27 augustus 2018

SVHA JO13-1 vloert Kesteren in 2e oefenwedstrijd

Na het gelijke spel tegen SV Loo stond een week later alweer een nieuwe test op het programma. Tegenstander Kesteren JO13-1 komt nu naar Herveld toe. Later in de competitie komen we Kesteren nog een keer tegen voor de punten. Voor vandaag dus een oefenwedstrijd.

Als de wedstrijd begint is direct duidelijk dat de posities al beter worden gehouden dan de vorige week. Toch lijken we het moeilijk te hebben om snel te handelen aan de bal, om keuzes te maken en rustig te blijven wanneer dat kan. Het is een enorm rommelige fase in het begin waar Kesteren het beste mee om gaat. De eerste doelpoging is voor Kesteren die rakelings naast gaat en niet veel later ontstaat de grootste kans tot op dat moment voor de wedstrijd ook voor Kesteren. De aanvaller dribbelt en slalomt de 16 binnen en schiet hard en hoog in waar Stijn van Bergen met een fantastisch redding de achterstand voor zijn ploeg doet voorkomen.

Na 15 minuten wordt het steeds wat beter. Als een goede aanvaller uiteindelijk bij Bart Winnemuller in de 16 komt, dan dribbelt Bart nog een klein stukje maar wordt op de hakken getrapt en ziet de scheidsrechter naar de penalty stip wijzen. Senne Pieters die nog maar net en koud in het veld staat krijgt de opdracht de penalty in te schieten, het is geen hele goed penalty maar de oudste van de groep zet wel SVHA op een 1-0 voorsprong.

De voorsprong doet SVHA goed en mede met het inbrengen en de diepte van Senne krijgt Kesteren absoluut geen grip meer op het aanval spel van SVHA. Het is deze zelfde Senne die in de eerste helft de wedstrijd naar zich toe trekt en met een knappe individuele actie doorbreekt aan de rechterkant. Senne behoudt knap het overzicht en legt af waar Bart als een echte spits kan binnen lopen en de 2-0 binnen werkt.

Zoals ik zei zal Senne sinds zijn invalbeurt een absolute hoofdrol spelen in de eerste helft. Een corner van de jonge vleugelspeler valt goed bij de 2e paal bij Lev van Hulst waar de kleinste man van het veld op duikt en notabene uit een corner mag scoren en de marge vlak voor rust nog op 3 brengt. 3-0!

In de rust zijn er lachende gezichten in de kleedkamer en is de groep tevreden. Toch is trainer Roy Kuiper absoluut niet tevreden tot verbazing van de jongens. “We hebben voor de wedstrijd een opdracht afgesproken met ze alle en die wordt niet nagekomen. Daarom hebben we het in het eerste kwartier zo lastig. Daarom gebruiken we de enorme ruimte niet” stelt de coach. De jongens worden gevraagd om de opdrachten te herhalen en al snel komen de afspraken terug: “Meer rust aan de bal houden” en “Hoe doen we dit dan?” vraagt de staf zich af. “Door meer de bal aan te nemen, kijk en dan pas te spelen” gelijk vult een ander aan “En de bal hoeven we niet altijd vooruit te spelen” daarop wordt de staf blij: “Juist mannen, we weten het wel, waarom doen we dit dan niet? We kunnen zoveel meer uit vandaag halen als we meer gaan voetballen en niet te snel vooruit willen. Speel elkaar aan, namen noemen en kijk eens naast je.”

Na de rust komt er een vastberaden team terug het veld op om zich nu wel aan de opdrachten te houden. Dat blijkt ook wanneer Kesteren totaal niet meer voorkomt in het spel. Waar Kesteren het ons het eerste kwartier echt heel erg moeilijk maakte is het nu SVHA dat dirigeert en bepaald. We geven geen kansen meer weg een enkele mogelijkheid is het maximale wat Kesteren brengt in de 2e helft.

Voor SVHA gaat het wel beter. Eerst komt SVHA via opnieuw Senne op een 4-0 door een indraaiende hoekschop en volgen al snel de treffers van Bart en Lev waar het ineens en niet onverdiend 6-0 staat. Het slotakkoord is voor Dries Vonk Noordegraaf die met een eigen individuele actie zijn doelpunt voorbereid. Dries was ter vervaging van Lev op mid mid komen te spelen en deed dit net als Lev zeer behoorlijk. Dries doet bijna alles goed in zijn actie maar komt uit met de rechts waarbij hij besluit toch met link te proberen. De keeper keert de inzet en met de rebound maakt Dries alsnog er 7 van.

Kesteren zullen we later in de competitie nog tegen komen. Zonder twijfel zal daar een beter en ander elftal staan. Buiten het feit dat dit de eerste wedstrijd was voor Kesteren waren we ook al 2 trainingen verder. Ook weten we van oefenwedstrijden vorig jaar in de JO11 dat dit gewoon een sterke groep is dus later in de competitie zal dit opnieuw een mooi meet moment zijn.

Laat het geen misverstand zijn dat wij als trainers echt wel blij zijn met een 3-0 voorsprong bij rust, maar proberen we in het leer proces vooral de nadruk te leggen op de mee gekregen opdrachten en of deze goed, of niet, worden uitgevoerd. Alleen door het zetten van doelstellingen en deze per wedstrijd behalen kunnen we beter worden als groep en als individu. Volgende week beginnen voor het echt, dan komen we uit voor de KNVB beker en gaan we naar (van ouds) de derby in Valburg. Ook Valburg komen we later in de competitie nog tegen dus opnieuw een mooi met moment.

Tot volgende week, en bedankt weer allemaal!