Sportvereniging Herveld-Andelst

Sportieve prestaties en ontwikkeling
met plezier, respect en trots

Sportvereniging Herveld-Andelst streeft als kleine betrokken voetbalvereniging om sportief en maatschappelijk, binnen en buiten de regio een aanwinst te zijn

2 oktober 2015

Maak kennis met Nienke Latta: ‘Ik verwacht veel fysieke wedstrijden dit seizoen’

JA HOOR, het is weer vrijdagmiddag! Jullie hebben weer een week moeten wachten, maar we zijn terug met iemand die de ‘maak kennis met’ rubriek een vervolg gaat geven! Vorige week deed doelman Sjoerd Veldhorst zijn verhaal, maar vandaag schakelen we over naar een nieuwe persoonlijkheid die de rubriek voortzet. Deze bescheiden jongedame speelt sinds dit seizoen in het dameselftal van SVHA. Ze geeft vandaag uitgebreid antwoord op alle vragen. Ga er maar eens goed voor zitten, want het belooft een vermakelijke editie te worden!

Wanneer ik in de kantine Molde FK – Ajax zit te kijken, komt Nienke binnenlopen. Ik sta direct op en loop naar haar toe om te vragen of ze klaar is voor het interview. Nienke bestelt nog even twee Fristi’s (met rietje) en daarna is ze klaar om met het interview te beginnen.

Dames en heren, jongens en meisjes, maak kennis met… Nienke Latta!

Nienke, voor sommige mensen ben je misschien onbekend. Stel jezelf eens voor.

– Ik ben Nienke Latta, ik ben 17 jaar en woon in Herveld. Ik doe een opleiding op de HAN genaamd IPO, oftewel Industrieel Product Ontwerper. In het Engels ook wel Industrial Product Designer genoemd, haha. Verder werk ik bij de COOP in Herveld. Ik heb een vader, moeder en een zusje. Ohja, ik ben geadopteerd.

Uit welk land kom je oorspronkelijk?

– Oorspronkelijk kom ik uit China. Ik ben geboren in de stad Shenzhen.

Op welke leeftijd ben je geadopteerd?

– Toen ik 1 jaar oud was.

Even terug naar de opleiding die je volgt op de HAN. Wat houdt de opleiding IPO precies in?

– Je verbetert bestaande producten door het duurzamer/goedkoper en praktischer/mooier te maken, of je ontwerpt een oplossing voor een probleem.

Kan je hier een voorbeeld van geven?

– Nou, de eerste opdracht voor school was dat we een bureaulamp moesten maken die voor 100% uit hout moest bestaan.

Heb je het naar je zin op de opleiding tot nu toe?

– Ja, het is helemaal iets voor mij, omdat het een technische en creatieve opleiding is.

Over naar jou als voetbalster. Wanneer ben je begonnen met voetballen?

– Ik zou het echt niet weten, haha.

Doe eens een gok.

– Hmmmm, ik ben nu 17. Toen ik 11 jaar was denk ik.

Vorig jaar voetbalde je nog hoofdklasse in de MA1 (meiden A1). Dit jaar is alles anders en voetbal je 4e klasse bij de dames. Wat is het grote verschil tot nu toe?

– Nouja, ik kan wel een voorbeeld geven. Vorige week hadden we een wedstrijd. Toen werd ik van achter flink onderuit getrapt. Het was een harde wedstrijd. Bij de dames is het een stuk fysieker. In de hoofdklasse was het meer gericht op voetbal.

Op welke positie speel je zelf?

– Mid-mid

Sinds dit seizoen pas?

– Sinds 2 seizoenen voetbal ik mid-mid. Eigenlijk sinds ik bij de A kwam.

Wat zijn jouw kwaliteiten?

– Hmmmm, lastig om over jezelf te zeggen. Ik kan het spel verdelen en ik heb inzicht op het spel.

Waar zie jij verbeterpunten bij jezelf?

– Misschien iets aan m’n conditie doen en gerichter gaan schieten.

Durf je voor jezelf een doelstelling uit te spreken?

– Dat ik gewoon met plezier en op niveau kan voetballen. Ik wil mezelf blijven ontwikkelen.

Wil je je sterke of zwakke punten ontwikkelen?

– Allebei, haha! Zo kan ik een betere voetbalster worden.

Wat doe je als je een wedstrijd hebt verloren? Hoe ga je daarmee om?

– Ligt eraan wat voor een wedstrijd we hebben gespeeld. Als we ons allemaal 100% hebben ingezet en de sfeer positief is gebleven, ben ik niet chagrijnig door een verlies.

En als het team niet naar behoren heeft gepresteerd?

– Dan ben ik wel chagrijnig en baal ik heel erg.

Kun je wat vertellen over het huidige damesteam? Wat voor een groep is het?

– Een heel verschillende groep, mede door de leeftijd. Al valt het dit seizoen wel mee. Het lijkt erop dat het doel van onze gesprekken afgelopen seizoenen zijn doorgedrongen.

