21 januari 2019

SVHA JO13-1 meet zich met 2e klasser VDZ

Na de 2-0 overwinning van vorige week op 4e klasser SV Loo stond vandaag 2e klasser VDZ op het programma. Op voorhand wilde de trainers eens zien hoever we zouden komen tegen een echt hoger niveau. VDZ eindigde in de najaars competitie in de middenmoot van de 2e klasse en is dus wel een echt gevestigde ploeg in de 2e klasse. Dat betekend dus dat we top moeten zijn.

Het is koud.. Enorm koud, maar we zijn toch gaan voetballen. Wanneer de wedstrijd begint is het meteen duidelijk dat deze ploeg niet alleen goed kan voetballen, maar dat het ook fysiek enorm sterk is. De jongedame op het middenveld bij VDZ is sterk, enorm sterk. Onze normaliter spelverdeler Lev van Hulst heeft het enorm moeilijk met haar. Lev laat zich fysiek niet zo makkelijk de baas zijn, vaak ook niet tegen grotere tegenstanders maar duidelijk is dat het meisje van VDZ al langer tussen de jongens speelt en zich ook altijd fysiek moet weren. Daardoor is ze Lev veelal de baas, iets waar Lev niet zo gewend is.

In de openings minuten is het dan ook met de rug tegen de muur. Ondanks de hoge druk van onze tegenstander proberen we toch op te bouwen. Dat gaat zeker in de eerste paar minuten een paar keer goed fout wat niet alleen zorgt voor grote mogelijkheden voor VDZ maar ook voor de 1-0.

Toch blijft trainer Roy Kuiper sturen op de opbouw. Veel logischer om een resultaat te behalen is de bal langer te spelen. Op de enorme ruimte die met name bij Senne Pieters ligt, maar toch blijft de ploeg de opbouw zoeken. Na een minuut of 7 tot 8 gaat dit dan ook eindelijk lonen, we blijven iets rustiger aan de bal en we komen steeds vaker op de helft van VDZ.

Net als je denkt dat we wat grip krijgen, krijgen we direct een stoot op de neus. Een foutje in de opbouw wordt genadeloos afgestraft met een goede steekpass, Jay Daniel dwingt zijn tegenstander nog in een moeilijke hoek maar met een gelukje verdwijnt de inzet van de VDZ toch in de goal langs Stijn van Bergen die in de openingsfase erger deed voorkomen maar hier geen antwoord op heeft. 2-0.

Na een kwartier staan we 2-0 achter en zijn we bloot gesteld aan de kracht van niet 1 niveau, maar 2 niveau’s hoger. Fouten worden hier dodelijk afgerond en bestraft. Een wijze les voor de jonge SVHA ploeg. Alhoewel we al iets beter gingen voetballen worden we steeds dreigender. Senne schiet eerst zijn inzet nog in het zijnet en even later wordt Bart Winnemuller zijn poging van 16 meter maar net geblokt. De grootste kans is opnieuw van Senne die via links door breekt en oog in oog met de VDZ doelman zijn kans niet kan verzilveren.

Aan de andere kant wordt VDZ nog een keer dreigend maar zien we een enorm alerte Stijn die een absolute indruk maakt vandaag.

We rusten met een 2-0 achterstand. Eigenlijk doen we het helemaal niet onaardig. We zijn ons kapot geschrokken in de eerste minuten maar daarna pakte we het eigenlijk best wel goed op. We hebben kansen gekregen en bij momenten onder de druk uit gevoetbald. Realistisch als je moet zijn bleek VDZ wel beter maar zeker het 2e kwartier van de eerste helft konden we goed mee voetballen.

Na de rust proberen we eigenlijk het zelfde te blijven doen. En we beginnen weer prima. VDZ zet nog wat meer druk waardoor we het wel wat lastiger krijgen en de eerste kans is dan ook voor VDZ maar opnieuw red Stijn knap.

De grootste kans van de 2e helft is dan voor Senne. 8 minuten in de 2e helft speelt de jonge smaakmaker zichzelf eigenlijk helemaal vrij. We waren vandaag niet genoeg bij machten om Senne te lanceren dus doet Senne dit eigenlijk zelf. Hij laat alles en iedereen achter zich en komt opnieuw oog in oog met de doelman, ditmaal doet Senne echt alles goed, maakt een schuinbeweging naar buiten en schiet hard en laag naar de verre hoek. De VDZ is als een kat zo snel bij de grond en tikt de inzet van Senne net naast en voorkomt een doelpunt.

Na 10 minuten in de 2e helft lijkt of de energie op, of VDZ schakelt nog wat bij, maar we verliezen nu echt de grip in de wedstrijd. We komen er nauwelijks nog uit en we worden ook niet meer gevaarlijk. De kansen van VDZ beginnen zich nu serieus op te stapelen. Het zorgt er voor dat we met ze alle in de achteruit gaan en verdedigen. Een absolute pluim voor de hele ploeg die ondanks een 2-0 achterstand en een veel betere tegenstander met alles wat ze hebben verdedigen. Stijn is in deze fase de absolute uitblinker en voorkomt wel 2 of 3 keer een 100% goal. Een schot richting de kruising is voor Stijn, een kopbal van 4 meter die naar de hoek gaat is voor Stijn maar ook een hard en laag schot van een meter of 14 is ook voor Stijn, klem.

Toch is het een paar minuten voor tijd raak. Een individuele actie van de linksback van VDZ die over de linker zijlijn alles en iedereen voorbij dribbelt, strak en laag voorzet en ook nog een medespeler vind laat Stijn ditmaal wel kansloos 3-0.

De wedstrijd gaat verloren. Na afloop zijn er de complimenten voor de ploeg. Dat voelt voor iedereen niet helemaal zo, maar er is echt een knappe prestatie geleverd. Het was soms eenzaam als aanvaller. Moeizaam als middenvelders of het voelde optieloos als verdedigers, maar we hebben ons getest en gemeten met een geslepen 2e klasser.

Absoluut kwamen we nog even te kort voor dit formaat tegenstander maar hebben we wel gezien dat we niet door een ondergrens heen zakken en dat we bij momenten met veel druk toch tot leuk voetbal en kansen kunnen komen. Dat betekend gewoon dat we in die 3e klasse kans gaan maken en dat we zelfs tegen potentiele kampioens kandidaten in de 3e klasse niet kansloos zijn.

Dat is deze ploeg overigens nooit, de veerkracht, strijd en wil om te voetballen is om van te genieten. Op naar volgende week waar opnieuw een oefenwedstrijd wacht. Tot dan!