Sportvereniging Herveld-Andelst

Sportieve prestaties en ontwikkeling
met plezier, respect en trots

Sportvereniging Herveld-Andelst streeft als kleine betrokken voetbalvereniging om sportief en maatschappelijk, binnen en buiten de regio een aanwinst te zijn

7 april 2015

SVHA tegen Arnhemia

Laat ik voorop stellen dat een scheidsrechter een held is. Een scheidsrechter gaat in zijn vrije tijd 30 spelers en trainers in bedwang houden die allemaal een eigen belang hebben. Die allemaal een flinke dosis emotie en humeur mee brengen naar de velden. Een scheidsrechter gaat (bijna) vrijwillig tientallen kilometers rijden om er voor te zorgen dat 2 teams kunnen voetballen.

Ik (de schrijver van dit stuk) ben zelf ook scheidsrechter. Ik fluit wekelijks op de zaterdag de hoofdklasse A junioren. Een behoorlijk niveau voor een scheidsrechter. Ik weet hoe lastig het is en hoe oneerlijk het soms is om scheidsrechter te zijn. Je staat er helemaal alleen voor en word bij iedere beslissing in twijfel getrokken. Ik voel daarom ook altijd mee met scheidsrechters. Scheidsrechters zijn namelijk een makkelijk doelwit om de schuld te geven als je eigen ploeg een wanprestatie levert of als het gewoon niet wil lukken. Daarom zal ik ten alle tijden denken in het belang van een scheidsrechter en proberen in te denken waarom hij bepaalde keuzes maakt.

Ik heb gisteren staan kijken bij een wedstrijd tussen SVHA en Arnhemia. Een wedstrijd op een moeilijk bespeelbaar veld in de 5e klasse F. Een bedenkelijk niveau en buiten een periode die ver weg is, is er voor beide ploegen niet heel veel om voor te spelen. Een niveau waar een recreanten scheidsrechter eindigt om nog even lekker op zijn oude dag een wedstrijd te fluiten. Wat ik gister onder ogen zag is schandalig. De scheidsrechter van dienst stond vooraf al bekend als een ‘matige’ scheidsrechter. Zo sceptisch als ik altijd ben wilde ik de man een eerlijke kans geven.

Na 10 minuten in de wedstrijd was ik het al kwijt. De scheidsrechter maakte over en weer beslissingen die onverklaarbaar waren. En ik heb een voorkeur voor SVHA, moge dat duidelijk zijn, maar op het moment dat zowel de thuisspelende dug-out als de uitspelende dug-out beschamend staan te lachen om de onverklaarbare beslissingen van de arbiter dan gaat het mis. Op het moment dat iedere beslissing van de scheidsrechter willekeurig is dan gaat het fout. Ik zeg dit niet graag maar bij ieder duel hadden beide aanvoerders ook even samen kunnen komen en een euro op kunnen gooien. Bij kop krijgt SVHA de vrije trap en bij munt gaat de vrije trap naar Arnhemia. “Wat is dit nou voor onzin” zul je inmiddels denken, maar ja zo willekeurig was het. Om de lezer maar even een beeld te geven.

Nogmaals de scheidsrechter was niet zo zeer tegen SVHA of Anrhemia. Hij maakte er gewoon een zooitje van. Als klap op de vuurpijl beïnvloed de dienstdoende scheidsrechter ook nog de einduitslag. Een mislukte voorzet van SVHA waait over de keeper heen. Je kent ze wel die voorzetten, met alle goede bedoelingen een voorzet geven maar de bal verkeerd raken, mede door een stukje wind en een keeper die zich verkijkt op de bal valt die ineens binnen. Nou als je als scheidsrechter dan besluit deze bal af te keuren wegens buitenspel ben je simpelweg ongeschikt om nog te fluiten.

Zoals eerder benoemd ik ben KNVB scheidsrechter, normaliter ben ik trots om dat te zijn. Ik voel me beter dan een doorsnee club scheidsrechter en voel me geschoold en onderbouwt om een wedstrijd te leiden. Gister deed deze man mijn trots uiteen laten vallen. Als de KNVB serieus achter dit soort scheidsrechters staat vraag ik me af wat de maat staaf is van de KNVB om scheidsrechter te worden. Iedereen die kwijlend in een diameter van 20 meter rond de middenstip kan lopen een flinke dosis lucht kan blazen in een plastic object beter bekend als een fluitje kan scheidsrechter worden.

De punten gingen trouwens naar Arnhemia. Zij wonnen zoals eerder is kunnen lezen met 0-1. De Arnhemmers kwamen in de eerste helft al met 0-1 voor. Ondanks het veldoverwicht van SVHA en verschillende mogelijkheden kon SVHA verder niet tot scoren komen. De Arnhemmers die er lustig op los counterden deze wedstrijd kwamen ook niet verder dan enkele mogelijkheden. Boventoon voer zowel in het winnende als het verliezende kamp toch de falende scheidsrechter.

Goed. En weer door. Aankomend weekend wacht WVW thuis op Sportpark Jan van Baal. WVW speelde dit weekend gelijk tegen CHRC  en won daarvoor met 2-1 van Arnhemia. Dat uitslagen niks meer zeggen in de 5e klasse F moge duidelijk zijn. Iedereen wint de laatste weken ineens van iedereen. We gaan weer vol voor de 3 punten. En laat er geen misverstand over ontstaan. Wij zijn blij dat er scheidsrechters zijn die ons willen begeleiden. En het kopje koffie staat al voor u heren klaar.