beter?

Tijd, ik denk dat gemiddeld bestuurslid wel 30 uur in een dag kan gebruiken, helaas hebben we er maar 24.

De voorzitter, wat vind je van haar functioneren?

Ja een en al bewondering. Mensen hebben geen idee hoe zwaar dat is. Die heeft bijna iedere avond wel een vergadering hier of daar. Neem nou dat kunstgras daar is ze bijna iedere avond mee bezig om dat te regelen met allerlei partijen. Dan te bedenken dat ze ook nog een gezin heeft en werkt. Nou die kan wel 40 uur op een dag gebruiken. Ik zeg ook wel eens. Een voorzitters van het hedendaagse amateurvoetbal is gewoon een full time baan. Dat is bijna niet meer te combineren en toch weet zij dat goed te doen, je moet je alleen afvragen hoe gezond het is dat iemand zo hard werkt.

Wat is een tegenslag geweest voor de club dit jaar?

Het overlijden van Dinie Dorussen. Zonder twijfel. Een clubicoon, iemand met zo een staat van dienst. Als je die verliest, op wat voor wijze dan ook, maar zo plotseling. Dat doet pijn. Bij iedereen in de club. Ze heeft een enorme leegte achter gelaten en ondanks dat we veel mooie dingen hebben bereikt dit jaar, blijft als een schaduw dit verlies er overheen hangen. Dinie word bij jong en oud nog iedere dag gemist, en vandaar dat haar hoekje, in haar kantoortje nog altijd de hare is.

Contributie is nu voor 2e jaar op rij flink omhoog gegaan, waar gaat dit extra budget naar toe?

Dagelijkse kosten. Alles word duurder. En ook zoveel bijkomende kosten die er dan weer bijkomen zoals een AED koffer, vergunningen voor de kantine, het terrein, ballen. Er gaat ongelofelijk veel geld naar vaste lasten van de vereniging. En we zaten altijd een heel stuk onder de contributie prijzen van de overige verenigingen en volgens mij zitten we dat nog, maar zover er onder zitten kan gewoon niet meer. Het kunstgras ook, dat word wel voor een deel vergoed, maar ook daar blijven kosten voor ons bij zitten. Ik kan overigens niet zeggen of we ieder jaar omhoog blijven gaan.

Vrienden van SVHA boord? Waarom is dat nog niet vol?

Ja kwalijke zaak, eigenlijk moeten we dat gewoon vol krijgen, daar zijn we mee bezig.

Het RESPECT boord buiten, stand van zaken?

Nou dat is via de SGOB, daar zijn verschillende clubs bij aangesloten. Hier zijn we maandelijks mee bezig om sportief voetbal te stimuleren. En als je als groep iets wilt bereiken is dat makkelijker dan als individu vandaar.

Al met al 2014?

Fantastisch jaar! Echt fantastisch, maar we moeten niet denken dat we er nu zijn. We moeten vooruit blijven kijken.

2015, wat zijn de plannen?

Er zijn 2 grote plannen, dat is 1) het kunstgras natuurlijk en 2) de beker finales in deze regio worden gespeeld bij SVHA. Op 16 mei worden dan alle jeugd beker finales gespeeld hier bij SVHA. Dat is toch een grote happening en inkomstenbron voor SVHA.

Doelstellingen voor de jeugd?

Nou daar kan ik eigenlijk nog geen beloftes over doen. In januari gaan we weer evalueren met de technische groep, daarna de trainers en leiders en dan gaan we zoeken naar eventuele vervangers. Dus plannen voor het volgende voetbalseizoen zou je met in de zomer nog eens moeten vragen.

Kunstgras, je had het er net al over. Is er al iets zeker?

Nou het word veld één, met lampen en een omheining, maar welke type kunstgras moet nog nader bepaald worden. Die bepalen wij niet alleen. Dit gaat in samenspraak met de gemeente en de overige clubs die ook een veld krijgen.

Kunnen we dan meer leden kwijt?

Ja want we hebben volgend jaar 2 trainingsvelden. Zowel het eerste veld(kunstgras) als het trainingsveld zullen training gelegenheden zijn en dus kunnen we meer teams kwijt. Het trainingsveld kan namelijk geen speelveld worden omdat er geen drainage onder ligt. Het is overigens ook zo slecht dat het beter maar een trainingsveld kan blijven.

Plannen voor de kantine?

Nou plannen zat, maar we hebben daar gewoon even geen financiele ruimte voor. Een investering in de kantine is iets wat zichzelf niet terug verdiend dus we moeten daar zorgvuldig een keuze in maken. Er zijn zeker wel ideeën maar we zijn een club die geen gekke dingen doen. Dus voorlopig even niet.

Het slot is aan jou…

Beste SVHA leden,

Bedankt voor jullie onvoorwaardelijke steun dit jaar. We hebben zowel sportief als technisch gezien een goed jaar gehad. Zo waren er kampioenen en was er veel vreugde. Soms was er een moment van verdriet en liet onze club maar weer eens zien hoe sterk het verbonden met elkaar is. Ik ben zelf enorm van deze club gaan houden en doe deze functie nog altijd met veel plezier en trots. Trots dat ik jullie mooie club mag vertegenwoordigen. Wij zullen er alles aan doen om ook in 2015 het beste voor SVHA te realiseren. Dit kunnen we niet alleen, want wij doen het nooit alleen. We doen het met jullie, jullie allemaal.

Voor nu wensen we iedereen fijne kerstdagen toe en een goede jaarwisseling.

Namens mezelf en het bestuur, Bedankt en tot volgend jaar!