Kan je een voorbeeld geven van zo’n gesprek?

– Er moet iets serieuzer worden getraind. Vanaf dit seizoen gaat het prima.

Wat verwacht je van dit seizoen?

– Ik verwacht veel fysieke wedstrijden, maar wel met positieve vibes naar elkaar toe als team zijnde.

En als eindklassering?

– We hebben een dubbele competitie. Ik hoop op een 3e plek, maar we gaan natuurlijk voor het kampioenschap.

Wie vind jij persoonlijk de beste voetbalster uit jullie team?

– Ik mag mezelf niet kiezen of wel, haha. Nienke denkt even na en zegt dan: ‘Afra de Kleijn.’

Waarom Afra?

– Afra is heel snel, heeft een goede controle over de bal en geeft nooit op.

Even naar jullie trainer Daan van Ooyen. Hoe is Daan als trainer?

– Daan komt echt voor het voetballen, maar hij kan af en toe ook wel tegen een grapje. Eigenlijk best wel vaak, haha. Hij neemt de oefeningen tijdens trainingen serieus. Hij richt zich de laatste tijd vaker op onze zwakke punten vind ik.

Heeft Daan ook minpunten als trainer?

– Daan heeft eigenlijk geen minpunten, haha. Nja, soms vind ik hem met wedstrijden niet zo fijn, want dan geeft hij aanwijzingen waardoor ik ga twijfelen en dan lukt het soms niet.

Heb je een bepaald bijgeloof voor de wedstrijd?

– Nee, eigenlijk doe ik niks bijzonders. Wel komen we als team altijd standaard te laat, maar dat komt door Afra, haha. Misschien is het te laat komen wel wel een bijgeloof.

Vind je dat het vrouwen/damesvoetbal genoeg aandacht krijgt binnen SVHA?

– Nee, dat vind ik niet.

Waarom niet?

– Ik vind dat wij recht hebben op gelijke behandeling met bijv. het 1e elftal. Het 1e elftal heeft een spelersbus. Het dameselftal van de club heeft dan ook recht op een spelersbus vind ik.

Wat is je beste herinnering aan voetbal?

– Er was vorig jaar eens een wedstrijd, in oktober 2014. Dat ging eigenlijk niet zo goed, want we stonden achter. Toch bleef het team volhouden en elkaar aansporen. Dat was de eerste keer dat ik echt het teamgevoel voelde. Dat is mijn beste herinnering aan voetbal.

Mooi antwoord!

We zijn inmiddels aangekomen bij de versnelde ronde. Ben je er mentaal op voorbereid?

– Haha, kom maar op!

Voetballen voor je plezier, of voetballen om te willen winnen?

– Die is lastig, maar dan kies is toch voor voetballen voor je plezier.

Favoriete voetballer/voetbalster?

– Moet het een prof zijn?

Nee, hoor.

– Dan zeg ik Rebecca Stoffelen.

Nu ben ik toch nieuwsgierig. Waarom kies je Rebecca?

– Ik vind het fascinerend hoe zij zich inleeft in het spel. Het is heel leuk om naar haar spel te kijken in het veld. Af een toe doet ze zelfs een trucje. Ze heeft snelheid, inzicht en ze geeft alles wat ze in zich heeft.

Mooi antwoord.

Kunstgras of echt gras?

– Kunstgras, want dan ben je echt met voetbal bezig qua techniek. Kunstgras is meer voor de technische voetballers/voetbalsters, waardoor het ook leuker wordt om naar te kijken.

A.s. zaterdag zijn jullie vrij. Die week erop spelen jullie uit bij DZC’68. Pakken jullie de 3 punten?

– Ja

Worden jullie met dit elftal kampioen dit seizoen?

– We gaan er alles aan doen!

Ik heb moeite met verliezen.

– Nee

Favoriete drankje?

– Fristi!

Favoriete gerecht?

– Wraps

Tot slot: Wat wil je meegeven aan de jeugd?

– Voetbal is een teamsport. Probeer daarom niet alleen om je individuele skills te ontwikkelen, maar ontwikkel je ook als team. Voel elkaar aan en leer hoe je teamgenoot speelt. Los elkaars fouten op en probeer elkaar op een positieve manier feedback te geven. Dit werkt veel beter dan boos worden op degene waarbij het even niet lukt. Wees fanatiek, maar vergeet niet dat je er niet alleen (voor) staat. Samen sta je sterk.

Mooi verwoord!

Wat vond je van het interview?

– Ik vond het gezellig en leuk om te doen. Leuk dat je mij voor de rubriek hebt uitgekozen!

Bedankt Nienke!

Volgende week weer een nieuwe persoonlijkheid uit een ander team die zijn/haar verhaal doet. Wie wordt het volgende week…?

Voor nu, bedankt voor het lezen. Ik wens iedereen een prettig (voetbal)weekend!