Sportvereniging Herveld-Andelst

Sportieve prestaties en ontwikkeling
met plezier, respect en trots

Sportvereniging Herveld-Andelst streeft als kleine betrokken voetbalvereniging om sportief en maatschappelijk, binnen en buiten de regio een aanwinst te zijn

7 december 2018

Derby SVHA-SDOO knallend in ere hersteld

Het was al even geleden dat de derby tussen SVHA en SDOO nog op de rol stond. Zaterdagavond was het dan toch weer zover in 5D. Met veel vuurwerk rond het veld. Binnen de lijnen bleek SVHA het sterkst: 3-0.

De derby tussen SVHA en SDOO werd vier seizoenen geleden voor het laatst gespeeld. De clubs hadden gekozen er een (zaterdag-)avondwedstrijd van te maken. ,,We hopen zo meer publiek te trekken en dat kan na afloop lekker feestvieren in de kantine, want we hebben een dj ingehuurd”, vertelde SVHA-voorzitter Jan Vos vooraf.

Het aantal toeschouwers – ruw geschat 150 – mocht dan lichtelijk tegenvallen, gezien de harde wind en miezerregen verdienden ze een pluim. En de supporterskampen van beide clubs al helemaal. Ze hadden spandoeken meegenomen en vooral veel vuurwerk.

De omwonenden van sportpark Jan van Baal moeten hebben gedacht dat oudjaarsnacht al was aangebroken. De derby werd letterlijk en figuurlijk knallend in ere hersteld. Het jennende gezang van de – trommelende – fans naar elkaar, dwars over het veld heen, bracht extra entertainment.

‘Tis stil aan de overkant’ en ‘Ze zijn er wel, maar je hoort ze niet’, dat werk. Het spel op het veld was haast een storende factor.

Het voetballende gedeelte was vaak ook niet om aan te ‘gluren’. Maar door de fouten en capriolen van beide teams en de felheid van vooral SVHA was het wel vermakelijk. SDOO liet zich overdonderen en hielp de thuisploeg door matig te verdedigen ook aan de drie goals.

De eerste viel na een kwartier uit een verre ingooi. Yosry Hassan profiteerde: 1-0. Tien minuten later strafte Sjoerd Veldhorst Heterens gepruts af. Diep in de tweede helft deed Veldhorst dat nog eens over: 3-0. SVHA speelde toen in ondertal, vanwege rood voor Mark van Eldik, die zich had afgereageerd op Timo Jansen. Vlak ervoor had Van Eldik een niet te missen kans tóch gemist, waarop SDOO-fans hem toebeten: ‘Die had m’n oma er met haar rollator nog in gelopen’.

De SVHA-supporters namen aan het eind het gezang over: ‘Helemaal niets in Heteren!’. Waarop de ‘hooligans’ van SDOO besloten met: ‘De derde helft is van ons’.

SVHA-coach Michel van Leijen, bezig aan zijn tweede seizoen, liet zich het biertje na afloop goed smaken. ,,Ik wist niet dat deze derby zo leefde. Echt super. En we hebben nu aansluiting met de top.” Zijn keeper Thijs Kardol, dolblij: ,,Ik heb de nul gehouden man!”

Zelfs de tegenstander was happy ondanks de nederlaag. Roy Wennekes: ,,Het loopt al weken niet bij ons, maar we gaan straks wel op de kop naar huis met taxi Kees.”

Een van de weinigen die geen plezier had overgehouden aan de in ere herstelde Betuwse derby was SDOO-coach Ton Gerrist. ,,Niks voor mij, feesten na verlies. Maar ja, andere generatie, hè. Ze hebben potdomme op felheid verloren.”

Bron De Gelderlander Hans Schmeinck, foto Fons Sluiter